Klager inn Faktisk.no til PFU for faktafeil i ski-video

– Jeg skjønner ikke hva de holder på med, sier skibygger Endre Hals.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Skibygger Endre Hals har tidligere gått ut i Medier24 og kritisert en film fra Faktisk.no, som sier at skikulturen stammer fra Altaj-fjellene i Kina - og at det er bevart 8000 år gamle rester av ski i Altaj.

Hals mener videoen fremstiller skihistorien feil og har nå valgt å klage artikkelen og Faktisk.no inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

– Jeg skjønner ikke hva de holder på med. Jeg har lest mye historie, og så at det var feil. Så sendte jeg et varsel og ville at de skulle rette opp, noe de enda ikke har gjort. Man blir jo irritert når folk ikke lytter, og endte derfor opp med å sende inn klage til PFU, sier Hals til Medier24. 

  • Les svaret fra Faktisk-redaktør Kristoffer Egeberg lenger ned i saken

Mener det er brudd på 4.13

Medier24 har fått oversendt en kopi av klagen til Hals. Han skriver der at han mener det blant annet for brudd på VVP punkt 2.3, om bakenforliggende årsaker, 3.2, kontroll av kildeopplysninger og 3.7 om presis sitering av kilder.

Faksimile fra artikkelen til Faktisk.

Det viktigste punktet for klager en kanskje punkt 4.13 i Vær varsom-plakaten: «Feilaktige opplysninger skal rettes og eventuelt beklages snarest mulig». 

– Spør du meg er det ganske klokkeklart at dette er et brudd, men jeg kjenner ikke detaljene i prosessene her, sier han. 

I klagen skriver han også at dateringene av hulemaleriene i Altaj-fjellene er omstridt, og reagerer i klagen på det han mener er et forsøk på å forfalske skihistorien: 

«Bakgrunnen for mange av disse historieforfalskningene er at Kina de siste årene har invitert -og forsøkt (og tydeligvis klart) å påvirke journalister og sentrale personer i det norske skihistoriske miljøet».

Har presisert skriftlig

Julian Robert Post Martinsen er eksperten som uttaler seg i filmen Hals reagerer på.

Han bekrefter til Medier24 at han har vært i kontakt med Faktisk.no-redaksjonen og bedt dem om å legge inn en presisering i den skriftlige artikkelen, etter å ha vært i kontakt med Hals. 

Etter at Post Martinsen tok kontakt la Faktisk-redaksjonen inn en presisering av den skriftlige artikkelen, som er loggført på tradisjonelt Faktisk-vis, uten å endre videoen som hører til saken. 

Post Martinsen mener det er uheldig at seere av videoen blir presentert for en faktafeil, men understreker at en korrigering ikke ville endret selve premisset for filmen - nemlig at ski ikke er en norsk oppfinnelse. 

– Hvis man retter på den faktafeilen, endres ikke premisset for filmen. Vi hadde sagt «vestsiden av Ural» heller enn «Altaj», eller «i Russland» heller enn «i Kina», sier han til Medier24. 

Han understreker at forskningen på hulemaleriene i Altaj-fjellene er svært omdiskutert, og svaret på hvor gamle de faktisk er, er det langt fra sikkert at man noen gang vil finne svaret på. Arkeologene er også uenige. 

– Hva svaret blir vil avhenge av hvorvidt du spør vestlige eller kinesiske arkeologer, ettersom det er brukt forskjellige dateringsmetoder, sier Post Martinsen. 

Vil korrigere videoen

Redaktør Kristoffer Egeberg i Faktisk.no.

Faktisk-redaktør Kristoffer Egeberg sier til Medier24 at dette ikke er en tradisjonell faktasjekk, men en ny måte og fortelle historie på - inspirert av den svenske søsterorganisasjonen «Viralgranskaren».

Han påpeker også at artikkelen er en del av en egen serie de har om historie. 

– Jeg tror de aller fleste som ser filmen og leser artikkelen vil se at dette ikke er en tradisjonell faktasjekk, men et forsøk på å formidle historien på en litt alternativ og morsom måte, sier han. 

Videre legger han til at de rettet opp den skriftlige artikkelen med en gang de ble gjort oppmerksomme på feilen, og at de tar alle tilbakemeldinger på jobben de gjør på alvor. Egeberg forsikrer at de nå kommer til å korrigere videoen. 

– Vi har på bakgrunn av dette sett på saken på nytt og vil så fort det lar seg gjøre få inn den korrekte formuleringen også i videoen, sier Egeberg. 

Han understreker at faktafeilen ikke forandrer på premisset for saken, men at de uansett skal ha fakta på plass.

– Det skal vi selvfølgelig ha. 

Egeberg avviser påstandene fra Hals om at Faktisk skal ha latt seg påvirke av kinesisk ski-propaganda i forbindelse med OL i Beijing.

– Det er i alle fall ikke riktig og i beste fall bare litt søkt, sier han til Medier24. 

«Nyttige idioter»

Hals mener Faktisk her blir «nyttige idioter» som bidrar til å bygge opp en myte han mener er helt feil. 

«Prosjektet til Faktisk.no er tydelig, de vil rette opp i historiske feil, ofte slike som kan knyttes til nasjonalisme. Når de i dette forsøket så blir «nyttige idioter» for krefter som den dag i dag er ute etter å skrive om historien til nye myter som er enda mer feil enn de gamle er det viktig at de raskt retter opp saken og beklager», skriver han i klagen

Hals håper at redaksjonen i Faktisk nå endrer eller fjerner artikkelen og skriver en faktasjekk av seg selv. 

– Hadde de gjort det med en gang, hadde de kommet ut av det på en god måte. Nå taper de uansett hvordan det går, sier Hals. 

  • Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, bekrefter til Medier24 at de har mottatt klagen, men at PFU-sekretariatet ikke har hatt tid til å vurdere den enda. 
Powered by Labrador CMS