Forrige uke postet Facebook Norge-sjef Rune Paulseth et innlegg der han skriver at Facebook ikke godtar hatefulle ytringer.
Dette kommer i kjølevannet av at flere store annonsører i disse dager boikotter Facebook, med mål om å få plattformen til å slå hardere ned på hatprat og spredning av «fake news».
Innlegget har skapt stort engasjement i kommentarfeltet. Flere kommenterer at Facebook selv ikke er gode nok på å fjerne netthets og sjikane.
Særlig trekkes den kontroversielle Facebook-siden «Sørlandsnyhetene» frem.
Personsjikane og trakassering på «Sørlandsnyhetene»
Eirik Furuseth - som til daglig er investeringsrådgiver - har vært aktiv i Paulseths kommentarfelt, og legger frem flere eksempler fra «Sørlandsnyhetene» han mener burde vært fjernet.
Han utdyper overfor Medier24:
– Nå er det nok. Jeg har i to år rapportert flere av «Sørlandsnyhetene» sine innlegg og forsøkt å kontakte Facebook, men det er umulig å få tak i de, sier Furuseth til Medier24.
Furuseth forteller at «Sørlandsnyhetene» sprer personsjikane, trakassering og falske nyheter. På siden er flere personer i Kristiansand-området blitt omtalt.
Han sier han kjenner flere som har blitt hengt ut, og forteller at de utsatte er preget av den anonyme sjikanen.
Da Furuseth nylig selv ble hengt ut, var det siste dråpen for å gå personlig til verks.
– Dette er forferdelig provoserende og Facebook sin algoritme sier at «dette bryter ikke med våre standarder».
Furuseth forteller at det ikke bare er han som jevnlig har rapportert siden. Han tror det derfor nå kommer til å skje noe.
– Nå skjer det nok heldigvis noe, selv om det er «too little too late», avslutter Furuseth.
Rune Paulseth og Facebook hadde ikke anledning til å snakke med Medier24 på telefon.Etter fem dager med gjentatte forsøk på å få et svar, så svarer Paulseth, gjennom sin pressekontakt, følgende i en e-post til Medier24:
«Vi har regler, som beskytter mot hatefulle ytringer, og som ikke tillater folk å uttrykke deres forakt for andre basert på deres personlige karakteristika slik som kjønn, etnisitet, rase eller religiøs tilknytting. Men når det gjelder utsagn, som er rettet mot noens atferd eller ideologi, tillater vi en bredere debatt».
«Det vil si, at det under våre fellesskapsregler for eksempel er tillat å si, at en virksomhet drives uetisk, at en politiker er korrupt, eller at noen er rasist, fordi det er rettet mot en atferd eller ideologi. Vi tar ikke stilling til, om disse beskyldningene er sanne eller ei, men vi har den skildring, fordi vi ikke ønsker å forhindre noen i å skape oppmerksomhet rundt noe som kan være viktig å få belyst» skriver Rune Paulseth i e-posten.
– Hva er grunnen til at innleggene på «Sørlandsnyheter» ikke er fjernet?
«Vi har gjennomgått innholdet som nylig er blitt meldt til oss, men vi har ikke funnet noe som bryter med våre retningslinjer. Sørlandsnyhetene er underlagt samme regler som alle andre på vår plattform, og vi har også tidligere fjernet innhold fra siden som har vært i strid med våre regler».
– Hvordan jobber dere med å fjerne netthets?
«Vi bruker en kombinasjon av mennesker og teknologi til å holde vår plattform fri for innhold som bryter med retningslinjene. For eksempel fjerner våre systemer omtrent 90 prosent av alle de hatefulle ytringene, vi fjerner. Men vi vet at vi fortsatt har mer å gjøre når det kommer til å bekjempe hatefullt innhold på vår plattform, og at vi sannsynligvis aldri når en posisjon hvor vi ikke ser noe av den typen innhold. Men vi har absolutt ingen ønske om eller insentiv til å ha hatefullt innhold på vår plattform. Tvert imot».
«Vi investerer massivt i å bli bedre til å oppdage og fjerne den type innhold proaktivt, innen noen behøver anmelde det til oss, og vi samarbeider løpende med eksterne eksperter, myndigheter og partnere om å finne den rette balansen mellom ytringsfrihet og sikkerhet, for å sikre at vi har regler som er oppdatert. Det er store vurderinger som krever kontekst og forståelse av både kultur og språkbruk».