Emilie Hald Torp, lydsjef i VG og journalist Julie Tran.
Emilie Hald Torp, lydsjef i VG og journalist Julie Tran.

VGs lydsatsing: – Dette er bare startskuddet

Denne uka ruller journalist Julie Trans stemme ut i alle VGs nyhetsartikler.

Publisert

I VG har de det siste halvåret jobbet med å utvikle en kunstig stemme.

Forrige uke startet de så smått med å lansere den i artikler, og denne uka skal de teste det ut i alle. Da kan du trykke på en knapp og få artikkelen lest opp for deg.

– Dette er jo bare startskuddet. Nå setter vi i gang med å teste tekst-til-tale i artiklene. Det er jo nå vi vil begynne å få innsikt, og vil kunne begynne å jobbe med forbedringer, sier lydsjef Emilie Hald Torp. 

Også Aftenposten og Bergens Tidende har opplesning av artikler. De har utviklet det via selskapet BeyondWords, mens VG har brukt ElevenLabs.

Jobber ikke videre med oppsummering

Før sommeren testet VG oppsummeringer av nyhetsbildet, hvor lyden var laget av den kunstige stemmen. Det prøvde de ut i en ukes tid.

Den er ikke jobbet noe videre med i VG, men de får innsikt fra Aftonbladet i Sverige som kjører en lignende test i disse dager.

Om VG skal ha den tilbake i samme form, vet de ikke.

– Det er ingenting som er bestemt verken ja eller nei. I sånne utviklingsløp tenker jeg at det viktigste er at vi ikke låser oss til at det skal være sånn eller sånn, men at man er veldig åpen for å kunne sette i gang med tester hele veien.

De fikk både tilbakemeldinger underveis og gjorde dybdeintervjuer med en brukergruppe. Hald Torp sier de har lært litt forskjellig.

– Det var veldig subjektivt når man ønsker en oppdatering. I fremtiden må vi kanskje rigge oss mer til når brukerne ønsker det, i stedet for at vi bestemmer når det er.

– Skremmende lik

Det er VG-journalist Julie Tran som har spilt inn setninger som den kunstige intelligensen trenes på. Hun har også bakgrunn fra å jobbe med radio.

– Så for meg har det vært litt som å komme hjem å få jobbe litt med lyd igjen, sier hun.

VG-journalist Julie Tran.
Det har blitt noen timer i studio for VG-journalist Julie Tran.

De har testet å lese på forskjellige måter. De har blant annet hatt en versjon med «veldig nyhetspreg» og en roligere, mer fortellende versjon. Den de skal bruke nå er en mellomting.

Tran sier hun synes det er fascinerende hvor god teknologien er. 

– Jeg synes stemmen er skremmende lik min. 

Noen ganger har hun lest teksten for seg selv samtidig som den kunstige lyden går.

– Da hører jeg at tonefallet er nærmest helt identisk. Det har vært folk som har spurt meg om jeg har lest dette opp manuelt, fordi det er så likt.

Jobbes med felles kontrakt

I sommer fortalte klubbene i Schibsted at de jobber med en felles, standard kontrakt for alle som er involvert i å bruke sin egen stemme i kunstig intelligens. 

Ifølge lydsjefen venter de på innspill fra Norsk Journalistlag som jobber med forslag til en generell kontrakt.

Tran har signert en midlertidig kontrakt hun er fornøyd med, om hvilke vilkår som gjelder.

– Jeg blir godt ivaretatt.

Klonen de har laget av Trans stemme skal blant annet kun brukes redaksjonelt, og innenfor VGs flater.

Viktig utviklingsløp

Hald Torp sier lydformatet er i vekst, og at spesielt yngre målgrupper bruker lydformatet mye.

– Det å kunne utvikle VG med formatet du er avhengig av, enten om det er lyd, video eller tekst, er et veldig viktig utviklingsløp vi jobber med.

Hun tør ikke å spå hvor de er om et år.

– Jeg håper vi har fått testet og eksperimentert mye. Og så skjer det jo en veldig rask utvikling på denne fronten her. Kanskje det er mange ulike stemmer, eller kanskje de ikke nødvendigvis er knyttet til VG i det hele tatt. Det er jo det som blir veldig spennende å se på. 

– Så jeg har ikke noen prediksjoner annet enn at jeg håper vi har flyttet oss langt fra der vi er i dag.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS