«Bodø/Glimt må ha juksa. Jeg krever omtelling!», skriver Trygve Aas Olsen.

Kommentar

Bodø/Glimt må ha juksa. Jeg krever omtelling!

MEDIEKRITIKK: Noe er riv ruskende galt med Eliteserien i fotball. Ingen av medieekspertene fortalte oss at Bodø/Glimt skulle vinne.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Ingen sa at Aalesund skulle havne nederst heller, men nå ligger laget der – og hvis poengsummen er riktig, blir det værende der til serien er slutt. 

Men er den riktig? Eller har noen manipulert tabellen? Er alle målene talt opp? Kampfiksing? Jeg krever i alle fall omtelling, og nekter å godta resultatet.

Det er helt usannsynlig at åtte fotballkompetente medier – VG, TV 2, NRK, Eurosport, Dagbladet, Nettavisen, Stavanger Aftenblad og Aftenposten – kan ta så feil.

Jeg mener, de vet jo alt om fotball! Mer enn både spillere og trenere. Og dette er seriøse medier, blant de aller beste vi har, de driver ikke med fake news.

Når de før sesongen skriver at «Slik ender eliteserien», hvor sannsynlig er det at det er feil, mens tabellen til det koronainfiserte fotballforbundet er rett?

Seks av de åtte sa at Molde ble seriemester med Rosenborg som nummer to. To valgte Rosenborg med Molde på andreplass. Her er fagkunnskapen samstemt. 

Ingen av redaksjonenes fotballeksperter satte Bodø/Glimt høyere enn på tredjeplassen. Aftenposten og Dagbladet hadde laget helt nede på sjuendeplass.  

Sju av åtte sa at Sandefjord ville ende i bunnen av tabellen, men nå – fem runder før slutt – ligger laget ligger på sikker plass! Foran Brann, til og med.

Brann må også kreve omtelling. Gjennomsnittet av ekspertvurderingene var at laget ble nummer tre. Da kan det ikke være riktig at det nå er nummer tolv.

Jeg vet ikke hva som har skjedd, men noe galt er det. At Aftenpostens ekspert Lars Tjernås bare klarer å tippe ett lag på riktig plass? HA, HA!

Vi kan saktens le, men dette er alvor: Bodø/Glimt kan ikke vinne Eliteserien. Det vil svekke tilliten til medienes klarsynthet. 

Det neste kan bli at noen begynner å tvile på om NRKs krimekspert Olav Rønneberg klarer å forutsi dommen i saken mot Laila Anita Bertheussen. 

Eller på at Dagbladets og VGs musikkreportere kan fortelle hvilken Grand Prix-låt som er favoritt til å vinne finalen, både den norske og internasjonale.

At leserne av Dagens Næringsliv og Finansavisen ikke kjøper de aksjene som avisenes eksperter sier kommer til å øke i verdi – ja, det skulle tatt seg ut.

For ikke å glemme de politiske kommentatorene: Hvis folk slutter å lytte til dem, måtte Gud forby, hvordan skal de da finne ut hva Støre vil gjøre? 

Boligprisene vil øke, vinteren blir kald, koronapandemien går over til sommerferien, men da blir det til gjengjeld mye flått og så vinner Senterpartiet valget. 

Publikum må kunne stole på at mediene forteller dem hva framtida bringer, hvis ikke kan vi vente oss en krise av hittil ukjente dimensjoner for norsk journalistikk. 

De siste årene er det nemlig satset stort på kommentatorer og eksperter. Alle redaksjoner med respekt for seg selv har noen som vet hva som snart vil skje.

Og hva skal de ta seg til hvis dette stoffet kommer i vanry? Må de bli helt vanlige journalister, og rapportere om det som faktisk skjer, eller har skjedd?

Tenk på USA-korrespondentene som dag og natt fulgte valgopptellingen på internett for å kunne si hvordan det ville ende i Pennsylvania. Ja, mine tanker går til dem.

Skal de ved neste valg måtte kjøre ut på landsbygda for å finne ut hva som virkelig hender i landet, som om de var Thomas Seltzer, liksom, i grå fleecejakker?

Ærlig talt, den fleecejakka til Seltzer var ikke mye stilig. Skal vi unngå den, må vi først ta kampen om Eliteserien. Og da mener jeg DET STORE VI:

Sportsjournalistenes forbund, Presseforbundet, Redaktørforeningen, Medieforbundet eller hva det nå heter, og Brann, må kreve omtelling med en gang.

Ekspertene 1

 

Fotballforbundet 2

 
1 Molde 1 Bodø/Glimt
2 Rosenborg 2 Molde
3 Brann 3 Vålerenga
4 Bodø/Glimt 4 Rosenborg
5 Viking 5 Odd
6 Vålerenga 6 Kristiansund
7 Haugesund 7 Viking
8 Sarpsborg 08 8 Haugesund
9 Stabæk 9 Stabæk
10 Kristiansund 10 Sarpsborg 08
11 Odd 11 Sandefjord
12 Strømsgodset 12 Brann
13 Aalesund 13 Start
14 Mjøndalen 14 Strømsgodset
15 Start 15 Mjøndalen
16 Sandefjord 16 Aalesund

1) Et statistisk gjennomsnitt av de faglige vurderingene til VG, TV 2, NRK, Eurosport, Dagbladet, Nettavisen, Stavanger Aftenblad og Aftenposten.

2) Varsel: Alt eller deler av innholdet i denne tabellen er omdiskutert og kan være misvisende.

Powered by Labrador CMS