Hvordan kan NRKs journalister leve med at virksomheten NRK har et så uprofesjonelt forhold til offentlighetsloven, spør redaktør Erik Waatland seg.

Kommentar

Hvordan kan journalistene i NRK leve med at arbeidsgiveren bryr seg så lite om å følge offentlighets­loven?

NRK er uprofesjonelle når det kommer til åpenhet, noe som bør bekymre de redaksjonelle miljøene. Virksomheten NRK må gå i seg selv, skriver redaktør Erik Waatland i Medier24.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

NRK huser noen av landets dyktigste offentlighetsjegere. Jobben deres går ut på å åpne dører gjennom å sette virksomheter under et kritisk søkelys.

Derfor er det veldig rart når deres egen arbeidsgiver, virksomheten NRK, forholder seg så lite profesjonelt til den samme offentlighetsloven som deres journalister er så avhengige av.

I snart to år har jeg jobbet med innsynskrav rettet mot statskanalen. Før det har jeg gjort det samme overfor virksomheter og organisasjoner i ulike sektorer, kommunal forvaltning og nasjonalt.

Men aldri før har jeg opplevd så dårlig praksis rundt innsyn som da jeg begynte å skrive om NRK.

Her er noen eksempler som vi har opplevd de siste årene: 

  • Vi har flere eksempler på at det er usikkert om NRK i det hele tatt svarer om man sender en innsynsbegjæring
  • NRK bryr seg ikke om de bruker mer enn tre dager på å svare (og skylder gjerne på andre avdelinger internt, hvis de ikke overholder fristen)
  • NRK gir avslag uten å bruke hjemmel i offentlighetsloven
  • NRK praktiserer sjelden, om aldri, meroffentlighet.
  • NRK motargumenterer mot begjæringen din på e-post
  • NRK sender deg ikke det du har bedt om
  • NRK nekter å gi deg innsyn i Excel-format (eller andre formater du ber om - til tross for at det er helt nødvendig i datajournalistikken)
  • NRK gir deg feil og gamle dokumenter
  • NRK skylder på ressursmangel og ferieavvikling for å utsette innsynsbegjæringer
  • De gjør det kjent i organisasjonen at du ber om innsyn, for eksempel rundt lønn. Medier24 har opplevd å bli oppringt av irriterte journalister som lurer på hvorfor vi ber om lønnsopplysninger – timer etter begjæringen er sendt
  • NRK leverer ut postjournalen i en elendig formatert PDF-utgave
  • NRK offentliggjør søkerlister ETTER at stillingen er besatt

Nei, det er ikke et eller annen bortgjemt statlig organ som sjelden, eller aldri, får innsynsbegjæringer. Det er NRK. Norges største mediebedrift.

Og feilen er ikke bare «sentral i Oslo», for det blir feil å gi den hele og fulle skylden på avdelingen «Dokumentarkiv», som håndterer innsynsbegjæringene. Problemet er at når vi for eksempel ber om innsyn i søkerlister i distriktet, så må de i Oslo be avdelingene ute om å levere til seg – så kan de levere ut til Medier24.

Med andre ord er det redaktørene og de redaksjonelle lederne i NRK som er trege med å svare. Eller at de ikke bryr seg om offentlighetslovens frister.

Sistnevnte er i så fall svært alvorlig, for skal redaktørene med legitimitet kunne stå på kravene om at etater og kommuner åpner seg, så må de heve lista selv først.

Etter to år med å forsøke å rette et søkelys på lønn, søkerlister, skape åpenhet og offentlighet rundt NRK, så kan vi konkludere:

NRK er uprofesjonelle hva gjelder åpenhet.

Jeg vet at kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har gitt et krystallklart svar innad i organisasjonen at de skal være åpne om det de kan.

Spørsmålet er om resten av NRK har fått den beskjeden.

Det tviler jeg på.

Powered by Labrador CMS