Den britiske næringslivsavisen Financial Times spår tøffe tider for den kommende regjeringen og stiller spørsmål ved om den overlever fireårsperioden.
Sveriges Television (SVT) mener Erna Solberg delvis kan takke gunstig konjunkturutvikling for valgseieren.
– Statsminister Erna Solbergs kontroversielle beslutning om å styre sammen med høyrepopulistiske Fremskrittspartiet ser ut til å ha fungert. En sterk økonomi slo beina under opposisjonen, mener SVTs utenrikskommentator Erika Bjerström.
Jonas Gahr Støre ble sett på som «en golden boy» som igjen skulle gi Arbeiderpartiet regjeringsmakt, men gikk på et sviende nederlag, konstaterer hun.
– Støre gikk til valg på klassisk sosialdemokratisk politikk og lovet å skape nye jobber, men budskapet klang hult i et land med Europas laveste arbeidsledighet på 3,2 prosent, mener Bjerström.
Oljeleting
Valget var en skuffelse for Miljøpartiet De Grønne (MDG) konstaterer The Guardian , som viser til partiets løfte om å stanse all prøveboring etter olje og gass i løpet av 15 år og fase ut den sektoren som har gjort Norge til et rikt land.
Solberg er imidlertid avhengig av støtte fra Venstre og KrF som begge ønsker å begrense oljeletingen i sårbare arktiske farvann, påpeker den britiske avisa.
Deutsche Welle tror også at valgresultatet vil få «en betydelig følge» for oljeindustrien i Norge og viser til at den blåblå regjeringens støttepartier ønsker å begrense oljeutvinningen i nord.
MDG-drøm brast
Al Jazeera påpeker også at MDGs drøm om å havne i vippeposisjon brast, noe den arabiske TV-stasjonen tor norsk oljeindustri trakk et lettelsens sukk over.
Høyre og Arbeiderpartiet er for øvrige enige i mange spørsmål, som oljeaktivitet i Arktis, en restriktiv innvandringspolitikk og tett bånd til EU, konstaterer Al Jazeera.
Politisk bragd
Danske Politiken mener Erna Solberg har begått «en politisk bragd av de helt store» ved å bli gjenvalgt.
– Men hun kan sannelig også sende en varm takk til juniorpartneren (Frp), som har bevist at det faktisk kan la seg gjøre for et parti med røtter i protestbevegelsen å ta steget over i regjeringsposisjon, skriver den danske avisa, som mener Frps danske søsterparti Dansk Folkeparti har noe å lære.
The New York Times mener imidlertid at Frp er mer moderate enn Dansk Folkeparti og Sverigedemokraterna.
– I motsetning til disse partiene, har Frp vært med på å styre og har kontrollert viktige statsrådsposter som finans, samferdsel og olje, påpeker avisa, som mener valget i realiteten var en folkeavstemning om skattenivå, innvandring, energipolitikk og europeisk integrasjon.