Signy Fardal - sjefredaktør i motebladet Elle.

- Meget alvorlig, sier etikkekspert om ELLE-redaktørens e-post. Mener Signy Fardal undergraver presseetikken fra innsiden

Gunnar Bodahl-Johansen reagerer på måten ELLE-redaktøren håndterte en kritisk sak mot magasinet - og Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund er overrasket over håndteringen. Fardal sier hun ikke skjønner kritikken.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Onsdag kveld kunne Medier24 fortelle at redaktør Signy Fardal i motemagasinet ELLE unnlot å svare på kritikk ved å gjøre seg selv utilgjengelig.

Gunnar Bodahl-Johansen, som er ekspert på presseetikk, mener det er alvorlig at en redaktør gjør slikt.

- Det legges stor vekt på at man skal innhente samtidig imøtegåelse, og når en redaktør opptrer slik, saboterer man hele systemet. Dermed undergraver man de presseetiske reglene på innsiden. At man forsøker å gjøre dette fra utsiden er en ting, men å bevisst gjøre det fra innsiden er noe annet, sier Gunnar Bodahl-Johansen, ekspert på presseetikk.

Medier24 forsøkte i et døgn å få kommentarer fra sjefredaktøren til en artikkel der magasinet fikk kritikk.

I en feilsendt e-post til sine ansatte, som også havnet hos Medier24, skrev hun: «Ikke svar henne! Uten kommentar fra oss - ingen sak, vil jeg tro...»

  • Redaktør Signy Fardal i ELLE er forelagt kritikken i denne saken, men har valgt å ikke svare på påstandene, utover å skrive i en e-post at hun ikke skjønner kritikken helt. Les hennes svar nederst i saken.

 

- Undergraver de presseetiske reglene

GUNNAR BODAHL-JOHANSEN, pressenestor og mediekritiker.

Bodahl-Johansen skrev i sin tid ordlyden i Vær Varsom-plakatens punkt 4.14, og kjenner premissene.

- Det første er at den som har krav på en samtidig imøtegåelse skal bli kontaktet, og det skal gjøres anstrengelser for å oppnå kontakt. Det holder ikke å bare ta en telefon. Det andre er at den som har krav på samtidig imøtegåelse ikke kan gjøre seg utilgjengelig for å hindre mediene fra å publisere en kritisk artikkel, sier han.

Han peker videre på at man mister retten til samtidig imøtegåelse dersom man gjør seg utilgjengelig.

- Det har gjennom historien vært flere som har forsøkt seg på det trikset - for å forsøke å hindre en kritisk omtale. Så kommer vi til det som er spesielt her - at en redaktør bevisst gjør seg utilgjengelig. Det er å undergrave de presseetiske reglene og det presseetiske systemet vårt fra innsiden. Og det er meget alvorlig.

 

- Alvorlig at en redaktør opptrer på denne måten

Tilsvar og samtidig imøtegåelse er det punktet norske medier svikter oftes på. Mangelen på samtidig imøtegåelse stod for 23 av 65 fellelser i Pressens Faglige Utvalg (PFU) i fjor.

- Derfor er det veldig spesielt og alvorlig at en redaktør opptrer på denne måten, sier Bodahl-Johansen.

Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening. Her på debatt under Medienettverkets konferanse i 2017. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix.

Han peker på at bladet, redaktøren og journalistene er tilsluttet det presseetiske systemet.

- Dersom Fardal er medlem av Norsk Redaktørforening, mener jeg at de bør engasjere seg i saken, i tillegg til Norsk Presseforbunds styre. Dette er ikke en sak for PFU, men for de som har oppnevnt PFU.

- Har du vært borti lignende saker?

- I farta kan jeg ikke huske å ha sett at redaktører har opptrådt slik. Redaktører må stå opp i offentligheten og forsvare det de har gjort, sier Bodahl-Johansen.

Norsk Redaktørforening: Kommenterer ikke hvordan medlemmene utøver sin rolle 

Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening bekrefter at Fardal er medlem, men gjør det klart at Norsk Redaktørforenings rolle ikke er å fortelle redaktørene hva de skal si og gjøre, men tvert imot å gjøre redaktørene i stand til å ta frie og uavhengige valg.

Nybø sier videre at Norsk Redaktørforening oppfordrer sine medlemmer til å gå inn i debatten om deres rolle, og gjøre rede for valgene de tar.

- Det oppfatter jeg at norske redaktører er flinke til. Hva som har skjedd i denne konkrete saken, må Fardal selv få lov til å svare på.

