Nina Lødemel er ny redaktør i Foreldre&Barn, og vil jobbe for å vise fram mangfold i magasinet. Her med to av høstens forsider.

Redaktør for Foreldre & Barn: – Vi har et ansvar for å vise mangfold blant norske familier

Redaktør Nina Lødemel tar stafettpinnen videre fra tidligere redaktør Martine Lunder Brenne, og fortsetter med å sette ulike familier på forsiden av magasinet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I vår startet tidligere redaktør for magasinet Foreldre & Barn, Martine Lunder Brenne sin kamp for mangfold i magasin-verden, med å ta er oppgjør med fordommer mange har mot hva en familie skal være.

Hun ønsket å presentere en mer realistisk og hverdagslig fremstilling av norske familier på forsiden av magasinet.

Nina Lødemel, som startet som ny redaktør for magasinet i sommer har som mål å føre denne kampen videre – og i oktober vil et fotografi av to mammaer og deres datter – prege forsiden av magasinet.

Forsiden av den nye utgaven av Foreldre & Barn som kommer 18. Oktober

– Jeg føler at Martine og jeg alltid har vært på samme bølgelengde med slike saker. Vi har et ansvar for å vise mangfold blant norske familier, og i dag synes vi det er like naturlig å se et barn med to mammaer som det er å se et barn med en mamma og en pappa. Det er mange forskjellige familier i Norge, og vi har en viktig rolle for å vise den naturlige delen av hverdagen til det norske folk. Det er en viktig sak for oss, forteller Nina til Medier24.

– Handler om å normalisere

Den tidligere redaktøren fikk oppmerksomhet da hun satte et bilde av Jamina Blipp som ammet på forsiden av magasinet i vår, og syntes at det er fantastisk at denne tankegangen blir fulgt opp av den nye redaktøren. 

– Jeg syntes det er helt fantastisk. Et foreldremagasin i 2019 har ansvar for å gjenspeile det foreldre er i dag, og det er barn med to mammaer, to pappaer, en mamma og en pappa, eller foreldre som må oppdra barn alene. I dag er det også vanlig at foreldre oppdrar barna sine til å vite at det er greit for gutter å gå i kjole og at jenter får lov til å løpe rundt i Supermann-drakt.

Forsiden av august-utgaven til Foreldre & Barn

Nina Lødemel førte arven videre allerede i august, der en liten gutt på tre år med havnet på forsiden av magasinet. Der smilte han bredt med en blå Elsa-kjole.

– Det var egentlig litt inspirert av en dansk sak som vi kom over, i tillegg til at vi syntes det var viktig å fremme normaliseringen av at klær ikke bare finnes til hvert sitt kjønn. Vi ville vise at barn kan ha på seg de klærne de vil uten at dette påvirker dem i andre områder. Gutten hadde på seg kjolen rett og slett fordi han likte det, og der syntes jeg det er mange som er veldig flinke. I barnehagen der jeg har barna mine tror jeg ingen hadde hevet ett øyenbryn om en gutt kom i kjole. Så forsiden handlet ikke om å lage en stor sak, men å normalisere dette, forteller Nina Lødemel og fortsetter:

– Familien var også så fantastisk å jobbe med. De fortalte at de hadde blitt spurt av andre om de var redde for at gutten deres ville blitt mobbet for å gå med såkalte jenteklær. Da svarte de at det var en gutt i barnehagen som ble mobbet fordi han hadde på seg grønn regnjakke, ikke blå. Så hvis gutten blir mobbet så blir det ikke noe vits å lage noe oppstyr rundt det, ettersom man kan bli ertet for selv de minste ting. 

Foreldrene Sanne og Inge med deres to barn Vårinn og Ingebret

Martine Lunder Brenne forteller til Medier24 at hun var veldig glad for valg av forside på magasinet den måneden:

– Han var super søt! Det virket som han hadde skikkelig kule foreldre som ikke lar klær definere for mye, og hadde en veldig avslappet holdning til dette. Han ville gå med kjolen fordi han syntes den var kul, og det var det.

– Vi har et ansvar

I neste utgave av Foreldre & Barn, som kommer ut 18. oktober, er det de to mammaene Sandra og Anka som vil prege forsiden. Dette har Nina Lødemel valgt å fremme fordi hun mener magasinet har et ansvar for å normalisere alle familier. 

