VG-trioen Kristoffer Kumar (til venstre), Erlend Ofte Arntsen og Natalie Remøe Hansen har opplevd en massiv oppmerksomhet etter TInder-saken i februar i år.

VG-journalistene som avslørte Tinder­svindleren: – Hadde vært gøy hvis det ble Hollywood-film

Natalie Remøe Hansen, Kristoffer Kumar og Erlend Ofte Arntsen har fått massiv internasjonal oppmerksomhet for den best leste saken i VGs historie.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

VG har fått mye oppmerksomhet - og ikke minst fantastiske lesertall - etter publiseringen av Tindersvindleren i februar i år. 

Saken er for lengst VGs mest leste noensinne, har skapt internasjonal oppmerksomhet, gitt flere oppfølgersaker, førte til av svindleren selv - Simon Leviev - nå sitter i israelsk varetekt og ikke minst gitt journalistene bak historien flere priser.

Seinest for årets digitaljournalistikk under NONA19 i Oslo denne uken

 

 

Får fortsatt henvendelser

I den forbindelse holdt også journalistene Natalie Remøe Hansen, Kristoffer Kumar og Erlend Ofte Arntsen et foredrag der de fortalte om hvordan de jobbet frem saken.

Etter endt NONA-dag snakket de med Medier24 og oppsummerte hvordan de drøyt ni månedene etter første publisering har vært. 

Spesielt den massive oppmerksomheten fra utlandet overrasket trioen. 

– Jeg har aldri jobbet med en sak som har fått så stor internasjonal oppmerksomhet. Det har vært annerledes og veldig gøy, og ikke minst bra for saken, sier Erlend Ofte Arntsen til Medier24.

– Det er nok spesielt oppmerksomheten i Israel som fikk betydning for at han nå er der og i varetekt, legger han til. 

Natalie Remøe Hansen påpeker likevel at VG var oppmerksom på det internasjonale potensiale i saken - og skrev derfor også en engelsk versjon som ble publisert samtidig

– Vi hadde en tanke om at denne kunne bli godt lest i utlandet. Derfor publiserte vi den på engelsk samtidig. Vi hadde også en antagelse om at vi kom til å nå ut til andre ofre, forteller Hansen til Medier24. 

– Men det var ganske overveldende likevel da vi ble kontaktet av svindelofre i mange forskjellige land - like etter publisering, sier hun. 

Og henvendelsene har bare fortsatt. Helt til nylig, forteller de. 

Natalie Remøe Hansen (til venstre), Kristoffer Kumar og Erlend Ofte Arntsen.

– Vi kommer stadig i kontakt med nye folk, sier Arntsen.

 

Produksjonsselskaper ville kjøpe historien

Det har også vært henvendelser fra flere utenlandske produksjonsselskap som vil kjøpe historien. Dette omtalte Dagens Næringsliv i sommer. 

– Vi fikk masse henvendelser fra produksjonsselskaper, agenter og byråer fra USA og England. Det har jeg aldri fått før, og det er vi ikke vant til i VG generelt, sier Hansen.

– Det ble diskutert hvordan skulle håndtere dette. Har vi for eksempel noen krav på historien? Vi landet på at dette er opp til Cecilie og Pernilla. Det er deres historier, understreker hun.

– De har vært i kontakt med agenter selv, men ingenting er landet såvidt vi vet, legger Hansen til. 

Hun innrømmer at tanken på Hollywood-produksjon eller Netflix-serie om saken er spennende. 

– Vi er selvsagt villige til å bidra. Hvis det for eksempel blir en Hollywood-film, så hadde det vært veldig gøy å være med i prosessen. Men sånne ting tar lang tid, sier hun.

Arntsen haster seg med å understreke at de fortsatt først og fremst tenker journalistisk om saken. 

Natalie Remøe Hansen og Erlend Ofte Arntsen snakket om arbeidet med Tinder-saken under NONA19.

– Per nå er vi mest interesserte i å følge saken som journalister og dekke den på vanlig måte, sier han.

– Vi er journalister og VG er et mediehus. Vi forholder oss til journalistikken. Hva som skjer utover det, er i liten grad noe vi er opptatt av. Cecilie og Pernilla får fortelle sin historie hvor enn de måtte ønske å gjøre det, sier Arntsen. 

– Historien er ikke ferdig fortalt

Og den overordnede historien om Tinder-svindleren vil VG-journalistene fortsette å fortelle. Som nevnt får de fortsatt henvendelser, og var seinest for to uker siden i Israel på rettshøring med Simon Leviev.

– Jeg tror ikke historien er ferdig fortalt. Den rettsprosessen som nå pågår i Israel gjelder gamle saker, som er mindre saker. Han har også sittet lenge i varetekt, så det er grunn til å tro at han snart kan være en fri mann i Israel, sier Arntsen. 

– Når man da kjenner til det modusen han har hatt over flere år, så får vi se om det blir noe mer å skrive om. Det vet vi ikke. Vi skal i hvert fall følge med om det er mer journalistikk å lage rundt den mannen, påpeker han.

Og legger til: 

– Siste ord i saken er neppe sagt. 

Hansen er glad for at VG fortsatt ønsker å satse på saken. Alle journalistene har også jobbet med andre ting de siste månedene, men er fortsatt koblet på Tinder-saken også en god stund fremover.

– VG er flinke til og opptatt av, at når man har brukt så mye tid og ressurser på en sak, så skal vi dra den skikkelig i land, forteller Hansen.

Erlend Ofte Arntsen, Kristoffer Kumar og Natalie Remøe Hansen poserer stolt med prisen for årets digitaljournalistikk stor redaksjon under NONA19.

– Tankegangen er at når den første store saken er ute, så er man halvveis. Det er veldig bra, sier hun. 

PS! VG-journalistene ble også hedret med diplom under Fortellingens Kraft 2019 i Bergen i sommer.

Powered by Labrador CMS