- Det er en fordel at redaktører og journalister deltar aktivt i debatten om mediene sin rolle og er mest mulig åpen om sine publisistiske valg og dilemmaer. Det bidrar til å styrke troverdigheten til redaktørstyrte medier. Min kjennskap til Fardal er at hun mer enn gjerne deltar i debatten som sine publisistiske valg, sier hun.

På spørsmål om Norsk Redaktørforening kommer til å se på saken og foreta seg noe, svarer Nybø at de ikke kommer til å gjøre annet enn å delta i debatten.

- Her har nok Gunnar Bodahl-Johansen misforstått Norsk Redaktørforenings rolle.

Hun sier videre at hvis Norsk Redaktørforening skulle startet med å holde norske redaktører ”i ørene” og styre hva de skal si – så ville det vært det stikk motsatte av hva de skal gjøre.

Nybø opplyser om at hun torsdag har snakket med Fardal, i forkant av intervjuet med Medier24.

- Jeg har i dag snakket med henne på ei dårlig telefonlinje. Hun har tidvis vært utilgjengelig på telefon og e-post.

- Hva tenker du om denne måten å håndtere en kritisk sak på fra en redaktør?

- REDAKTØRER OG JOURNALISTER HAR ET SPESIELT ANSVAR: Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund. Her under NJs forrige landsmøte. Foto: Erik Waatland

- Jeg tror at dette handler om en feilsendt e-post og litt problemer rundt kommunikasjonen midt i ferien. Jeg har ikke mer kjennskap til saken utover det Medier24 har brakt til torgs, sier Nybø.

- Men hva med at hun ikke ville svare, og skrev at «uten kommentar fra oss – ingen sak, vil jeg tro…»?

- Det må dere nesten spørre Signy Fardal om. Det er vanskelig for meg å gå inn i detaljer. Vi skal gjøre redaktørene i stand til å foreta uavhengige valg. Det må være opp til den enkelte redaktør hvordan de svarer på spørsmål om de redaksjonelle valgene de gjør. Vi går ikke inn og kommenterer hvordan våre medlemmer utøver sin rolle, sier Nybø.

- Bør rydde opp

Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund sier at hun er overrasket over håndteringen fra ELLE-redaktøren.

- Det ser ut som hun håper at saken går over hvis ikke noen svarer på spørsmålene. Jeg mener at redaktører og journalister har et spesielt ansvar for å svare når mediene spør, det er det vi krever av alle andre. Det skulle bare mangle, sier Floberghagen.

Hun peker på at det er et absolutt krav at den som blir angrepet skal komme til gode - men at det heller ikke er slik at ved å ikke svare, så kan man hindre kritisk journalistikk.

- Det er et viktig prinsipp.

- Jeg synes man bør rydde opp, gå i seg selv og tenke over at man har et ansvar som medieperson selv, sier hun.

Som kommentar til at Gunnar Bodahl-Johansen mener at Norsk Presseforbund bør se på saken, svarer Floberghagen at det er et viktig og prinsipielt spørsmål - og at det er verdt en diskusjon.

Fardal: - Jeg skjønner ikke helt

Redaktør Signy Fardal i ELLE er forelagt kritikken og påstandene i denne saken, men velger å ikke svare på den.

Medier24 gjør redaktøren bevisst på at vi skriver en oppfølger som handler om måten hun håndterte tilsvaret ved å skrive «Ikke svar henne! Uten kommentar fra oss - ingen sak, vil jeg tro...».

Vi ber om et intervju på telefon, men gir beskjed om at hvis det ikke går, så er fristen for å svare på e-post kl 19.00 torsdag.

Fardal svarer: «Ang kritikk om den mailen du også fikk i går så skjønner jeg ikke helt; jeg tror ikke det er uvanlig at det er sjefredaktør- og ikke redaksjonen forøvrig- som uttaler seg i slike saker», skriver hun.

Videre forteller Fardal at hun er på ferie med begrenset tilgang på nett og mobilbatteri og at det er vanskelig for henne å være tilgjengelig for pressen nå.

«Men jeg er på kontoret igjen tirsdag til uken, om det skulle være noe», avslutter hun e-posten sendt klokken 16:55 torsdag.

Medier24 gjør redaktøren bevisst på at vi med dette anser å ha oppfylt kriteriene for samtidig imøtegåelse og hvis hun har ytterligere kommentar, så har hun to timer på seg.

Redaktøren har så langt ikke benyttet seg av den muligheten.

Powered by Labrador CMS