Per Sandberg og Bahareh Letnes møter pressen i Arendal. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Per Sandberg og Bahareh Letnes møter pressen i Arendal. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Datteren til Per Sandberg har klaget Fiskeribladet inn til Pressens faglige utvalg

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, forteller at dette så langt er den eneste klagen de har mottatt knyttet til pressens dekning av Per Sandberg.

Publisert

I går gikk Per Sandberg og Bahareh Letnes til et kraftig angrep på norsk presse, hvor de blant annet mente at norske journalister har spredd falske nyheter om dem og publisert regelrette løgner. 

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, forteller at de har fått inn én formell PFU-klage knyttet til dekningen av Sandberg-saken.

- Vi har fått inn en klage i denne saken. Den er mot Fiskeribladet og er sendt inn fra Sandbergs datter, med samtykke fra Sandberg selv, sier Floberghagen til Medier24. 

Datteren bekrefter PFU-klage

Medier24 har vært i kontakt med Sandbergs datter, Charlotte Kjær Sandberg, som bekrefter at hun har klaget inn Fiskeribladet for PFU.

Hun ønsker ikke å siteres, men forteller at hun har klaget inn Fiskeribladet for tre ting:

  • Påstanden om at Sandberg og Letnes har flyttet sammen, noe hun sier de kan bevise at ikke stemmer.
  • Påstanden om at PST har anbefalt Fiskeribladet å anmelde Sandberg
  • En lederartikkel, hvor Fiskeribladet skriver at Sandberg reiste til Danmark med flere iranere. Det siste sier datteren også at hun kan bevise at ikke stemmer. 

Kjær Sandberg utelukker ikke at det kan komme flere PFU-klager, men sier at de sannsynligvis vil komme fra Sandberg og Letnes selv. 

Floberghagen bekrefter at klagen de har fått inn hovedsakelig er knyttet til brudd på flere punkter i Vær Varsom-plakaten, hovedsakelig punkt 3.2 og 4.1, som går på kontroll av at opplysninger er korrekte og at man skal vektlegge saklighet og omtanke i omtale av en sak. 

Redaktør i Fiskeribladet, Øystein Hage, var ikke klar over klagen da Medier24 ringte, og sier han må orientere seg før han kan ta stilling til innholdet. 

- Vi må vente å se hva denne klagen går ut og kan ikke ta stilling til dette før vi har fått sett klagen, sier Hage til Medier24. 

Har ikke begynt behandlingen enda

Floberghagen forteller at PFU-sekretariatet enda ikke har begynt sin behandling av klagen, og at det sannsynligvis vil bli avgjort i løpet av uka hvorvidt klagen skal realitetsbehandles, og sendes videre til redaksjonen eller ikke. 

- Før vi har fått satt oss ned og sett grundig på denne klagen, kan vi ikke si noe mer om innholdet, sier Floberghagen. 

Hun forteller at dette så langt er den eneste klagen de har fått inn, men at de har fått noen uformelle henvendelser angående dekningen av Per Sandberg og Bahareh Letnes. 

Vil ikke bruke initiativretten

Floberghagen sier at det er vanskelig å si hvorvidt det er grunnlag for flere PFU-saker, men oppfordrer Sandberg til å klage inn de mediene han mener har begått etiske overtramp, slik at man kan få en skikkelig PFU-behandling. 

- Det er vanskelig å svare på før man har vært mer konkret, og vi må også høre hva redaksjonene forklarer. Dersom Sandberg mener det har blitt begått så store etiske overtramp som han sier det har, så anbefaler jeg at han klager det til PFU for å få en grundig behandling av saken der, sier Floberghagen til Medier24.  

Hun sier til Medier24 at det ikke vil være naturlig å bruke initiativretten hun har til å selv melde opp saker av prinsipiell interesse til PFU, i kraft av å være generalsekretær i Norsk Presseforbund. 

- Det ser jeg ikke som naturlig. Jeg mener at Per Sandberg og Letnes er i stand til å sende inn PFU-klager selv, sier hun. 

Hun understreker også at hun mener at pressens dekning i denne saken i all hovedsak har vært vesentlig og viktig.

-Mitt hovedinntrykk er likevel at dekningen av denne saken har vært vesentlig og viktig

Medier24 kommer tilbake med mer. 

Powered by Labrador CMS