– Da vi startet med idéen tenkte vi egentlig ikke at det var en stor sak. Vi bladde oss nedover på Instagram og kom over en familie som sjarmerte oss. Det var ikke en strategi fra vår side, det var heller det at vi følte at disse to mammaene hadde en historie å fortelle. I denne prosessen skjønte vi også at vi hadde et ansvar som magasin å fortelle om de familiene som ikke er helt A4, og vi syntes det er trist at noen kanskje føler at det er tabu. Vi vet det er mange som gruer seg til å fortelle foreldrene sine at de er homofile, og særlig rundt å få barn ser vi at det er mye uvitenhet og lite kunnskap. Vi har et ansvar for å prate høyt om det, sier hun og legger til: 

– Det er ikke meningen at vi skal lage en stor sak ut av dette og lage nye oppstyr, men vi føler allikevel at vi må det i dag. Mange syntes at dette er helt naturlig, mens noen syntes ikke det. Vi må hjelpe sistnevnte til å se at dette er helt vanlig, spesielt i dagens samfunn.

Lødemel forteller videre at tilbakemeldingene hittil har bare vært positive, og at hun håper og tenker at leserne deres vil se på denne forsiden og tenke at dette er en familie og en historie de vil lese om på lik linje med en hvilken som helst annen god historie. 

– Da har vi gjort noe riktig. Jeg tror mange støtter seg til de to mammaene, og kanskje de vil føle støtte fra oss også. Vi vil vise dem at det er helt normalt for to lesbiske å få barn, og være med på å skape en trygghetsfølelse rundt dette.

– Tror du at dere vil få noen negative tilbakemeldinger på forsiden?

– Da blir jeg skikkelig lei meg og skuffa. Samtidig, hvis vi ser at vi får negative tilbakemeldinger skjønner vi at det fortsatt er viktig å normalisere dette. Vi må møte dem med åpenhet, kunnskap og toleranse, og videreføre viktigheten med at omsorgen for barnet og deres trygghet kommer først. Det et barn trenger er en stabil familie uavhengig om det er to mammaer, to pappaer eller en mamma og en pappa. Barnets behov kommer i første rekke, og disse behovene blir dekket av de to mammaene.

 Som foreldre er vi alle likestilte

Redaktøren forteller at forsiden og intervjuet ikke er en del av en strategi, men heller et mål om å normalisere slike familier. Hun forteller videre at det finner så mange forskjellige familier i dag, og at hun vil at de skal føle seg inkludert av Foreldre & Barn sitt univers. 

– Vi vil at alle skal føle seg godtatt og ikke minst respektert, samtidig som at disse familiene føler det er like viktig for dem å bli representert som en del av normalen. Jeg syntes det allikevel er mye som må jobbes med i det offentlige, særlig i språket. Hvis du ringer NAV og skal registrere foreldrene, så spør de automatisk «hvem er faren?». Det offentlige ligger derfor litt bak, og jeg tror det er viktig å jobbe med språket både offentlig og privat.

Mammaene Sandra (30) og Anka (28) leker med sin datter Ervine (2)

Lødemel fortsetter med å forklare at det er en selvfølge å senere også publisere saker der to pappaer også blir frontet på magasinet.

– Det er like naturlig det som to mammaer og det finnes like mange av slike familier. Jeg tror folk begynner å se det mer og mer, og det er kjempefint. Så tror jeg folk også trenger å kunne stille de litt dumme spørsmålene, samtidig som at de er veldig like som de spørsmålene man stiller til familier med en mamma og en pappa som har barn. De har de samme utfordringene og problemene. Som foreldre er vi alle likestilte og fokuset vil alltid ligge på barnet. 

– Det er en prosess

Foreldrene Anka og Sandra uttrykker begge to at veldig glade for at Foreldre & Barn endelig eksponerer slike familieforhold i sitt magasin, og har fokus på viktigheten av normaliseringen som redaktør Nina Lødemel og tidligere redaktør Martine Lunder Brenne har satt i gang.

