Redaktør Erling Waage (60) fikk helt egen utgave av Fjordenes Tidende i bursdagsgave - den første lørdagsavisa på 108 år

Redaksjonen ble utfordret på å bidra med underholdning i bursdagen til den musikalske sjefen, og endte opp med å lage spesialutgave av papiravisa.

Publisert

- Staben lurte seg bak ryggen min og lagde en 16-siders avis bak ryggen min, sier Erling Waage, redaktør og daglig leder i Fjordenes Tidende. 

Avisa, den handla om ham selv og kom ut i et opplag på 200. Og for første gang i avisas 108 år lange historie kom det en utgave på en lørdag.

Faksimile av forsiden av Erling Waages helt egen utgave av Fjordenes Tidende.
Faksimile av forsiden av Erling Waages helt egen utgave av Fjordenes Tidende.

For den 18. august hadde familien til Waage i all hemmelighet invitert til 60-årslag for redaktøren, som egentlig har bursdag midt i fellesferien. 

– For å ikke dumme oss ut

Svanhild Breidalen, journalist i Fjordnes Tidende forteller at gjestene som ble invitert ble utfordra på å komme med et underholdningsinnslag i 60-årslaget. 

– Han er fra en supermusikalsk familie. Alle kan synge og spille minst ti instrumenter. Så da tenkte vi at vi kan jo ikke gjøre noe vi ikke kan, men så lager vi avis til ham i stedet. Det var egentlig for å ikke dumme oss ut, sier Breidalen og ler.

Hun legger til at de også tenkte at det var en gave som har litt betydning, og blir et fint minne å ha. 

- Og litt hyggeligere enn en blomstervase, sier hun. 

Sammen med journalistene Sindre Blålid Kvalheim og Janne Weltzien Listhaug brukte de onsdag kveld før festen på å sette sammen avisa. Den siste journalisten i avisa, Marianne Solheim Rotihaug var på ferie. Markedsavdelinga bidro også, de består av Ståle Tennebø, Rune Henden, Vilde Myhre Skavøypoll og Gerd Gangsøy

– Lysskye og hemmelige telefoner

På spørsmål om hvordan de fikk tid til dette midt oppe i ferieavviklinga, svarer Breidalen:

– Vi hadde god planlegging, og noen intense timer onsdag kveld. Og veldig mye hemmelighetskremmerier utenfor den normale produksjonen. Samt noen lyssky og hemmelige telefoner, sier hun.

Trykkeriet, Polaris Trykk i Ålesund, gikk dessuten med på å trykke jubileumsblekka gratis. Den fikk de tilsendt som PDF, i stedet for gjennom de vanlige kanalene.

– Vi har verdens mest nysgjerrige sjef. Vi måtte vente til han hadde gått for kvelden, og en stund var vi bekymra før vi fikk ham ut. Og så hadde vi vakter på post for å følge med på at han ikke kom tilbake, sier Breidalen og legger til at de har verdens hyggeligste og snilleste sjef.  

Intervjua familien til sjefen

– Jeg fikk i oppgave å intervjue familien til Erling. Det var litt underlig og rart å skrive om en du kjenner så godt, sier Breidalen. 

Det er også den eneste faktiske nyheten i avisa. Resten fant de på. 

– For åtte år siden skulle han rykke ut og ta bilde av en trailer. Da klarte han å skli og brekke ankelen. Så vi tullet litt med det, sier hun. 

På meningssidene var det imidlertid ikke bare tull. Redaksjonssjef Jo Carlson skreiv leder, mens styreleder i Fjordenes Tidende, Lidvar Flydal; redaktør i Firdaposten (og medlem av jazzutvalget i Vestafjeldske Redaktørforening), Svend Arne Vee; og redaktør i Fjordingen, Bengt Flaten, bidro med alle med debattinnlegg. 

Faksimile av forsiden av Erling Waages helt egen utgave av Fjordenes Tidende.
Faksimile av forsiden av Erling Waages helt egen utgave av Fjordenes Tidende.

Ble positivt overraska

Sjefen sjøl tok godt imot avisa. Han forteller at det kom som en skikkelig overraskelse å bli tatt imot av 60 pynta gjester i den hemmelighetsfulle feiringa. 

– Her sto hele staben og delte ut denne spesialpapiravisa. Det var veldig kreativt, sier Waage. 

Han forteller at han ble virkelig positivt overraska over avisa. 

– At de har tatt seg bryet med så mye. Å snakke med forskjellige folk, og har fått inn annonser fra min tid i danseband og med hockeysveis, sier han. 

Nå lurer Waage på hvordan han skal svare de tilbake. 

– Jeg må finne på noe, sier han. 

Som nevnt tidligere var avisa et resultat av at journalistene i Fjordenes Tidende ikke ville dumme seg ut overfor den musikalske familien til Waage. Redaktøren sjøl opptrer jevnlig, og under sist landsmøte for Landslaget for lokalaviser, sto han og Jan Inge Fardal, redaktør i Sogn Avis, for underholdningen. 

– Vi opptrer som Jan Erlings i tide og utide, hvor vi lager litt coverlåter og om og til mediefolk. I underholdningsbransjen må man by litt på seg selv, sier han. 

Powered by Labrador CMS