TV 2 begynner i dag på det som blir to av de mest avgjørende ukene i kanalens historie.
I vår varslet mediehuset kostnadskutt de neste åra på 350 millioner kroner, og åpnet for sluttpakkesøknader med frist gjennom hele sommeren og etterhvert helt til fredag 15. september.
Langtfra hele beløpet skal tas i form av nedbemanning, men at mange må slutte er det ingen tvil om.
Før helga ble det antydet at rundt 60 personer har søkt om sluttpakke.
Hvor langt unna målet det er, er fortsatt i det blå, fordi TV 2 ikke har gått ut med noe bestemt tall for hvor mange som må gå.
Og vi får neppe vite mer om situasjonen mandag.
TV 2s kommunikasjonsdirektør Sarah Willand opplyser til Medier24 mandag morgen at kanalen trolig ikke går ut med et bekreftet tall på innvilgede sluttpakker i dag:
- Hver søknad må behandles i dialog med den som søker og dens leder og må nødvendigvis ta noe tid. Vårt fokus ligger på medarbeidere som søker og vi vil derfor ikke haste disse avgjørelsene.
Skal kutte seg inn i framtidens TV-virkelighet
Det var i mai at TV 2 offentliggjorde de dramatiske planene for omorganisering og prosjektet «TV 2 i 2020».
Planen handler om å bli en «fullverdig digital TV-virksomhet», bli mindre avhengig av lineær distribusjon – og satse mer på verdifullt norsk innhold foran serieproduserte amerikanske serier.
Men for å komme dit og for å kunne prioritere riktig, må kanalen kutte fra dagens kostnadsnivå – og kutte hardt.
Kanalen antydet kostnadskutt på hele 350 millioner kroner fram mot 2020.
Stillingskutt skal stå for langt fra hele beløpet, i en organisasjon som driver med mye kostbar TV.
Men det vil utvilsomt bli snakk om en betydelig nedbemanning.
– Vi må ha en kostnadsbase som er 350 millioner kroner lavere enn i dag. Arbeidet med dette starter nå, og vi skal jobbe godt med både organisasjonen og tillitsvalgte, uttalte sjefredaktør og direktør Olav Sandnes til Medier24 i mai.
– Men 350 millioner kroner betyr ikke 350 ansatte?
– Nei, hvis noen regner slik, så regner de for fort. Vi har mange kostnader til drift, produksjon og innhold. Og må bli tøffere på prioritering. Da ser vi på alle kostnadstyper, sa TV 2-sjefen i vår.
Tjener ikke lenger penger
I vår ble det antydet fra TV 2 at kanalen gikk mot et nullresultat for 2016.
Utover sommer og høst er det etter hva Medier24 forstår blitt til en spådom om et kraftig underskudd for inneværende år.
Bakteppet for det er flere faktorer:
- Utover året har TV-kanalene møtt utfordringer i reklamemarkedet. I tillegg har TV 2 slitt med flere svake seertall, som igjen gir lavere inntekter.
- TV 2 sliter også med en dyr avtale for norsk fotball - som mediehuset i år bærer kostnaden til alene, etter å ha overtatt C Mores norske virksomhet i fjor. Den norske fotballen ble så dyr at TV 2 hoppet av da Discovery kjøpte rettighetene i fjor. Om en måneds tid er mediehuset dermed ferdig med norsk fotball.
- Men det betyr også trolig færre kunder på den viktige TV 2 Sumo, hvor sport har vært en av «driverne». TV 2 kjøpte i fjor tre nye år med engelsk fotball, men dette ble over dobbelt så dyrt som forrige runde: Hele 1,65 millarder kroner betaler kanalen for rettighetene. Denne fotballen er også svært kostbar å produsere. I sum har det ført til meget upopulære prisøkninger for dem som vil følge engelsk fotball.
- I tillegg har TV 2 nettopp gjennomført et OL - i likhet med norsk fotball for siste gang, og også her er det Discovery som har overtatt rettighetene. Her slo kanalen på stortromma med kostbar produksjon, stort studiorigg i Rio og til og med ble de vanlige nyhetssendingene sendt fra Brasil. Kort tid etter OL ble det klart at dette kostet mer enn det smakte, og TV 2 var «veldig skuffet over reklameinntektene hittil i august».
29. september kommer planen
Det er ventet at TV 2 offentliggjør mer om den kommende omorganiseringen i prosjekt «TV 2 i 2020» torsdag 29. september.
De siste ukene er det meldt om mye usikkerhet, spenning og frustrasjon internt i kanalen.
Overfor Nettavisen bekreftet klubbleder i Oslo, Stein Akre, at ansatte er blitt sykemeldt på grunn av den krevende prosessen. Akre uttalte blant annet:
- Det er klart at vi er preget av situasjonen vi er i, det er mange ansatte og ulike reaksjoner. Det er en veldig spesiell stemning på huset og praten rundt kaffemaskinen handler om nedskjæringene.
En rekke veteraner og profiler har takket for seg gjennom sommeren og er nå på vei ut av TV 2. En av dem som ikke gir seg, er Davy Wathne - som etter å ha telt på knappene likevel ønsker å fortsette.
Men han spår at det blir tøft.
Overfor VG uttalte Wathne for litt siden dette om prosessen TV 2 står foran:
– Jeg tror det blir blodig og fryktelig tøft – mye styggere og smertefullt enn vi har gått rundt og trodd.