– Foreldre & Barn er et av de største magasinene for foreldre med småbarn, så det er veldig stas. Vi har jo en egen Instagram-profil der vi eksponerer oss selv, hvem vi er som kjærester og hvem vi er som familie. Så det at magasinet spurte oss om å bli med var bare en gylden mulighet for oss, i tillegg til at det bidrar til en større eksponering. Vi gjør dette for å være med i en prosess som hjelper andre til å ta steget og være seg selv forteller Anka til Medier24, og fortsetter:

Sandra og Anke, her sammen med sin datter Ervine, er aktive på Instagramprofilen @to.mammer for å vise hvordan hverdagslivet er som likekjønnede foreldre

– Vi ser jo at mediene har en enorm påvirkning fordi det er så mange som sitter på telefonen og klikker seg inn på forskjellige sosiale medier og nettaviser. De fleste sidene vi har vært på, når vi har undersøkt hva man blir eksponert for, viser jo at den standardiserte mamma og pappa rollen er i fokus. Så jeg syntes dette er på høy tid, også var det kjempe fint at vi ikke bare ble en liten del av magasinet, men også at vi fikk lov til å være på forsiden. Jeg håper vi har vært med på å skape en trend.

– Større rom for aksept

Foreldrene uttrykker også glede over initiativet om å presentere en mer realistisk og hverdagslig fremstilling av norske familier på forsiden av magasinet.

– Vi syntes det er helt fantastisk! Vi er jo i en moderne tid, og jeg syntes de er flinke til å gjenspeile hvordan samfunnet er i dag. Det er ikke lenger standard at det er en mor og en far, det er ikke det som er virkeligheten i dag. Det er så bra at de ser det, og ikke fortsetter med gamle standardiserte trender. Magasinet hjelper andre når de satser på å fortelle andre hvordan virkeligheten faktisk er, forteller Sandra. 

Anka legger til hvordan hun liker at magasinet, som har eksistert så lenge, klarer å følge med i tiden og se hva som er virkeligheten.

– Det er kult å se en kvinne amme på forsiden, og det er kult å se en liten gutt i kjole. Det er en del av påvirkningen og normaliseringen. Ved å publisere slike forsider oftere blir det bare mer og mer normalt, og det skaper større rom for aksept.

Det er litt av grunnen til at vi startet å bruke Instagram, forteller Sandra. Vi vil vise at vi har det bra i forholdet og som familie. Ikke alle har det like lett. I småbyer, sånn som der Anka kommer fra, er det ikke like normalt å se ammende kvinner eller små gutter i kjole, men det er sikkert mange der som har lyst til at det skal bli normalt. Det er viktig at både foreldre og barn ser at disse tingene er greit.

Her legger Anka til at det ikke er intensjonen å skulle bli vist på alle medier, men at i dag er det som oftest bare noen få ting som eksponeres, som egentlig er helt vanlig. Anka mener at standarden må justeres og må inkludere alle.

– Vi ser ofte på nett at det artikler som skal gi råd til parforholdet eller lignende saker der det aldri nevnes likekjønnede. Det er ikke bare utfordringer mellom menn og kvinner, men det er utfordringer for mennesker generelt, avslutter Sandra.

– Hadde vært feil av magasinet å bare skulle presentere en virkelighet

Tidligere redaktør Martine Lunder Brenne forteller at hun er stolt over den nye redaktøren, og håper magasinet fortsetter utviklingen. I dag er hun redaktør for Ung-segmentet i Egmont, og har ansvaret for blant annet Familie&Barn. 

– Jeg syntes slike saker i magasinet er på overtid! Det skulle bare mangle. Norske foreldre i dag er ikke bare en mamma og en pappa. Det er par som elsker hverandre og som har fått hjelp med å få ett barn sammen. Det hadde vært feil av magasinet å bare skulle presentere en virkelighet. Jeg håper dette blir normalen, og at når slike saker frontes i magasinet så skal det ikke være en stornyhet – det skal rett og slett være helt normalt. Samtidig syntes jeg denne utviklingen er spennende, og det har vært stas å få ha vært med på dette.

Martine Lunder Brenne, redaktør i Egmonts «Foreldre & Barn»

– Jeg syntes Nina jobber veldig bra med dette! Jeg håper at hun også vil jobbe med å fokusere på at heller ingen barn er like, og at det er barn fra forskjellige kulturer og familier i Norge i dag. Kampen har startet, men det er fortsatt mye som gjenstår, avslutter den tidligere redaktøren.

Powered by Labrador CMS