Regimet i Egypt tar ikke lett på kritikk, slår hardt ned på kritiske medier og kaster stadig flere journalister i fengsel, ifølge Amnesty.
– Egyptiske myndigheter har gjort det helt klart at alle som utfordrer den offisielle linjen, vil bli hardt straffet, sier Philip Luther, som leder menneskerettsorganisasjonens virksomhet i Midtøsten og Nord-Afrika.
37 journalister er fengslet etter anklager om å «spre falske nyheter» eller «misbruke sosiale medier» i Egypt de siste årene. Dette har skjedd med hjemmel i en kontroversiell antiterrorlov som ble vedtatt i 2015 og som i praksis stempler all kritikk av myndighetene som «terror».
Militærkupp
Den daværende hærsjefen Abdel-Fattah al-Sisi kom til maken i 2013 etter å ha ledet et militærkupp mot landets første folkevalgte president Mohamed Mursi.
Året etter ble Sisi valgt til president i et valg som opposisjonen boikottet, og i 2018 sikret han seg gjenvalg med 97 prosent av stemmene etter å ha satt samtlige motkandidater ut av spill.
Under Sisi har de fleste av Egypts medier lagt seg på en regimevennlig linje og vært svært forsiktige med å kritisere myndighetene. Landets etterretningstjeneste har i stillhet kjøpt opp og tatt kontroll over flere medier som ble sett på som en trussel.
Døde i fengsel
Regjeringsvennlige journalister lever også farlig, og tolv journalister ansatt i statlige medier er ifølge Amnesty kastet i fengsel de siste årene.
Lørdag døde den 24 år gamle filmmakeren Shady Habash i Tora-fengselet i Egypt. Han ble pågrepet og fengslet i mars 2018, anklaget for å ha spredt falske nyheter i form av en musikkvideo som gjorde narr av Sisi.
Videoen, som er vist fem millioner ganger på YouTube, er med den egyptiske rockemusikeren Ramy Essam, som var svært populær under den arabiske våren i Kairo i 2011. Essam lever nå i eksil i Sverige.