Hanne Harlem er innstilt til jobben som Sivilombudsmann.
Hanne Harlem er innstilt til jobben som Sivilombudsmann.

Hanne Harlem innstilles som ny Sivilombudsmann: – Jeg er glad

Om presidentskapets innstilling tas til følge vil Hanne Harlem gå fra jobben som kommuneadvokat for Oslo til å bli Sivilombudsmann. Norsk Presseforbund er skeptisk.

Publisert

Det kommer frem av en innstilling fra Stortingets nettsider.

Hanne Harlem har tidligere mottatt kritikk av Pressens offentlighetsutvalg for å motsette seg Sivilombudsmannens pålegg om offentlighet. Nå er hun altså selv  innstilt til stillingen som Sivilombudsmann av presidentskapet.

 

Harlem: – Ikke naturlig for å kommentere

Medier24 har vært i kontakt med Harlem, som sier følgende:

– Jeg er selvsagt glad for innstillingen. Men utover det er ikke naturlig for meg at jeg gir noen kommentarer, enten den ene eller andre veien, før jeg eventuelt blir utnevnt. Vi er midt i ansettelsesprosessen.

Om hun blir valgt tar hun over for nåværende Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger, som går tilbake som dommer i høyesterett fra januar 2020.

Dette er Sivilombudsmannen:

Sivilombudsmannen er et ombud utnevnt av Stortinget for fire år om gangen. 

Sivilombudsmannen skal:

  1. søke å sikre at det i den offentlige forvaltning ikke øves urett mot den enkelte borger ved de avgjørelser forvaltningsorganene tar, og
  2. at embets- og tjenestemenn og andre som virker i forvaltningens tjeneste ikke gjør feil eller forsømmer sine plikter, samt
  3. bidra til at menneskerettighetene respekteres.

Kilde: SNL

Blant annet har hun ved ett tilfelle, som justisminister, nektet å gi Sivilombudsmannen innsyn i dokumenter for å vurdere hvorvidt hemmeligholdet av dokumentene var legitimt, skrev NTB i 2002.

Nettstedet Rett24.no har tidligere skrevet at Harlem var den eneste reelle søkeren til stillingen.

Tiltrer først 1. februar 2020

Harlem var justisminister under Jens Stoltenbergs første regjering, og har vært kommuneadvokat i Oslo siden 2011.

Hvorvidt hun får jobben bestemmes av Stortinget som helhet. Det skal stemmes over tirsdag 22. oktober.

Ifølge meldingen om innstillingen har Harlem erklært seg villig til å overta vervet, men kan ikke fratre stillingen som kommuneadvokat før 1. februar 2020.

Presidentskapet foreslår derfor å konstituere Bjørn Dæhlin til vervet. Han er den av kontorsjefene ved ombudsmannen kontor med lengst ansiennitet.

Sivilombudsmannen har blant annet ansvar for å undersøke klager på den offentlige forvaltningen fra borgere.

Norsk Presseforbund skeptisk

Norsk Presseforbund er på linje med Pressens offentlighetsutvalg og deler skepsisen til utnevnelsen av Harlem.

Elin Floberghagen.
Elin Floberghagen.

– Kritikken mot henne ble tydeliggjort godt i kronikken som Tron Strand og Vegard Venli skrev. Dette mener jeg er helt reelle og viktige bekymringer å ta på alvor, sier generalsekretær Elin Floberghagen til Medier24.

– Men nå er det sånn at innstillingen er gjort, og det forholder vi oss til. Vi ønsker henne lykke til og ikke minst et godt samarbeid med pressens organisasjoner. Det vil vi invitere til, og det skal vi ikke vente lenge med, sier Floberghagen.

Powered by Labrador CMS