Erik Sønstelie er ansvarlig redaktør og daglig leder for Oppland Arbeiderblad.Schibsted
Resett og Johan Slåttavik beskyldte OA-redaktør Erik Sønstelie for å lage opptøyer under SIAN-markering på Gjøvik. Så ble saken fjernet
- En feilvurdering, sier Helge Lurås om publiseringen. OA-redaktør Sønstelie forsvarer fortsatt avisens engasjement i forkant av helgas demonstrasjoner.
Redaktør laget opptøyer på Gjøvik lørdag, skriver Johan Slåttavik på hans nyetablerte nettsted Ymte.no, i en tekst som omtaler Oppland Arbeiderblad og sjefredaktør Erik Sønstelie.
Teksten var mandag også publisert på det innvandringskritiske nettstedet Resett.no - men ble senere fjernet.
Mandag ettermiddag begrunner redaktør Helge Lurås beslutningen slik overfor Medier24:
- Vi har tatt den ned og fjernet saken. Det er en erkjennelse av at det var en feilvurdering å publisere den.
- Hvorfor tok dere den ned?
- Vi ser at vi burde ha gjort grundigere undersøkelser og en nyere vurdering av teksten før vi publiserte den. Dere har blant annet påpekt at en del av karakteristikkene og formuleringene var slik at man også burde ha kommet i kontakt med Sønstelie før den ble publisert, sier Lurås.
Og legger til:
- Vi har også snakket med redaktøren og vil la ham komme til orde i en sak om det som vi prøver å få ut senere ikveld.
Gir OA skylden for voldelig motdemonstrasjon
Bakteppet for debatten er en markering fra den islamfiendtlige organisasjonen SIAN («Stopp islamiseringen av Norge») som ble holdt på Gjøvik lørdag.
I forkant gikk Oppland Arbeiderblad ut og trykket opp plakater og t-skjorter med budskapene «Je elsker Gjøvik» og «Vend hatet ryggen».
Flere hundre mennesker bidro til en fredelig motdemonstrasjon, men det kom også til voldelige opptøyer mellom politiet og enkelte demonstranter.
Lokalavisen var ikke arrangør av demonstrasjonen, men i Slåttaviks tekst kommer det fram en rekke påstander og karakteristikker:
Redaktør Erik Sønstelie omtales som «ansvarlig aktivist».
Ifølge skribenten ble Sønstelie «sint og sur da en politisk gruppe han ikke liker skulle holde tale».
Slåttavik plasserer også ansvaret for at det kom til voldelig motdemonstrasjon på OA og redaktøren.
Motdemonstrantene tilhører «et ekstremt miljø som Sønstelie selv frekventerer på fritiden».
Både Resett og Ymte skriver at de følger Vær varsom-plakaten. Men Sønstelie har tilsynelatende ikke fått komme til orde noen av stedene. Påstandene framstår heller ikke som om de er ytterligere undersøkt.
«Ikke nevneverdig imponert»
Til Medier24 sier Erik Sønstelie at han er glad for at teksten nå er fjernet fra Resett:
- Teksten er full av feil. Det er et oppkok av påstander og ting som ikke stemmer. Jeg oppfordret ikke til vold, jeg gjorde det motsatte. Ingen kontaktet meg på forhånd. Jeg er ikke nevneverdig imponert over nivået til det nystartede bladet.
- Jeg har i ettermiddag snakket med Resett, som vil skrive en ny sak. Jeg har sagt at jeg også forventer en beklagelse på trykk, og vil vurdere å ta saken videre. Dette er jo et eklatant brudd på pressens Vær varsom-plakat. Hvis de ønsker å fremstå seriøst og berike mangfoldet og mediebildet i Norge, må de heve seg flere hakk, sier Sønstelie.
OA-sjefen bekrefter samtidig at avisa skal vurdere om de kan gjøre noe annerledes neste gang de deler ut plakater og t-trøyer med budskap. Sønstelie har også overfor NRK tatt selvkritikk.
