Finansmannen Eirik Furuseth har varslet at han vil klage TV 2-profil Fredrik Græsvik inn til PFU.
Furuseth la ut et innlegg på Facebook i etterkant av skytingen i Oslo i helgen, og mottok deretter flere meldinger fra Græsvik.
Græsvik ville lage en sak, blant annet om hva arbeidsgiveren til Furuseth mente om ytringene hans om muslimer.
Både Græsvik og TV 2 har beklaget det som skjedde.
Kan klages inn
I et intervju med VG torsdag kveld varslet finansmannen at han vil melde Fredrik Græsvik inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU).
Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, sier at de vanligvis ikke behandler saker som dreier seg om upublisert materiale.
– Han kan eventuelt klage på de punktene han opplever som problematiske. Det kan for eksempel være punkt 3.9, men også punkter i kapittel 2 i Vær Varsom-plakaten, sier Floberghagen.
Punkt 3.9 i Vær Varsom plakaten lyder slik:
«Opptre hensynsfullt i det journalistiske arbeidet. Misbruk ikke andres følelser, manglende medieerfaring, uvitenhet eller sviktende dømmekraft. Husk at mennesker i sjokk eller sorg er mer sårbare enn andre.»
– Hovedregelen er at klageren må peke på konkrete publiseringer. I dette tilfellet er det så vidt jeg forstår ikke publisert noe. Så det vil være ulikt det som vanligvis klages inn. Men generalsekretæren kan be om å behandle noe av prinsipiell interesse, sier Floberghagen, og legger til:
– Presseetikken gjelder for hele den journalistiske prosessen, fra innsamling av materiale til publisering. Og der ligger det en mulighet for denne saken.
Ingen lignende eksempler
Flere har problematisert fremgangsmåten til Græsvik og måten han kontaktet Furuseth på. Græsvik er journalist i TV 2, og har tidligere vært USA-korrespondent.
Torsdag uttalte korrespondent for den danske WatchMedia-eide avisen EnergyWatch, Anders Lie Brenna, at Græsviks handlinger går utover pressens troverdighet.
Floberghagen understreker at PFU ikke behandler saker på generelt grunnlag, men at de kun tar stilling til konkrete saker som er meldt inn av berørte parter.
Hun sier at de ikke har behandlet saker av denne sorten tidligere.
– Det er blitt behandlet spørsmål rundt journalisters agering i sosiale medier, men da har det som regel vært knyttet til forlengelsen av en publisering. Jeg vil ikke prøve å konkludere med hva vi vil gjøre dersom det kommer en klage i denne saken.