Sjefredaktør og direktør Olav Sandnes i TV 2. Her fra høstlanseringen i 2016.

- Dette er en del av vår identitet, sier TV 2-sjef Olav Sandnes. Lørdag la han all tvil til side om Bergen og nyheter

- TV 2 har et ønske om å bidra til demokratiet. Og det er viktig med et alternativ til NRK, sier Sandnes etter avklaringen lørdag.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Lørdag ble det kjent at TV 2 har søkt om ny avtale som kommersiell allmennkringkaster.

Søknadsfristen på utlysningen fra Kulturdepartementet utløp lørdag, og det var ingen andre søkere.

Dermed tyder alt på at TV 2 fortsetter som de har stevnet frem i 25 år - med hovedkontor i Bergen og et tydelig nyhetsoppdrag som kommersiell allmennkringkaster.

- Uten dette ville TV 2 vært et helt annet. Var det noe reelt alternativ?

- Nyheter og Bergen er en viktig del av vår identitet, og det har vært en rød tråd gjennom hele TV 2s historie.

- Med unntak for noen korte opphold har vi også hatt en avtale med staten. Og gjennom 25 år har vi alltid levert som allmennkringkastere, sier TV 2-sjef Olav Sandnes til Medier24 lørdag ettermiddag.

- Det er fordi vi ønsker å være en viktig faktor i det norske samfunnet. Vi ønsker å bidra til demokratiet. Og ikke minst er det viktig med et reelt alternativ til NRK.

 

Vil være en drivkraft i Bergen

Samtidig var det slik at TV 2 ikke søkte på den midlertidige avtalen som ble lyst ut i fjor sommer. Dette fordi det verken fulgte krav til innhold - eller kompensasjon for merkostnadene.

- Samtidig har dere fortsatt å sende nyheter, og forberedt flytting til Media City Bergen. Var det et reelt alternativ å ikke søke?

- Vi søkte jo ikke i fjor, og har hatt en grundig gjennomgang. Når vi søker nå, så er det fordi vi har tro på dette, sier Sandnes.

- Og dette underbygger den viktige satsingen på et mediecluster i Bergen. Vårt ønske er å fortsette som en drivkraft.

- Hvor vanskelig har det vært å overtale danskene i Egmont om å holde hovedkontor i en liten by på Vestlandet?

- Nå har Egmont vært eier i TV 2 helt siden starten, så de er veldig godt kjent med oppdraget. Konsernet er en medievirksomhet eid av en stiftelse og med et langsiktig formål, så eierne våre er helt med på retningen i dette, sier Sandnes.

 

Venter på svar

TV 2 kan få 135 millioner kroner i året fra neste år. Her fra Gullruten, da TV-kokk Wenche Andersen ble hedret. Fra venstre: Kulturminister Linda Helleland, Wenche Andersen, TV 2-sjef Olav Sandnes og statsminister Erna Solberg.

Foruten nyhetsproduksjon og hovedkontor i Bergen, byr avtalen på en rekke krav om tilbud til barn og unge, norsk film og drama og at norskspråklige programmer må utgjøre minst 50 prosent av sendetiden. Dette vil altså gjelde for hovedkanalen TV 2, som avtalen omfatter.

Innholdet må også «gjøres tilgjengelig på internett», heter det.

- Svarer dere på alle kravene i søknaden?

- Når vi har valgt å søke, så skal vi svare på de kravene som ligger der. Så blir det nå opp til Kulturdepartementet å vurdere søknaden vår, sier Olav Sandnes.

Med bare en søker er det i utgangspunktet en «enkel» jobb for departementet, og for en TV-kanal som i fjor hadde et reelt underskudd, kan 135 millioner kroner komme godt med.

Avtalen kan tidligst løpe fra 1. januar 2018, dersom den behandles i ekspressfart.

- Hvor travelt har dere det?

- Vi ser gjerne at det blir en avklaring så tidlig som mulig, men må gi departementet den tiden dette tar, sier Sandnes.

- Disse pengene er jo kompensasjon for et oppdrag dere i stor grad utfører allerede - så de vil komme godt med?

- Det er kompensasjon for merkostnader oppdraget i denne avtalen vil gi. Så er det riktig at vi ikke har sluttet med det, fordi vi ønsker å være allmennkringkaster. Men vi har respekt for at departementet må bruke den tiden dette tar, sier Sandnes.

Powered by Labrador CMS