Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund under NJs landsmøte.

For fire år siden forlot hun NJ etter 10 år i toppen - nå er hun tilbake på landsmøtet. Vi spør hvordan de første tre ukene i ny jobb har vært

- Presseforbundet er akkurat like krevende, utfordrende og morsomt som jeg hadde håpet, sier den nye generalsekretæren. Men på landsmøtet til Norsk Journalistlag kan kan hun bare høre på debatten og kose seg. 

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

1. mars tok Elin Floberghagen over som generalsekretær i Norsk Presseforbund etter Kjersti Løken Stavrum, som ble administrerende direktør i Stiftelsen Tinius.

Denne uka besøker hun NJs landsmøte på Fornebu utenfor Oslo - i kjente trakter.

Floberghagen har nemlig vært både nestleder  (2003-2007) og leder (2007-2013) i Norsk Journalistlag, før hun tok jobben som direktør i Fagpressen (2013-2017) og nå Presseforbundet.

 

Nye PFU-klager hver dag

– Jeg har gledet meg veldig til å komme hit, for jeg er et landsmøtedyr. Men det er veldig godt å ikke ha stemmerett. Nå kan jeg bare høre på debatten og kose meg, smiler hun.

– Hvordan har de to første ukene vært i den nye jobben?

– Det er utrolig moro, for nå har jeg gledet meg så lenge til å begynne. Det er akkurat like travelt, krevende, utfordrende og morsomt som jeg hadde håpet at det skulle være.

– Hvordan ser en vanlig dag ut i jobben?

– Hvis jeg kan svare på det etter to uker i jobben, så må det være at vi starter med morgenmøte der vi går gjennom alle PFU-klagene som er kommet det siste døgnet. Tro meg, det er ganske mange. Vi diskuterer om det krever samtykke og om det bør bli fullbehandling - blant annet.

 

Troverdighet

– Hvordan er det å oppleve dette fra innsiden?

– Jeg har sittet i presseforbundets styre og i presseorganisasjonene og hatt et forhold til PFU bare i sluttproduktet og ikke i prosessen før, så det er veldig interessant.

– Det er grundige vurderinger som ligger bak, blant annet om man klarer å få til en alminnelig løsning, å se hvordan klagerundene er og medienes tilsvar. Den store saken nå er dekningen av Lommedalen-saken. Det har kommet inn 11 PFU-klager og er inneholder veldig krevende etiske problemstillinger.

– Du blir pressegeneral i en tid der kampen om troverdigheten er høyt oppe på agendaen til de fleste. Hva blir den viktigste kampen for deg?

– Vi har en utfordring med troverdighet blant deler av befolkningen og da er en viktig og godt selvdømmeordning et viktig svar på det..

– I disse tider med falske nyheter og at noen ikke stoler på oss og politikere bruker det mot pressen, hva kan presseforbundet gjøre der?

– Jeg tror svarene ligger i Vær varsom-plakaten. Det handler om kildekritikk, kildebruk, kontrollere at opplysninger er korrekte, gi tilsvar og samtidig imøtegåelse og være åpen om metoder. Vær varsom-plakaten er egentlig svaret på alt dette.

 

Begeistret for Faktisk

I går avslørte NRK, Dagbladet og VG at de kommer til å lansere nettstedet Faktisk.no for å ta opp kampen om falske nyheter. Der varslet de blant annet at de skal faktasjekke samfunnsdebatten.

– Er det da nødvendig med et eget nettsted som skal jobbe med faktasjekk når man har Vær varsom-plakaten?

– Ja. Jeg ble veldig begeistret i går av mange grunner, og det har bredt utgangspunkt, slik jeg skjønner det. De skal sjekke mer enn bare mediene.

– Hvordan vil du karakterisere tidsalderen du tar over som pressegeneral for nå?

– Debatten har trolig aldri vært så polarisert som nå, selv om jeg tror vi fortsatt bare ser en liten flik at det man opplever av samfunnsdebatten i USA. Men jeg mener man kan ane en klar tendens også her. Vi må skape forståelse for journalistikkens rolle i samfunnet – også i befolkningen og hos politikerne. Det blir kjempeviktig.

 

- Kan ikke sitte på hver vår tue

– Hva kan du gjøre for å bedre situasjonen?

– Jeg håper at presseforbundet kan bidra til ytterligere god kvalitet, til å styrke journalistikken i Norge gjennom PFU og arbeidet med økt åpenhet og offentlighet over tid. Vi ser at det blir stadig vanskeligere å få tilgang til informasjon, så her er det ekstremt mye å jobbe med. Mine forgjengere har gjort en glimrende jobb, så jeg arver ikke et dårlig utgangspunkt.

– Hva kan du gjøre for å utvikle det videre?

– Presset, truslene og den svekkede troverdigheten blant enkelte grupper i samfunnet mot journalistikken krever også en organisasjon som Norsk Presseforbund - som forener oss til å jobbe enda bedre sammen fremover.

– Vi kan ikke sitte på hver vår tue - vi må jobbe med noen felles mål, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS