Elin Anna Labbas forfedre holdt til på Finnheia i Troms sommerstid da de på tidlig 1920-tall brått ikke lenger fikk komme tilbake over grensen. I stedet ble de tvangsflyttet til nye steder i Sverige. Det skrev hun prisbelønt bok om.

Journalist Elin Anna Labba får pris for sterk skildring av samisk tvangsflytting

Det vanker ny pris på den samiske forfatteren og journalisten Elin Anna Labba og hennes debutbok om tvangsflyttingen av samer mellom Norge og Sverige fra 1920-tallet, «Herrene sendte oss hit».

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I helgen mottok hun Norrlands litteraturpris for dokumentarprosaverket, som utkom i 2020 i Sverige og i norsk oversettelse tidligere i år. Den har tidligere innbragt Elin Anna Labba den gjeve Augustprisen.

Boken handler om hvordan nomadiske samer, som bodde i Sverige om vinteren og Norge i sommerhalvåret, brått ikke lenger fikk komme tilbake over grensen på grunn av en reinbeitekonvensjon. I stedet ble de tvangsflyttet til nye steder i Sverige, blant dem også Labbas egne forfedre, som hadde holdt til på Finnheia i Troms sommerstid.

– I Norge føler man at tvangsforflytningen ikke hører med til norsk historie, men at det er noe svensk, har svenske Eli Anna Labba tidligere uttalt i et TT-intervju.

Ifølge forlagets omtale kalte myndighetene løsningen for «en dislokasjon», på samisk fødtes ordet bággojohtin, tvangsflytting.

Juryen bak Norrlands litteraturprisutdeling skriver at Labbas tekst «gir stemme til førstehåndsvitnene på vei til å bli tause og de landområdene de ble tvunget til å forlate», og at denne «sørgmodig vakre og dertil viktige bokhybriden viser hva som er mulig å gjøre med litteraturen».

Powered by Labrador CMS