Fire av TV 2s sju lokalkontorkorrespondenter. Fra venstre: Roy-Arne Salater, Arne Rovic, Egil Pettersen og Asbjørn Øyhovden.

Ansatte på lokal­kontorene i TV 2 reagerer med sjokk: Får ikke nye kolleger til tross for 135 mill. i støtte

Ansatte og ledelse i full splid.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I forrige uke hadde TV 2s lokalkontor-ansatte et internt møte med ledelsen i TV 2.

Der fikk de beskjed om at dersom én person skal bli ansatt på et lokalkontor, må to personer bli ansatt på hovedkontoret i Bergen. Det bekrefter kilder overfor Medier24. 

Overfor Medier24 hevder Olav Sandnes, administrerende direktør i TV 2, at forholdet er én til én. 

At TV 2-ledelsen kommer med en ulik historie internt og eksternt - og i forkant og etterkant av signering av avtalen - har satt sinnene i kok hos de lokalt ansatte i TV 2. 

– Stor frustrasjon

I høst signerte TV 2 en kommersiell allmennkringkasteravtale med Kulturdepartementet, der kanalen sikres en overføring på 135 millioner kroner årlig de neste fem årene. 

I forkant av at TV 2 signerte avtalen, sier de ansatte på lokalkontorene at de fikk signaler fra ledelsen om at det kunne bety oppbemanning lokalt. I første omgang kontorene i Trondheim og i Tromsø. 

Roy-Arne Salater, TV 2 Nyheters korrespondent i Bodø her fotografert sammen med fotograf Andreas Dahlmo i Screen tidligere i høst.

Det bekrefter Sandnes. 

Signalene fra ledelsen på forrige ukes møte var ikke like positive. 

– Det har vært utrolig stor frustrasjon blant kollegaene på lokalkontorene. Det er mange som hadde tro på at de skulle få nye kollegaer. Vi reagerer med sjokk og vantro når så ikke skjer, sier Roy-Arne Salater ved Bodø-kontoret. 

Prioriterte Bergen

– Vi vurderte forskjellige måter vi skulle bemanne opp som resultat av allmenkringkasteravtalen. Men vi endte opp med en hovedvekt på bemanning i Bergen, og er overbevist om at det er en god løsning, sier administrerende direktør Sandnes. 

Olav Terjeson Sandnes, administrerende direktør og sjefredaktør i TV2 fotografert under Arendalsuka i år.

I dag er det 6,5 stillinger på lokalkontorene. Etter avtalen ble skrevet under, ble det tilført en halv stilling på lokalkontoret i Hamar.

For nyhetenes del befatter allmenkringkasteravtalen 18:30- og 21-nyhetene på TV 2s hovedkanal.

– Absurd

Egil Pettersen, journalist ved Tromsø-kontoret beskriver hele situasjonen som «et absurd politisk teater», som også TV 2 har spilt med på.

I avtalen mellom TV 2 og departementet står det at med «hovedredaksjon» blant annet menes «stedet der majoriteten av TV-kanalens redaksjonelt ansatte engasjert i TV-kanalens virksomhet har sitt arbeidssted».

– Ett av kravene i avtalen er at vi skal ha en hovedredaksjon minst 10 mil utenfor Oslo, med halvparten av de redaksjonelt ansatte. Dessverre telles lokalkontorene som årsverk utenfor Bergen, selv om også de er 10 mil utenfor Oslo, sier Olav Sandnes, administrerende direktør i TV 2 til Medier24.

Det betyr at for hver stilling som ansettes et annet sted enn i Bergen, må TV 2 ha tilsvarende nye ansatte ved hovedkontoret i Bergen for å sikre balanse, opplyser han. 

Det er imidlertid ikke den samme beskjeden de lokalkontoransatte har fått. 

– Gjør en fantastisk jobb

Egil Pettersen på TV 2s lokalkontor i Trosmø, fotografert på Goliat-plattformen på sokkelen utenfor Hammerfest

Flere ansatte ved lokalkontorene som Medier24 har snakket med bekrefter at de har fått beskjed fra TV 2-ledelsen om at en ny ansettelse på et lokalkontor, betyr at de må ansette to i Bergen. 

 – Vi stiller oss undrende til at staten og Kulturdepartementet har ødelagt for oppbemanning av lokalkontorene, sier Egil Pettersen, journalist ved Tromsø-kontoret til TV 2.

Til det svarer administrerende direktør Sandnes: 

– Regnestykkene for hvor mange årsverk en ansettelse her eller der utløser, er avhengige av utgangspunktet til enhver tid. Det har jeg sagt til lokalkontorene. 

Sandnes forteller at han har forståelse for at det kan være tøft å være på enkeltmannskontor i distriktene og forteller at TV 2 ikke har noen planer om å kutte stillinger på lokalkontorene.  – Alle våre medarbeidere ved lokalkontorene gjør en fantastisk jobb. Det er krevende å være på enkeltmannskontor, sier han. 

– Føler oss amputert

Heidi Venæs ved Trondheim-kontoret til TV 2 mener hele situasjonen er vanvittig. 

