Uenige om regjeringens korona-åpenhet: – Åpenhet er ikke det samme som tilgjengelighet
Pressens offentlighetsutvalg etterlyser mer ressurser inn i arbeidet med å håndtere innsynsbegjæringer. Regjeringen er ikke enig i at offentligheten sliter med åpenhet.
Under torsdagens webinar «Åpenhet i krise», som ble arrangert av Pressens offentlighetsutvalg (POU), ble offentlighetslovens rolle under koronakrisen diskutert.
Hun er klar på at regjeringen opererte med åpenhet.
– Vi hadde daglige pressekonferanser hvor vi stilte opp med fagekspertise og statsråder og svarte på spørsmålene pressen stilte, sier hun til konferansier Fredrik Solvang.
Leder for POU og journalist i Bergens Tidende, Tron Strand var også invitert til seminaret.
Han er ikke enig med statsministeren om at de offentlige instansene har operert med god nok åpenhet.
– Åpenhet er ikke det samme som tilgjengelighet. Jeg er enig i at de har vært tilgjengelig, men vi er en fri uavhengig presse. Vi vil sette vår egen dagsorden, sier Strand.
Se opptak av webinaret nederst i saken!
Etterlyser mer ressurser til å håndtere innsyn
Ifølge Strand ble det umiddelbare trøkket på de offentlige instansen så stort under koronapandemien, at de ble overveldet. Flere undersøkte muligheten for at offentlighetsloven ikke skulle gjelde i det hele tatt.
– Heldigvis skar regjeringen igjennom og sa at loven skal gjelde uinnskrenket. Samtidig kom det en oppskrift som åpner for omfattende unntak, og konsekvensene er at dokumenter ble hemmeligholdt, sier Strand og påpeker at viktig informasjon ble forsinket med mange måneder.
Han etterlyser mer ressurser inn i arbeidet med å håndtere innsynsbegjæringer når det oppstår en krise.
Strand påpeker at en saksbehandler vil oppleve et formidabelt arbeidspress på å levere dokumenter til omverden på en helt annen måte.
– Vi har gjort en undersøkelse som viser at de mest berørte departementene ikke har fått noen særlig ressurser til å håndtere informasjonsbehovet til mediene i denne krisen, sier Strand.
Aldri har flere jobbet med å besvare innsyn
Justisminister Monica Mæland var også invitert til seminaret. Hun er ikke enig i påstanden om at kommuner og staten sliter med åpenhet.
– Det har aldri har jobbet mer mennesker i det offentlige Norge for å forsøke å svare på henvendelser fra media, svarer hun.
Mæland forteller at de prioriterer innsyn, men at det tar tid når begjæringene er omfattende.
Hun forteller at de nå jobber med en henvendelse fra NRK om innsyn i alle dokumenter som er oversendt koronakommisjonen.
– Vi snakker tusenvis av dokumenter. Vi har seks til åtte mennesker som sitter å jobber med det, men vi prioriterer det fordi det er viktig, sier hun.