Sjefredaktørene avslører sine beste tips til jobbsøkere. Fra venstre: Gard Steiro i VG, Kjersti Sortland i Budstikka, John Arne Markussen i Dagbladet og Eirik Hoff Lysholm i Dagsavisen.

Redaktørene avslører sine beste tips: Slik får du fast jobb som journalist i mediebransjen

Her er det beste og verste du kan gjøre på et jobbintervju hos en norsk redaktør.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Svært mange norske journalister går i midlertidige stillinger i lang tid før de blir fast ansatt. Og for mange kan det bety korte kontrakter over flere ulike arbeidsgivere.

Dette i et marked med svært mange kandidater - og svært få jobber.

Så hva kan man gjøre for å skille seg ut? Hva ser egentlig redaktørene og medielederne etter? 

Medier24 har utfordret fire norske medieledere på å besvare fire spørsmål hver, der vi ønsker å se på hvilke egenskaper de foretrekker hos jobbsøkere, hvilke råd de har, hva man bør legge vekt på i jobbintervjuet - og hvilke tabber man bør unngå.

Slik får du jobb i VG

Sjefredaktør og administrerende direktør Gard Steiro i VG mener det viktigste er å være seg selv - og ikke prøve å late som man er en annen:

- Hva er den viktigste egenskapen en journalist må ha for å få jobb i din avis – og hvorfor?

Sjefredaktør og adm. dir Gard Steiro i VG.

- Vi ser ikke etter én bestemt egenskap. VG trenger ulike former for kompetanse og ulike mennesker. Vi søker mangfold. Personlig er jeg svak for journalister som vil gjøre en forskjell, som går inn i faget fordi de vil gjøre samfunnet bedre. Lyder kanskje gammeldags, men strengt tatt er det brennende engasjement dette handler om.

- Hva er ditt viktigste råd til en ung journalist som vil inn i bransjen, men som ennå ikke har fått napp hos en arbeidsgiver?

- Det er vanskelig å gi generelle råd. I dag er jo situasjonen at mange har både kompetansen, erfaringen og egenskapene som kvalifiserer dem til faste jobber. Det er ikke noe galt med søkerne. Problemet er mangel på ledige stillinger. 

- Hva er det smarteste du har hørt noen si i et jobbintervju?

- Jeg møter mange jobbsøkere som sier forbløffende mye smart og kan mer enn meg. Den som - den siste tiden - gjorde sterkest inntrykk på meg, var Grethe Malkmus. Hun avbrøt en (godt) forberedt presentasjon for å svare barnehagen på telefon. Det likte jeg. 

- Hvilke tabber/uting bør jobbsøkerne legge av seg umiddelbart?

- Vær deg selv. Det er det du behersker best.

Det beste rådet på jobbintervju i Dagbladet

Sjefredaktør og administrerende direktør John Arne Markussen i Dagbladet mener det blir viktigere med spesialkompetanse i årene fremover. Dette ser han etter når han rekrutterer.

- Hva er den viktigste egenskapen en journalist må ha for å få jobb i din avis – og hvorfor?

Sjefredaktør og adm. dir John Arne Markussen i Dagbladet.

- Digital forståelse i tillegg til alt det andre som er kjernen i det å være journalist: Samfunnsorientert, engasjert, etisk bevissthet og god på kildekritikk. Det mest problematiske er det jeg opplever som språklig forfall. Jeg vet ikke om dette kommer av dårligere norskundervisning, påvirkning fra engelsk eller en kortform som kan passere på sosiale medier – eller en kombinasjon av alt dette.

- Hva er ditt viktigste råd til en ung journalist som vil inn i bransjen, men som ennå ikke har fått napp hos en arbeidsgiver?

- Det er blitt mer viktig med spesialkunnskap innenfor ett område eller en nisje. Over tid holder det ikke å være en god allrounder.

- Hva er det smarteste du har hørt noen si i et jobbintervju?

- Jeg har sansen for kandidater som viser at de har forstått hva jobben innebærer. Hva den består i – og har en mening om hvordan de skal løse oppdraget. Vi er opptatt av at de som skal til oss er selvstendige og reflekterte.

- Hvilke tabber/uting bør jobbsøkerne legge av seg umiddelbart?

- Kom ikke på jobbintervju uten å ha tatt deg bryderiet med å sette seg inn i hva Dagbladet er, og dreier seg om. Du må kunne noe om bedriften du søker jobb i.

Dette ser Budstikka-redaktøren etter

Ansvarlig redaktør Kjersti Sortland i Budstikka sier at det er viktig å tenke over hva som gjør deg som jobbsøker til unik - og hva du kan tilby.

Ansvarlig redaktør Kjersti Sortland i Budstikka.

- Hva er den viktigste egenskapen en journalist må ha for å få jobb i Budstikka – og hvorfor? 

