Statsminister Erna Solberg (H) spør om måten media måte å skape konflikt blir en hemning for at fagfolk sier sin mening og gjør sine egne vurderinger.Heiko Junge / NTB scanpix
Erna Solbergs oppfordring til mediene: – Dette er en diskusjon pressen burde ha
– Er medienes måte å skape konflikt på en hemning for fagfolk? spurte statsministeren under torsdagens webinar om åpenhet.
Torsdag arrangerte Pressens offentlighetsutvalg (POU) webinaret «Åpenhet i krise», der håndteringen av covid-19 og pandemien er hovedtema.
Seminaret ble innledet av et intervju med statsminister (H) Erna Solberg med temaet «Slik håndterte jeg åpenhet under pandemien».
Hun var opptatt av at åpenhet rundt faglige diskusjoner kan hemme fagpersonene.
– Mange føler at veldig stor åpenhet rundt beslutninger legger en hemning på den faglige diskusjonen, fordi de er ikke sikre de heller. Hvis de blir satt til veggs for noe de tror er viktig, så er det mange som opplever som vanskelig, sier Erna Solberg til konferansier Fredrik Solvang.
Solvang fulgte opp statsministeren med å påpekte at det faktisk kan oppstå faglig uenighet hvor det bare er én mulighet, og hvor den ene parten blir overkjørt.
Solberg mener at nettopp bruken av ord som «overkjørt» i pressen er problematisk.
– Det er en diskusjon pressen burde ha. Er deres måte å konfliktskape faglig diskusjon en hemning for at fagfolk sier sin mening og gjør sine egne vurderinger? spør hun.
Innsyns begjæringer koster årsverk
Leder for POU, Tron Strand, åpnet seminaret med å si at det er urovekkende at statlige etater undersøkte muligheten for å suspendere hele offentlighetsloven.
Solvang spurte statsministeren om hva det sier om offentlighetslovens posisjon i Norge i dag.
Solberg påpeker at når man kommer i en tidskrise i en beslutningsfase, så vil man konsentrere ressursene dine om å fatte vedtakene og gjøre det som er viktigst for helsen.
Hun mener også at man ikke skal underslå at offentlighetsloven og innsyn i begjæringer koster årsverk i forvaltningen.
– Når det kommer store mengder innsynskrav, så er det krevende. Men poenget er at det er viktig å være åpne om beslutningene og prosessene, sier Solberg.
Statsministeren er klar at hun mener at de opererte med åpenhet.
– Vi hadde daglige pressekonferanser hvor vi stilte opp med fagekspertise og statsråder og svarte på spørsmålene pressen stilte.
Koronaloven ble brukt til de pragmatiske løsningene
Torsdag presenterte POU, i samarbeid med Kommunal Rapport, tall som viser at fire av ti kommuner ikke klarte å holde møtene åpne da Norge stengte.
Konferansier Solvang lurte på hvor god oversikt statsministeren har av totaliteten av åpenheten i Norge.
– Vi forsøker å holde oversikt og vi understreker at åpenhetsloven skal gjelde. Men det kan godt tenke seg at det er underliggende etater som har vært senere enn de statistikkene jeg har fra departementene og våres svar, svarer hun.
Solvang påpeker at manglende tekniske løsninger for åpenhet er et brudd på grunnloven.
– Midlertidige unntak ble gitt for at det var viktig å kunne gjennomføre kommunestyremøter. Det varte en kort tid, før alle hadde de tekniske løsningen på plass, svarer Solberg og legger til:
– Når du ser hva koronaloven er brukt til, så er det de pragmatiske løsningene. Slik at domstolene kan ha domsmøter med videokonferanser. Det er for at de ikke skulle stoppe opp under koronaen.