Statsminister Erna Solberg la ut en video på Facebook der hun gratulerte norske muslimer med eid. Jan Tore Sanner synes det er synd at kommentarfeltet fylles med hets.
Statsminister Erna Solberg la ut en video på Facebook der hun gratulerte norske muslimer med eid. Jan Tore Sanner synes det er synd at kommentarfeltet fylles med hets.

Reagerer på hets:

Erna Solberg ville gratulere muslimer - så tok det fyr i kommentarfeltet: - Synd

– Vi må alle fortsette å ta til motmæle, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan-Tore Sanner til Medier24 - og får støtte fra kjendislege.

Publisert

Verdens og Norges muslimer feirer i disse dager eid - den store markeringen av at fastemåneden ramadan er over. 

I den forbindelse har både statsminister Erna Solberg og kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner lagt ut gratulasjoner til landets muslimer. 

Under gratulasjonen er kommentarfeltet fylt opp av utsagn som «når du som statsminister vet at gremelsen for denne religionen er så stor i Norge, og så UØNSKET, så kan du spare deg» og «Det du BURDE sagt, var at dette er ei feiring, tufta på ein idèologi, vi burde blitt sparte for i heile Europa..».

  • Se innlegget nederst i artikkelen.

– Dette er muslimhat

En av de som reagerer kraftig på holdningene som kommer fram i kommentarfeltet er lege Wasim Zahid. 

Under videoen av Solberg skriver han:

«At folk kan hisse seg så mye opp over at en statsleder ønsker en minoritet tillykke med en høytid, sier sitt om hvilket muslimhat som eksisterer her. For det er det er. Hat mot muslimer. La oss kalde en spade for en spade (for å sitere en annen populær minister). Trist, bare trist.»

Wasim Zahid reagerer på tonen i kommentarfeltet.
Wasim Zahid reagerer på tonen i kommentarfeltet.

Overfor Medier24 utdyper han: 

– Jeg blir frustrert fordi dette skjer hvert år. Statsministeren prøver å komme med en hyggelig hilsen til de som skal ha en hyggelig feiring, og så er det masse hatefulle kommentarer i kommentarfeltet under, sier han til Medier24. 

Han mener selv at det som kommer fram i kommentarfeltet ikke kan karakteriseres som noe annet enn muslimhat. 

– Jeg kaller det hat. Når man leser kommentarer som «få denne jævelskapen ut av landet», at det er forferdelig at Erna gratulerer og at det nesten er noe forræderisk ved henne ved at hun i det hele tatt gratulerer med feiringen, sier han og fortsetter: 

– Tenk om det hadde vært jøder man sa slike ting om - og noen hadde skrevet «få jødedommen ut av Norge», så hadde vi kalt det jødehat. Dette er det samme, sier han. 

Han mener flere må tørre, eller orke, å ta til motmæle i kommentarfelt. 

– Jeg synes at det skal ikke være så lav terskel for å komme med den typen hatefulle kommentarer, og man må få motbør når man uttrykker seg på denne måten, sier han til Medier24. 

– Toleranse, ikke hets og sjikane

Statsminister Erna Solberg sitter opptatt i regjeringskonferanse, men kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner svarer at han ønsker at folk møtes med toleranse, og ikke hets - spesielt i forbindelse med en høytid som er svært viktig i mange menneskers liv. 

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.
Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner. 

– Når man feirer sine religiøse høytider bør man møtes med lykkeønskninger og toleranse, ikke med hets og sjikane. Jeg synes det er synd at mange at reagerer negativt, men det er også mange som ønsker lykke til. Det håper jeg flere fortsetter å gjøre, sier Sanner til Medier24.

Blant kommentarene som står under Sanner sin eid-gratulasjon finner man denne: 

«Jan Tore Sanner, du er en ignorant. Du er ikke med på å definere Norge. Du er i ferd med å avdefinere Norge. Du er en sann femtekolonist, et skammelig og lite menneske som bør plasseres nederst i venstre hjørne i Norgeshistorien, reservert for mennesker som gjorde sitt ytterse for å utslette Norge som nasjon». 

– Vi må alle fortsette å ta til motmæle

På spørsmål om hva man kan gjøre med tonen i kommentarfeltet, svarer Sanner at det er viktig at folk tør å si imot. 

– Vi må alle fortsette å ta til motmæle. Ytringsfrihet er en viktig forutsetning for et velfungerende demokrati, men splittende debatt, hets og hat skremmer viktige stemmer bort fra debatten. Da må vi varsle ifra om at slik skal vi ikke ha det i Norge.

Når det kommer til moderering av kommentarfelt, forteller Peder W. Egseth at Høyre har slettet en god del kommentarer i løpet av dagen. 

– Vi har ikke oversikt over nøyaktig hvor mange hatefulle eller sjikanerende kommentarer som er skjult eller slettet i dag, men det har blitt ganske mange, sier politisk rådgiver til Erna Solberg, Peder Egseth.

Til lykke med feiringen av Eid!

Til lykke med feiringen av Eid!

Publisert av Erna Solberg Tirsdag 4. juni 2019

Powered by Labrador CMS