- Jeg forsøker i jobbsamtaler å lytte etter dokumentert vilje i tillegg til evner og fagkunnskaper. Skal man levere vesentlig journalistikk i et samfunn, kreves det pågangsmot og en ambisjon om å være god. Arbeidsglede må til for å kunne fortelle noe ingen andre har fortalt ennå, fordi dette oftest krever litt av oss. Resultater teller. Redaksjonens felles målsetning er å levere blant landets beste lokalaviser. Da leter vi etter nye kolleger som ønsker – og motiveres av - å strekke seg litt når nødvendig, i samarbeid med sine kolleger. Fordi vi alle har det morsommere på jobb når vi har en felles opplevelse å lykkes ganske bra, tilstrekkelig ofte. Jeg lytter ellers også etter dokumentert evne til godt kildearbeid. Uten evne til å opparbeide tillit og integritet, blir man ikke en verdifull reporter.

- Hva er ditt viktigste råd til en ung journalist som vil inn i bransjen, men som ennå ikke har fått napp hos en arbeidsgiver?- Det er lurt å tenke gjennom hva som gjør deg unik; hvilken kompetanse du kan tilby utover å være rask, samarbeidsorientert og god til å formulere deg. Som redaktør har jeg lang ønskeliste over kompetanse redaksjonen behøver mer av i årene fremover. Vi behøver for eksempel journalister med tyngre økonomisk kompetanse. Vi behøver journalister med erfaring fra datadrevet metode og presentasjon. Og vi behøver genuint gode nyhetshoder og fortellere, som før. I lokalavis behøver vi også rekrutter som forstår og motiveres av hvor viktig god, politisk journalistikk er på kommune- og fylkesnivå. Det er disse myndighetene og makthaverne som har størst direkte innvirkning på innbyggernes liv. Mitt råd til unge som kun sikter mot riksmedier: Kom deg ut og lær i en lokalavis, du vil bli en bedre journalist.

- Hva er det smarteste du har hørt noen si i et jobbintervju?

- «Jeg er redd for at jeg ennå ikke har nivået inne, og dermed ender med å brenne sjansen min. For jeg vil dette så mye». Den ydmyke og hardtarbeidende unge mannen med flere år bak seg i en større lokalavis, er i dag en av Norges viktigste ledere og premissgivere for undersøkende journalistikk i Akersgata.

- Hvilke tabber/uting bør jobbsøkerne legge av seg umiddelbart?

- Å, jeg tåler mye - spesielt av unge jobbsøkere. Senk skuldrene, ikke vær så redd for å si noe «feil». Jeg selv og alle vi andre som intervjuer kandidater har helt sikkert selv sagt mye rart, gjennom årene. Jobbsamtalen skal være en god opplevelse, utforskende og interessant for begge parter, uansett utfall. Hvis ikke har vi mislykkes med prosessen. Kun èn har blitt direkte diskvalifisert for min del, og jeg har intervjuet svært mange. Det var den personen som kom alt for sent til avtalt intervju uten å gi beskjed.

Dette ser Dagsavisen etter i nye journalister

Administrerende direktør og sjefredaktør Eirik Hoff Lysholm i Dagsavisen jobbet selv i lokalavis før han flyttet til Oslo. Det anbefaler han også andre å gjøre.

Publisher Eirik Hoff Lysholm i Dagsavisen.

- Hva er den viktigste egenskapen en journalist må ha for å få jobb i Dagsavisen – og hvorfor? 

- De fleste som kommer på intervju hos oss, er kvalifiserte, dyktige folk. En av tingene som jeg ser etter, er de som har den ekstra entusiasmen for vårt journalistiske oppdrag. Vi trenger positive personer som er nysgjerrige og liker å snakke med folk. Mange tror at det å være journalist, handler om å skrive. Det handler minst like mye om å snakke med vanlige folk.

- Hva er ditt viktigste råd til en ung journalist som vil inn i bransjen, men som ennå ikke har fått napp hos en arbeidsgiver? 

- Jeg begynte selv i ei lokalavis langt unna Oslo, og oppfordrer alle til å prøve det samme. Det gir journalistisk erfaring og perspektiver som kommer godt med om man senere vil prøve seg i hovedstaden. Ingen tar skade av noen år med viktig lokalavisjournalistikk utenfor de store byene, men mitt inntrykk er at veldig mange helst vil ha jobb i Oslo med en gang.

- Hva er det smarteste du har hørt noen si i et jobbintervju?

 - Jeg har hørt så mange smarte ting av dem vi har intervjuet at det er vanskelig å trekke ut et spesielt sitat.

- Hvilke tabber/uting bør jobbsøkerne legge av seg umiddelbart?

- Det viktigste er å stille forberedt. Folk som ikke har lest avisa, forstått historien eller satt seg inn i hvem leserne våre er, blir fort avslørt.

Powered by Labrador CMS