– Vi ser gjerne at staten hjelper oss å lage et skikkelig severdig og leseverdig alternativ til NRK. Men nå føler jeg at vi er amputert på hender og føtter rundt omkring. NRK er som en tiger mot ei lita katt i distriktene, sier hun. 

Også hun forteller at de lokalkontoransatte hadde et håp om utvidelse i distriktene etter allmennkringkasteravtalen ble skrevet under. 

– Vi tok det ikke for gitt, men hadde et voldsomt håp. Og vi er tilsvarende fortvila når det ikke skjer. Publikum fortjener rett og slett noe som er litt bedre. At vi kan kikke Norge på lags og på tvers, sier hun. 

For de ansatte på lokalkontorene er det viktig å få belyst resultatet av allmennkringkasteravtalen, forteller Pettersen i Tromsø. 

– På tross av at statlig bidrag på 135 millioner kroner, kan ikke TV 2 ruste opp lokalkontorene med fem-seks stillinger.  Dette er selvsagt ikke en politisk villet konsekvens, og viser i sin absurditet at de to involverte partene ikke har lyktes helt. For å si det mildt, sier han og fortsetter: 

– Det er jo de hyppige overføringer av oppgaver og stillinger fra Bergen til Oslo som har skapt denne ubalansen, så en tilbakeføring av hjemler til Bergen må da være å foretrekke ettersom det vil kunne åpne for at distriktskontorene styrkes.

Prekær situasjon

Henrikke Helland, NJ-klubbleder i TV 2, forteller at situasjonen for lokalkontorene har vært prekær lenge. Under den store nedbemanningen i mediehuset for to år siden, ble de bemannet ned til enmannskontorer. I praksis en halvering av redaksjonelt ansatte utenfor Bergen og Oslo. 

Henrikke Helland, klubbleder i TV 2 fotografert ved en tidligere anledning.

– De har ansvaret alene. Faglig og personlig når de sitter på enmannskontor. Det er ekstremt krevende og presset er urimelig høyt, sier hun. 

Klubben har løpende forsøkt å få til oppbemanning ved lokalkontorene. Det at allmennkringkasteravtalen har en innretning som gjør det vanskeligere, er uheldig, mener hun. 

– Men i utgangspunktet er dette et økonomisk spørsmål for TV 2, og ikke en begrensning i avtalen. Vi jobbet fortsatt i tett dialog med ledelsen for å finne løsninger for at lokalkontorene kan oppbemannes, sier hun.

Olav Sandnes, administrerende direktør svarer dette på disse påstandene:  – Du kan argumentere for at alt er et økonomisk spørsmål. Dette handler om hva vi mener er forsvarlig innenfor rammene. Vi er opptatt av å drive en solid og sunn virksomhet. Vi kommer ikke til å gjøre en oppbemanning før vi har en stabilitet for hvordan vi imøtekommer kravene i avtalen. Der vi levere et regnskap etter første regnskapsår er over, sier han. 

– Inngått med åpne øyne

Frida Blomgren (V), statssekretær i Kulturdepartementet

– Vi har et absolutt krav om å ha flere redaksjonelle medarbeidere på hovedkontoret enn utenfor. Det er en avtale vi har inngått med åpne øyne, og selvsagt vil etterkomme, sier Sandnes.  På spørsmål om han tror det var politikernes hensikt å gi TV 2 denne begrensningen, svarer Sandnes:  – Nei, jeg tror ikke det var hensikten. Men vi forholder oss til avtalen, som den er. Vi er også opptatt av å fylle målsettingen med mediemangfold etter beste evne.

Politisk ledelse i Kulturdepartementet har ikke ønsket å snakke med Medier24 på telefon om denne saken. Via departementets kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz, skriver imidlertid statssekretær Frida Blomgren (V) følgende i en e-post: 

«Føringen i avtalen om kommersiell allmennkringkasting er at majoriteten av de redaksjonelt ansatte i både hovedredaksjonen og den sentrale nyhetsredaksjonen skal ha ett arbeidssted og at dette arbeidsstedet skal være 100 kilometer utenfor Oslo, i TV 2s tilfelle Bergen.

Med den forutsetningen er det opp til TV2 selv å vurdere hvordan de vil løse bemanningen. Man kan for eksempel like gjerne si at TV 2 kan løse et eventuelt behov for flere ansatte i distriktene ved å flytte stillinger fra redaksjonen i Oslo.»

Trenger ikke være konsekvensen

På oppfølgingsspørsmål sendt på e-post, om det var intensjonen til politikerne at det skulle bli vanskeligere for TV 2 å ansette flere på lokalkontorene (utenfor Oslo) da denne avtalen ble skrevet under, svarer Blomgren dette: 

«Nei, og vi mener at det ikke trenger å være konsekvensen av avtalen.

Det framgår av avtalen at antallet ansatte i Oslo og på distriktskontorene til sammen ikke kan være høyere enn antallet ansatte i Bergen.»

Til Kulturdepartementets påstand om at TV 2 kan flytte ressurser fra Oslo-kontoret for å oppbemanne i distriktene, svarer Sandnes: 

– Det er helt rett at det er TV 2s oppgave å løse hvordan vi imøtekommer kravene i avtalene. Til sjuende og sist er det vi som disponerer ressursene innenfor rammene vi har. 

Powered by Labrador CMS