Redaktør Signy Fardal i motemagasinet ELLE.
Redaktør Signy Fardal i motemagasinet ELLE.

Kommentar

«Ikke svar henne», skrev ELLE-redaktøren i en feilsendt e-post til Medier24. Signy Fardal bør holde seg for god for slikt

Redaktør Signy Fardal misbruker pressens egne regler for å trenere en kritisk sak mot magasinet ELLE. Slik kan vi ikke ha det, skriver redaktør Erik Waatland i Medier24.

Publisert

Medier24 har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra redaktør Signy Fardal i anledning en artikkel som hennes magasin, ELLE, har skrevet.

Deres sak «Gjør deg klar til sommerferien» får ungdommer til å reagere kraftig, fordi den på den ene siden forteller at redaksjonen ikke vil oppfordre til kroppspress, men bruker ganske mange tegn på å gjøre det likevel, mener de.

I utgangspunktet er dette en relativt enkel sak å løse journalistisk.

Medier24 gjør et stykke journalistisk arbeid – og vi ber om svar. Pressens egne etiske regelverk er klinkende klar her (se faktaboks):

Tilsvar og samtidig imøtegåelse er de punktene mediene svikter oftest på, viser antallet PFU-fellelser gjennom årene. Her har mediene en jobb å gjøre for at publikum skal ha tillit til at vi forholder oss til våre egne spilleregler - vår selvdømmeordning.

Vær varsom-plakaten:

4.14. De som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger. Debatt, kritikk og nyhetsformidling må ikke hindres ved at parter ikke er villig til å uttale seg eller medvirke til debatt.

4.15. De som er blitt utsatt for angrep skal snarest mulig få adgang til tilsvar, med mindre angrep og kritikk inngår som ledd i en løpende meningsutveksling. Ha som krav at tilsvaret er av rimelig omfang, holder seg til saken og har en anstendig form. Tilsvar kan nektes dersom den berørte part, uten saklig grunn, har avvist tilbud om samtidig imøtegåelse i samme spørsmål. Tilsvar og debattinnlegg skal ikke utstyres med redaksjonell, polemisk replikk.

Men hva skjer når pressens egne utnytter de reglene til å la være å få kritisk dekning mot seg?

Vår journalist har latt Fardal få rundt 24 timer på å svare på beskyldningene. Og redaksjonen har hatt forståelse for at det er ferieavvikling. Derfor sendte vi en fyldig e-post med anklager, vi ringte flere ganger – og vi sendte SMS.

Faksimile fra ELLEs artikkel.
Faksimile fra ELLEs artikkel.

Men vi hørte ingenting, til tross for flere purringer.

Når vi da tar kontakt med flere av Elles redaksjonelle medarbeidere, så hører vi heller ingenting. Før det tikker inn en e-post fra redaktør Fardal selv med teksten:

«Ikke svar henne! Uten kommentar fra oss-ingen sak, vil jeg tro…».

Den er åpenbart feilsendt og skulle nok holdes internt i magasinet. Og det dokumenterer at ELLE forholder seg noe merkelig til det å bli sett i kortene.

Fardal vet nok at Medier24 helst vil ha et svar før vi presenterer saken.

Vi kan ikke forstå at dette er noe annet enn en grov utnyttelse av presseetikken - for å trenere en kritisk sak mot seg selv.

Dersom publikum skal ha tillit til at mediene spiller rent, bør redaktørene i alle fall kunne forventes å holde fanen høyt. Men når en norsk redaktør misbruker dette, så faller korthuset sammen.

Signy Fardal bør vite bedre.

Powered by Labrador CMS