Han sier han er lei seg for at folk kom til skade og det ble tumulter i Gjøvik. Men holder fast på at det var riktig å ta stilling i forkant av demonstrasjonen:
- Vårt budskap var å være glad i Gjøvik, og å ta avstand fra hat. Man skal være forsiktig med «kampanjejournalistikk». Men en redaktør i en meningsbærende lokalavis skal mene noe og kan mene noe.
- Det benyttet jeg meg av her. «Jeg elsker Gjøvik. Vend hatet ryggen» er en parole og et budskap som jeg helt klart mener er innenfor å stå opp for, sier Sønstelie.
Vil vurdere fremtidig bruk av Slåttavik
Medier24 snakket for øvrig med Helge Lurås tre ganger om denne teksten mandag:
Først kommenterte han den kort, før han ba han om å få komme tilbake etter å ha lest teksten på ny. Da ga Lurås noen opprinnelige kommentarer til og forsvarte delvis publiseringen.
Før han et kvarter senere ringte tilbake med beslutningen om at teksten nå var fjernet.
Før den tid rakk publiseringen å få skarp kritikk fra flere på Twitter, blant dem Didrik Søderlind - som kommenterer den slik:
- Hvor kan du skrive når Document, HRS, ja selv Frieord synes du er for drøy? Da er Resett stedet for deg!
Slåttavik ble i sin tid avpublisert fra Rights.no, med henvisning til at han var tilknyttet «den høyreekstreme nettsiden Frie Ord». Søderlind delte også en skjermdump av noe som kan tolkes som at skribenten har sympatier med terrorist og massedrapsmann Anders Behring Breivik.
På spørsmål til Resett-redaktør Helge Lurås om dette er en spaltist nettstedet ønsker å assosiere seg med, sier Lurås:
- Det skal mye til for å ekskludere noen fra å komme til orde, og det skal være lov å få tilgivelse og nye sjanser. Men vi er også blitt gjort oppmerksom på at han blir beskyldt for å true meningsmotstandere, og er det noe vi setter høyt, så er det jo ytringsfriheten.
- Så jeg vil ikke si at Slåttavik er «ekskludert», men vi vil selvsagt ta en vurdering på det, sier Lurås.
- Hva tenker du om hans formuleringer rundt Breivik?
- Hvis han har gitt bevisst støtte til drap, så er det selvagt uakseptable holdninger for oss.
Synes det er «litt morsomt» at saken ble fjernet
Slåttavik avviser overfor Medier24 at han «truer meningsmotandere». Han mener seg imidlertid selv utsatt for «personforfølgelse», og at det er på grunn av disse meningsmotstanderne at teksten nå er fjernet fra Resett.
- Hva synes du om det?
- Jeg synes det faktisk er litt morsomt.
- På Twitter blir det av flere i dag blir det trukket fram ytringer du har kommet med tidligere - blant annet holdninger som kan tolkes som Breivik-sympatier. Er dette holdninger du fortsatt deler?
- Fjordman har en del blogginnlegg om feminisme og marginalisering av menn som jeg liker. Jeg uttalte i en sammenheng at alle kan ha rett i noe, også Breivik da han copy-pasted essayene til Fjordman, sier Slåttavik.
- Så dette konkrete sitatet om Breivik er noe du har skrevet - og fortsatt står for?
- Ja, jeg har skrevet dette spørsmålet. Det begynner å bli noen år siden, men jeg mener det fortsatt er en legitim problemstilling. Er skurken de som importerer IS til Europa og driver politisk motiverte personforfølgelser, sverting og uthenging - tar mannen og ikke ballen - eller er skurken de som reagerer med vold på den type ting?
- Vil det si at du har sympatier med Anders Behring Breivik?
- Jeg mener han stiller noen rimelig spørsmål. Men jeg sympatiserer selvsagt ikke med en fyr som har begått grove voldshandlinger. Det vil være en falsk påstand, hvis noen hevder det.
På spørsmål om hvor han selv står politisk, hevder Johan Slåttavik at han er medlem i Aps ungdomsparti - AuF.
Det er for ordens skyld en påstand vi ikke har kunnet ettergå mandag ettermiddag.