«Elise undersøker»

Over 500.000 har sett VGs Elise Gulbrandsen (27) vise fram menskoppen sin

I serien «Elise undersøker» har MinMotes Elise Alexandra Gulbrandsen utlevert seg selv på TV. I etterkant har hun både fått applaus, og fått høre at hun er kvalm og tjukk.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Elise Alexandra Gulbrandsen (27) har hatt med kamera til gynekologen for å ta celleprøve, inn på badet mens hun tester menskopp og inn i prøverommet for å sjekke hvor små de største klesstørrelsene i kjedebutikkene er.

Gulbrandsen sier at hun i utgangspunktet ikke har et behov for å bli eksponert, men hvis hun kan gi en sak et ansikt er det verdt det.

– Jeg har ikke noe behov for å være på glanset papir. Men hvis det kan bidra til at en sak får et ansikt og at folk lettere kan relatere seg til det så synes jeg det er greit, sier Gulbrandsen.

Hun synes det føles tryggere å snakke om tabubelagte temaer hvis det er foran et kamera, fordi hun vet at det da kan hjelpe andre.

– Det er ikke sånn at jeg roper ut på kontoret «er det noen som har en tampong», det synes jeg er flaut. Men når det er foran et kamera handler det ikke lenger bare om meg, da handler det om en sak.

Trolig første i Norge

– Jeg er sannsynligvis den første i Norge som viser ekte mensblod på TV.

I en av episodene av «Elise undersøker» tester Gulbrandsen menskopp. I episoden viser hun frem menskoppen. Med blod.

– Jeg var i tvil om det var riktig å gjøre det, men etterhvert som jeg jobbet med episoden og så den ta form så tenkte jeg at det ble helt unaturlig å ikke gjøre det.

Hun syntes det var viktig å vise seeren sin ærlige tilbakemelding og den journalistiske prosessen. For å gi seeren et godt på bilde av saken følte hun til slutt at det nesten ikke var mulig å ikke vise frem blodet.

 

– Selv om det satt langt inne, jeg skal innrømme det.

Episoden er sett i underkant av 500.000 ganger på Snapchat, og i underkant av 100.000 ganger på VGTV, ifølge Gulbrandsen.

Hadde med kamera til gynekologen

Gulbrandsen hadde også med seg kamera da hun dro til gynekologen for å ta celleprøve, en situasjon som er sårbar for de fleste kvinner.

– Det er litt tilfeldig at det har blitt så underlivsfokusert i serien, sier Gulbrandsen og fortsetter:

– Det er et tema som er dagsaktuelt. Det opptar mange jenter, venninner, mødre og døtre. Og det er noe mange menn ikke har vondt av å vite mer om.

Hun synes det er viktig å flytte «venninnepraten» ut i samfunnet, og gjøre tematikk som celleprøver og klesstørrelser til noe vi som samfunn kan snakke om.

– Celleprøven er jo sånn som vi snakker om med noen venninner, eller kanskje man sitter å googler og leser på forum. Det man finner ut når man googler kan man bli skremt av. Doktor Google er ikke alltid den rette å stole på.

Det unge kvinner lurer på

Med serien «Elise undersøker» ønsker Gulbrandsen å lage innhold om temaer unge kvinner lurer på, uten at de helt vet at de lurer på nettopp det.

– Når de ser serien skal de tenke «ja, det var smart», «sant, det der må jeg sjekke ut» eller «kanskje jeg skal teste det».

Hun ønsker å gi leseren mulighet til å tenke på en sak på en ny måte. At de skal se noe, og kunne gjøre seg opp sin egen mening, med et faktagrunnlag i bunn.

– Hvis jeg kan få folk til å tenke «åh, det var deilig at noen bare sa det», da er jeg veldig fornøyd.

Positive tilbakemeldinger

Gulbrandsen har fått mange tilbakemeldinger på serien sin, og forteller at de stort sett er positive. Etter at episoden om klesstørrelser i kjedebutikkene haglet det inn med meldinger fra jenter som takket henne. De takket for at hun viste dem at de ikke var alene om å ikke passe inn.

– Jeg fikk alt fra «tusen takk, jeg trodde det bare var meg» til «ja, kanskje du bare er tjukk da».

– Hva tenker du når du får sånne kommentarer?

– Jeg er ganske trygg på meg selv. Og tenker at det er lett for noen som sitter bak et tastatur og ikke kjenner meg å mene ting. Folk kunne holdt seg for gode for det, men sånne type ting må man kanskje bare tåle. Selv om det er litt trist.

