Her blir Erling Eikli overrasket med en fanfare på sin siste dag som redaktør i Forsvarets Forum. Ved sin side har han ansvarlig redaktør Stian Eisenträger.

Etter 46 år slutter Erling (68) i Forsvarets Forum: – En eventyrlig reise

Etter en lang karriere, forteller Erling Eikli om reiser verden rundt, møtet med dronning Elizabeth II og hva han vil savne mest som journalist.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Ved årsskiftet ga Erling Eikli seg som redaktør i Forsvarets Forum, hvor han har jobbet siden han startet i redaksjonen som vernepliktig journalist i 1976.

Han er takknemlig for alt han har fått lov til å oppleve i løpet av de mange årene som er gått.

– Jeg er en lykkelig mann. Ikke fordi jeg har sluttet i jobben, men på grunn av alt jeg har fått oppleve. Å få jobbe med så utrolig mange mennesker har vært en eventyrlig reise, sier Eikli til Medier24.

Frem til redaksjonen sluttet å ta inn vernepliktige journalister i 2003, jobbet Eikli sammen med 218 vernepliktige journalister. Det har han satt pris på, forteller han.

– Journalistene var hos oss i nesten ett år, og selv om du ikke jobber sammen med dem i et helt liv, får du likevel kjennskap og et personlig forhold til dem, sier han.

På spørsmål om hva han vil savne mest fra hverdagen som journalist, svarer Eikli:

– Livet i redaksjonen. Morgenmøtene der man diskuterer hva man skal gjøre og hvordan man skal vinkle forskjellige saker. Slik sett har koronaen stelt pent med meg, for det dagliglivet er der egentlig ikke i dag, når vi må møtes digitalt.

Tiden fremover blir derimot ikke helt uten Forsvarets forum for Eikli. Nå er han involvert i sluttprosedyre på en jubileumsbok i forbindelse med fagbladets 75-årsdag.

Denne skulle egentlig blitt utgitt i fjor, men ble forsinket grunnet koronapandemien.

– Det har vært helt unikt

– Hva er du mest stolt av å ha fått gjennom din innholdsrike karriere?

– Det er mange ting, men med min interesse for historie har det å få jobbe med veteranene våre, enten de tjenestegjorde i andre verdenskrig eller i Afghanistan, vært helt unikt, svarer Eikli.

Eikli har reist over hele verden for å dekke veteranenes gjensyn med steder de har tjenestegjort på. Det har gjort inntrykk på ham.

– Når du ser takknemligheten hos folk som Norge har hjulpet, blir du imponert, sier han.

Erling Eikli har jobbet i Forsvarets Forum i 46 år. Ved utgangen av 2020 hadde han sin siste arbeidsdag.

Som eksempel trekker han frem et besøk med veteranene til Korea, der mange nordmenn hadde jobbet på et norsk feltsykehus under Korea-krigen.

Da det i koreanske lokalaviser ble annonsert at veteranene skulle komme, dukket noen som hadde blitt pleiet av nordmennene opp.

– Jeg husker spesielt da sykepleieren Gerd Semb på 93 år dro tilbake til Korea, og møtte en mann hun hadde pleiet. Hun husket ikke ham, men han husket derimot Gerd Semb meget godt, sier Eikli.

Da dronningen sa ja

Som journalist har Eikli fått møte mange celebre mennesker, noe som også skjedde i 2010, da veteranprosjektet skulle arrangerte et seminar for krigsveteraner, historikere og mediefolk.

Drømmen var å avholde arrangementet på Windsor Castle, et av dronning Elizabeths II slott.

Etter å ha vært i kontakt med slottsforvalteren, fikk Eikli til alt overmål dronningens godkjenning til å avholde arrangementet på slottet.

– Vi fikk låne en av de flotteste og eldste salene på Windsor Castle, nemlig Vicar´s Hall, som ble bygget tidlig på 1400-tallet, forteller han entusiastisk.

På seminaret deltok blant annet daværende forsvarsminister Grete Faremo, forsvarssjef Harald Sunde og norske krigsveteraner som Joachim Rønneberg og Wilhelm Mohr.

På slutten av seminaret dukket også dronning Elizabeth II selv opp på Windsor Castle.

– Sammen med prins Philip kom hun og hilste på veteranene. Hun ga dem alle sammen en miniatyr av sabelen livgarden hennes bærer i gave. Det var et helt spesielt møte, sier Eikli.

Powered by Labrador CMS