Konstituert religionsredaktør i Vårt Land, Elise Kruse.
Konstituert religionsredaktør i Vårt Land, Elise Kruse.

Julepraten

Vårt Land-redaktør mener egen avis sto for det pinligste i 2020: – Vanskelig å la være

Den kristne avisen skrev at komiker Harald Eia trodde på Gud. Det viste seg ikke å stemme.

Publisert

I tradisjonen tro stiller også Medier24 i år en rekke spørsmål til mediemennesker i spalten #Julepraten.

Neste person ut er konstituert religionsredaktør i Vårt Land, Elise Kruse.

–  Hva gjør du i jula?

–  I jula drar jeg hjem til Kristiansand for å feire med familien min. I år drar jeg hjem med en litt ekstra spent følelse i magen, noe jeg tror flere som reiser til andre steder i landet for å være med familie i risikosonen kjenner på. Jeg tror mange har gjort vanskelige avveininger i år, og også jeg har måttet vurdere frem og tilbake hva som var riktig å gjøre. Men med forbehold om godt smittevern og begrenset nærkontakt, tror jeg det blir ekstra viktig å være sammen med de aller nærmeste akkurat denne jula. 

– Hva må til for at det blir ordentlig jul for deg?

– Jeg hadde ikke vært ordentlig religionsredaktør i Vårt Land om jeg ikke svarte «å gå i kirka» på det spørsmålet. Det er jo også noe som blir en utfordring mange steder i år. Jeg er så heldig at siden det er jeg som skal lese Juleevangeliet i min lokale menighet, får jeg uansett plass. Og heldigvis er det flere kreative løsninger der ute, slik at mangfoldet i julegudstjenester i år blir stort. Men det er likevel et faktum at mange ikke kommer til å få gå i kirka på julaften i år, og det synes jeg er trist.

– Hva husker du best fra medieåret 2020?

– Det må bli VGs sterke serie om overgrep i idretten. Gravejournalistikk på sitt aller, aller beste. Rystende, grundig og med potensial til å utgjøre en forskjell for veldig mange mennesker.

– Hva var det morsomste som skjedde i 2020?

– Bra spørsmål! Vi har godt av å huske på morsomme ting som har skjedd i dette udugelige året også, men her måtte jeg jammen tenke. Det sier vel litt om 2020.. Men jeg lo så jeg grein av «Helt ramme sporter» på NRK i høst. Særlig episoden der Nicolay Ramm og Herman Flesvig er med på det elleville opplegget «Royal Shrovetide Football», der en hel engelsk landsby samles for å spille middelalder-rugby til blodet spruter. Det skjedde åpenbart ikke i 2020, da. Men jeg lo av det i 2020, så det får gå.

– Hva var det pinligste som skjedde i 2020?

– Det er vanskelig å la være å trekke frem da Vårt Land sendte ut nyhetsbrev med emnefeltet «Slik begynte Harald Eia å tro på Gud». Det var noen kaotiske minutter der før vi sendte ut nytt der vi beklaget og skrev at vi kom i skade for å melde at Eia tror på Gud, men presiserte at det gjør han fortsatt ikke. Jaja, det var verdt et forsøk!

– Hva tror du vil påvirke medieåret 2021?

– Vi vil utvilsomt være påvirket av året vi har lagt bak oss, og forhåpentligvis vil vi fortsette å se etter de gode historiene som kan fortelle og lære oss noe om hva vi har vært gjennom i dette dramatiske 2020. Det er en klisjé å si at vi skriver historie, men det er jo faktisk det vi gjør. Mange journalister og medieledere, meg selv inkludert, kunne hatt godt av å minne seg selv på det litt oftere.

Powered by Labrador CMS