Etter at episoden om menskopp ble publisert våknet Gulbrandsen til en melding i innboksen der det sto «du er kvalm». Hun lot det ikke gå inn på seg.

– Jeg tenkte bare at «det er helt greit hvis du synes det». Jeg skjønner at det kan være ubehagelig for mange å se mensblod hvis man ikke er forberedt på det. Men så tenker jeg at vi kanskje trenger å se det - hvis vi blir så satt ut av å se noe så naturlig.

Bik Bok endret størrelsene etter MinMote-sak

I 2017 tok Gulbrandsen med seg kamera ut i de største kjedebutikkene for å sjekke om klesstørrelsene deres stemte overens med bildet hun hadde av seg selv. I filmen får man se henne i prøverommet i en bukse i Bik Boks største størrelse som hun ikke får igjen knappen på.

– Da vi lagde den saken var vi forberedt på at det kom til å komme en del reaksjoner, men det ble mye mer enn vi hadde tenkt. Det ble en større sak enn det vi forsto at vi hadde.

Fra de satte ideen ut i live og gikk ut på gaten til de var ferdig å filme gikk det rundt fem timer. En unik måte å jobbe med undersøkende journalistikk, mener Gulbrandsen. Det ble en enorm debatt i etterkant, som endte med at Bik Bok i 2018 ble tildelt prisen «Årets Gullbarbie», en mindre gjev pris som hvert år deles ut til reklame- og medieaktører som er «best på å få ungdom til å føle seg verst». Bik Bok bestemte seg til slutt for å endre størrelsene sine.

– Det mener jeg jo at vi virkelig har vært en viktig bidragsyter til, og det blir man jo stolt av, sier Gulbrandsen og fortsetter:

– Så tenker jeg at det kanskje har gjort en forskjell for mange jenter, som også er yngre enn meg. Som skal følge etter i det å stå i det prøverommet og tenke at det er noe feil med dem.

Livredd praktikant

Gulbrandsen startet til VG som praktikant i rampelysavdelingen da hun studerte bachelor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus (nå OsloMet).

– Jeg var en livredd praktikant, og hadde hørt at VG var et stort skummelt hus der tredemølla gikk på full speed når du kom inn. Så var det bare å begynne å løpe.

– Var det sånn?

– Litt. Jeg tror jeg fikk en ordentlig realitycheck da jeg begynte, men er ekstremt glad for det i dag. VG har alltid vært en drømmedestinasjon for meg, men jeg utfordret meg selv med å faktisk søke meg til hit. Jeg tenkte at jeg kanskje burde ha utviklet meg mer, før jeg gikk til «de store gutta».

Gulbrandsen understreker at hun har jobbet hardt for å komme dit hun er i dag, som leder i MinMote. Hun har vært innom de fleste avdelingene hos VG, og jobbet mange ugunstige kvelds- og morgenskift.

– Har du noen tips til andre som vil få det til som journalister?

– Jobb hardt, og ha det gøy på veien. Det er verdt det, og man får resultater.

Variert hverdag

Hun har vært tilknyttet MinMote i rundt fire år. Hun bodde i New York fra 2015 til 2017 og jobbet som frilanser, og var da bidragsyter for MinMote.

Det var ikke før i juni 2018 at hun fikk fast jobb. Da hadde hun jobbet fulltid i avdelingen i cirka ett år. Hun syntes det var deilig å bli fast ansatt, og trives veldig godt i jobben.

– Det er en arbeidsplass der man kan gjøre litt det man ønsker selv. Det er mye frihet, og ansvar. Jeg prøver å benytte det på best mulig måte.

Hun føler at hun lærer noe nytt hver dag, og har de siste årene opplevd at folk setter pris på at man tar opp ting som man vanligvis ikke hører så mye om.

– Jeg har fått prøvd mye rart, som jeg sannsynligvis ikke hadde prøvd ellers.

Gulbrandsen synes det morsomste med jobben er at hun får gjøre mye forskjellig. Alt fra å være ute på gaten å spørre folk om de vet hva en menskopp er, følge med på trender og til å skrive kritiske saker om «influensere» og sponsing.

– Det er en veldig allsidig jobb, der man må kunne kaste seg rundt fort. Man må kunne tenke i veldig forskjellige baner. Gjerne på samme dag, til og med.

Powered by Labrador CMS