«Etter rødvin og snacks med Aps ordførerkandidat, krever Nettavisens valgekspert at byrådet må gå»

- Jeg gnir meg i øynene, skriver Jarle Aabø om Elisabeth Skarsbø Moens analyser. Uproblematisk, svarer Nettavisen - om et ekspertpanel med nesten bare politikere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Nettavisen lanserte for en drøy uke siden sitt ekspertpanel for høstens valgkamp. Det består av

  • Kjell Lars Berge, professor i retorikk ved Universitetet i Oslo
  • Kristin Clemet, daglig leder i Civita
  • Elisabeth Skarsbø Moen, kommunikasjonsrådgiver i Zynk
  • Ulrik Imtiaz Rolfsen, filmregissør
  • Wasim Zahid, twitter-lege og nesleder i Minotenk.

I lanseringsartikkelen ble det redegjort for Clemets ikke akkurat hemmelige politiske karriere i Høyre, og det faktum at Imtiaz Rolfsen står på valg for Oslo Ap.

Men de er ikke de eneste med erklærte partisympatier eller medlemskap:

Ganske raskt påpekte Høyres pressesjef Odd Hoen-Sevje på twitter at Zahid tidligere har snakket til Aps landsmøte om hvorfor det er hans parti.

Og onsdag denne uka presenterte Elisabeth Skarsmø Moen seg i sin blogg som medlem i Arbeiderpartiet.

Rødvin og politisk prat

Og ikke bare passivt medlem, kan vi lese i bloggposten hennes fra onsdag med tittelen «Kast dem!».

Det handler om en rødvinskveld mellom Skarsbø Moen, en gjeng naboer og Aps ordførerkandidat i Oslo, Tone Tellevik Dahl.

Dahl reiser rundt på politiske homeparty. I går kveld var det jeg som inviterte på litt snacks og rødvin og politiske samtaler, skrev Skarsbø Moen om kvelden.

I en bloggpost der hun redegjør for hvorfor hun mener byrådet må kastes.

En av dem som reagerer på blogginnlegget er PR-rådgiver og Jarle Aabø. Aabø, som denne valgkampen har engasjert seg sterkt i spørsmålet rundt kommunal eiendomsskatt, skriver dette på Facebook torsdag morgen:

- Etter en runde snacks, rødvin og politiske samtaler i egen stue sammen med Aps ordførerkandidat krever nå Nettavisens valgekspert at byrådet i Oslo blir kastet på dør. Jeg gnir meg i øynene, mens jeg leser bloggen for fjerde gang.

Og utdyper kritikken sin overfor Medier24:

- Hun kan jo selvsagt mene hva hun vil som politiker. Men hun kan jo ikke framstå som uavhengig ekspert når hun har egne interesser og koblinger på denne måten, mener Aabø.

- Valgt fordi de er eksperter

Nyhetsredaktør Erik Stephansen i Nettavisen sier at ekspertpanelet skal være et uavhengig panel:

- Det er utgangspunktet. De er ikke valgt fordi de er politikere, men fordi det er fagfolk på sine områder, med politiske interesser, sier Stephansen til Medier24.

Han sier man kjente til Zahid og Rolfsens sympatier og medlemskap, men understreker at de ikke er sentrale politikere.

- Så ble vi litt overrasket over at Skarsbø Moen har meldt seg inn i Arbeiderpartiet. Men det spiller ingen rolle. Vi ville ha et bredt utvalg av fagfolk, og det er derfor de er valgt

- Og så er vel ikke Nettavisen kjent for å være den mest «Ap-vennlige avisa». Så at vi har noen i ekspertpanelet som er Ap-medlemmer, ser vi på som helt uproblematisk. Ekspertpanelet skal skape debatt, og det ser vi jo at de klarer, sier Stephansen.

- Et lite steg ut av rollen...

- Men er summen av det likvel heldig når fire av fem har partitilhørighet - framstår de da som uavhengig ekspert?

- Det er et betimelig spørsmål, men jeg mener det er uproblematisk så lenge de flagger tilhørigheten. Ta for eksempel Frank Aarebrot, en av landets mest brukte politiske eksperter. Alle vet jo at han er Ap-medlem. Hvis man har eksperter som holder tilhørigheten sin skjult, er det jo noe annet, mener Stephansen.

- Når det er sagt, er det jo lett å se at Skarsbø Moen i akkurat dette tilfellet kanskje tok et ørlite steg ut av rollen som kjølig analytiker, humrer Stephansen.

Ekspertpanelet er forøvrig nytt av året for Nettavisen, og nyhetsredaktøren avviser ikke at de vil forsøke ideen også ved senere valg.

- Framstår som en ekspert

PR-rådgiver Jarle Aabø fastholder overfor Medier24 sin kritikk av hvordan Nettavisen framstiller denne kritikken:

- Folk flest oppfatter at en ekspert skal ha en stor grad av uavhengighet. I denne konkrete saken så viser jo valgeksperten til Nettavisen at hun ikke er uavhengig. Og det svekker hennes troverdighet som ekspert.

- I dette innlegget framstår hun som en valgkampdeltaker og ikke en valgkampekspert. Men hun kaller seg det, og har fått en tittel fra Nettavisen som en valgekspert. Det er uheldig, mener Aabø.

- Ikke uavhengig analyse

Elisabeth Skarsbø Moen selv mener Aabø misforstår av kritikken mot Nettavisens ekspertpanel:

- Hele premisset for mine analyser er jo at jeg er PR-rådgiver i Zynk, og at jeg er medlem i Arbeiderpartiet. Derfor står det jo også opplyst om det i de kommentarene jeg har skrevet. Inkludert den første - der jeg var ganske kritisk til Aps strategi, sier Skarsbø Moen.

- Men Nettavisen sier de var overrasket over ditt partimedlemskap?

- Det forstår jeg ikke, da må noen ha misforstått hverandre. Det står som nevnt på bloggen, og det har jeg opplyst om også overfor Nettavisen, sier Skarsbø Moen.

Hun opplyser for øvrig at hun meldte seg inn i Ap da hun forlot VG vinteren 2014. Og bekrefter at hun ikke driver «uavhengig analyse», men mener at det heller ikke er meningen:

- Dette skal ikke framstå som uavhengig analyse, det gjør det uansett ikke når jeg er PR-rådigver og ikke journalist. Og jeg skriver en subjektiv ytring. Men jeg er jo fortsatt ekspert på mitt fagområde, med flee bøker og 20 års erfaring som politisk journalist. I denne rollen bruker jeg dette som meningsbærende PR-rådgiver.

Samtidig ønsker Skarsbø Moen å understreke at kommentaren handler om å kaste politikere - ikke bare Høyres byråd:

- Det er det kommentaren - og valg - handler om: Å skifte ut politikere. Hvis Ap ikke gjør det noe bedre, får vi skifte dem ut neste gang. 

Powered by Labrador CMS