Elin Floberghagen.

Politet mente Alternativ Media var presse, Presseforbundet er uenig

Alternativ Media gikk med pressevester under en Sian-demonstrasjon i Trondheim. Politiet bekrefter at de ser på de som presse.

Publisert

Under en Sian-markering i Trondheim, gikk representater fra nettsiden Alternativ Media blant motdemonstrandene iført pressevester og streamet live. Det skriver Adresseavisen.

Ved flere anledninger ble det fysiske konfrontasjoner mellom de og motdemonstrantene og politiet måtte gripe inn og ta med representantetene bort.

Innsatsleder Thor Inge Oxholm Aas uttalte etter demonstrasjonen til Adresseavisen at det er vanskelig for politiet å si hvem som er presse og ikke presse.

– Spesielt med det samfunnet vi har i dag med sosiale medier. Da kan man egentlig si at alle tilhører pressen, uttalte Oxholm Aas.

Det reagerer generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, på. Til Adresseavisen påpeker hun at Alternativ Media ikke er presse.

– Alle har ytringsfrihet og det er innenfor å filme under en slik demonstrasjon. Men politiet tar feil når de hevder at det ikke er forskjell på presse og andre aktører. Det er defakto særrettigheter knyttet til pressen allerede, som for eksempel tilgang til dokumenter fra domstol.no og tilgangen til rettssaker. Disse rettighetene er begrunnet i pressens samfunnsrolle og de etiske reglene som pressen er forpliktet på i Vær varsom-plakaten, sier hun til avisen.

Politiet bekrefter også ovenfor avisen at de definerte Alternativ Media som presse under markeringen, i den forstand at de har en nyhetsformidlende funksjon.

Powered by Labrador CMS