Kadafi Zaman la ut bildet til venstre mandag like før han ble satt fri. Til høyre vises en video der han blir slått av politiet.
Kadafi Zaman la ut bildet til venstre mandag like før han ble satt fri. Til høyre vises en video der han blir slått av politiet.

Kommentar

Vold mot journalister er uakseptabelt. Slagene mot TV 2s Kadafi Zaman må få konsekvenser

Reporteren ble slått med køller fordi han forsøkte å gjøre jobben sin. Voldsmennene i det pakistanske politiet må stilles for retten.

Publisert

De sjokkerende bildene av gjentatte slag mot TV 2s Kadafi Zaman er forferdelige å se på.

Flere ganger går pakistansk politi til angrep på Zaman, til tross for at han gjentatte ganger har legitimert seg som medlem av den internasjonale pressen.

Det er svært alvorlig. Og rystende å høre hvordan Zaman har hatt det:

– Jeg har blåmerker over hele kroppen, jeg har blitt slått med stokker. Det er en skam av pakistansk politi at de oppfører seg sånn mot pressen. Jeg lurer på hvordan de oppfører seg mot pakistanske journalister, det må være enda verre, sa Zaman til VG mandag.

Pakistan har et problem med både ytringsfriheten og pressefriheten – og ligger i dag i nederste sjiktet over land med best vilkår for journalister. Norge ligger på topp.

Zaman er en av Norges mest etterrettelige og erfarne journalister og har dekket konfliktområder, naturkatastrofer og gjengkriminalitet i både Norge og utenlands.

Journalisten har også en fot i Pakistan etter at faren hans kom til Norge i 1969. På ferie i farens hjemland, gjorde han som hvilken som helst annen nyhetsjournalist ville gjort på ferie:

Han steppet inn og rapporterte på TV 2 Nyhetskanalen om valget.

Demonstrasjoner og uroligheter skapte bølger i landet og noe av det viktigste pressen gjør er å sikre demokratiske verdier gjennom å rapportere om valg. Spesielt når det kommer anklager om maktmisbruk fra politiet, som vil påvirke valget.

Zaman forklarer selv at politiet har undertrykt politikere og brukt vold for å forhindre et fritt og uavhengig valg.

TV 2s reporter har måttet betale en pris for å ha gjort jobben sin. Han har sittet i fengsel, blitt slått og fått trusler. Kun for å utøve sitt yrke som journalist.

Pakistanske myndigheter må skamme seg.

De har gjennom mange år mottatt store overføringer fra Norge – og vi må vise landet at vi ikke aksepterer brudd på pressefriheten og vold mot journalister.

Hverken norske eller pakistanske.

Utenrikstjenesten i Norge må utøve betydelig press overfor pakistanske myndigheter og sende en utvetydig melding:

Undertrykkelse av journalister er ikke greit. Voldsmennene i politiet må stilles for retten.

Powered by Labrador CMS