«Ikke stol på folkevalgte ledere, for i bunn og grunn er det opp til vanlige folk å redde demokratiet»

Det sa den amerikanske varsleren Edward Snowden til et debattmøte i Oslo fredag kveld.

Publisert Sist oppdatert

Oslo (NTB): – Ikke stol på folkevalgte ledere, for i bunn og grunn er det opp til vanlige folk å redde demokratiet, sier den amerikanske varsleren Edward Snowden.

Fredag snakket 33-åringen på videolink fra Moskva til Litteraturhuset i Oslo, i forbindelse med at den norske PEN-klubben tidligere i år tildelte ham Ossietzky-prisen.

Frykt for utlevering til USA, som har ettersøkt ham for spionasje, gjør at Snowden ikke tar sjansen på å forlate Russland der han er innvilget midlertidig opphold.

Snowden har gått til sak mot den norske stat i håp om å få rettens medhold i at han ikke kan utleveres til USA, men har foreløpig ikke vunnet fram.

Saken er nå til vurdering i Høyesterett, og Norsk PEN har utsatt tildelingen av årets Ossietzky-pris til 7. juni neste år i håp om at Snowden skal vinne fram.

Trakk parallell

Leder i Norsk PEN, William Nygaard, trakk fredag en parallell mellom Snowden med Carl von Ossietzky, som ble dømt for landssvik etter å ha avslørt nazistenes opprustning i Tyskland på 1930-tallet.

– De var begge varslere, de ble begge forfulgt av sine regjeringer og de avslørte begge statshemmeligheter, sa Nygaard.

Massiv overvåking

Snowden jobbet i flere år for amerikansk etterretning, men hoppet av i 2013 og tok med seg store mengder dokumenter som avslørte hvordan etterretningsorganisasjonen NSA drev massiv overvåking av tele- og datatrafikk verden over.

Overvåkingen skjedde i samarbeid med mange lands etterretningstjenester og avsløringene utløste stor debatt i mange land.

Selv om debatten har ført til økt bevissthet og visse endringer, er samtidig motkreftene sterke i mange land, påpeker Snowden.

Magisk ord

Flere land har de siste årene skjerpet lovene i terrorbekjempelsens navn og i praksis legalisert masseovervåkingen, påpekte han fredag.

– Terrorisme er blitt et magisk ord for lovgiverne, mener Snowden, som har liten tro på at politiske ledere vil slå ring om personvernet.

– Vi kan ikke håpe på en helt som kommer for å ordne opp. Vi kan ikke håpe på at en president, lovgiver eller noen annen står opp for oss. Det er opp til den vanlige mann å redde demokratiet, fortsatte han.

– Grensene for hva vi mener er å leve i et fritt samfunn blir endret, ofte bak lukkede dører – uten vår viten. Men vi må og kan ikke være redde – vi må være klare, la han til.

Frykter dødsstraff

USAs påtroppende president Donald Trump omtaler Snowden som en forræder, og det samme gjør Mike Pompeo som Trump fredag lanserte som ny CIA-sjef.

– Den nye presidenten og den nye CIA-sjefen mener at dissidenter som meg bør dømmes til døden, konstaterer Snowden.

Powered by Labrador CMS