Gard L. Michalsen, påtroppende sjefredaktør og adm. direktør i E24.Erik Waatland
Stort intervju:
- Det ligger mange uerstattelige folk på kirkegården, sier Gard L. Michalsen. Nå bytter gründeren ut Medier24 med millionlønn i E24
32-åringen snakker ut om å slutte i gründerbedriften, millionlønna og direktørjobben i Schibsted-systemet - og hvordan en halvstudert røver kan få respekt i finanseliten.
I dag ble det klart at mediegründer Gard L. Michalsen forlater Medier24 for å bli sjefredaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger.
32-åringen går umiddelbart av som redaktør, men fortsetter som daglig leder til han starter i nye jobben.
Beskjeden slo ned som en bombe i redaksjonslokalet da Michalsen nervøst dro fram ordene: «Æ må si nånn ord og dokk må hør, for æ ska slutte».
Drar på et jævla dårlig tidspunkt
Eventyret Medier24 begynte etter at Michalsen sa opp lederjobb i nord for å flytte til Oslo og jobbe som frilanser. Men etter knapt tre måneder kom han på ideen om å starte et nytt nettsted - og solgte bilen for å ha noe å leve av.
Resten av historien er velkjent. Medier24 har gått fra å være en blogg med én journalist - til å bli det største nettstedet for medienyheter i Norge - på 3,5 år.
- Hvorfor slutter du?
- Jeg slutter ikke, jeg begynner, sier han og ler hardt.
- Jeg hadde ikke planlagt dette, men visste at jeg ikke skulle være i Medier24 i 20 år. Men så dukket det opp en mulighet og jeg fikk jævla lyst på den.
- Nå går du fra å ha tre-fire ansatte til å bli publisher for rundt 50. Ble du lei?
- Nei. Jeg har alltid jobbet og trives i utfordrerposisjoner og det er bedre å være på vei opp enn å være kongen på haugen. Er du størst så går det bare nedover. Jeg er vant til å være i en utfordrerposisjon med små ressurser. Nå får jeg anledning til å gjøre dette med store ressurser og det virket for spennende.
- Så Medier24 er på vei ned?
- Haha, nei. Medier24 er i en utfordrerposisjon, men er ikke større i omsetning og antall ansatte enn sine konkurrenter. Men trafikkmessig er vi nok det.
- Dette blir et ladet spørsmål: Drar du ikke på et jævla dårlig tidspunkt?
- Jo, det er ikke noe godt tidspunkt å dra på, for vi har akkurat begynt et løp med brukerbetaling, som jeg helst skulle sett i mål før jeg dro. Men jeg kunne ikke planlegge at dette skjedde. Når det er sagt, så er Medier24 blitt fire ansatte, har en solid økonomi og en unik posisjon. Jeg hadde ikke dratt hvis ikke Medier24 var klar til å stå på egne bein.
Dobler lønna
Michalsen begynte plutselig å gå i dress nesten hver dag for en måneds tid siden. Og var flere ganger borte på «private ærend og sånt».
I realiteten sto 32-åringen midt i en rekrutteringsprosess om å bli toppsjef i Norges største økonominettsted, etter Per Valebrokk, som dro til Storm Communications.
Den samme Michalsen som for 3,5 år siden tenkte: «Faen, æ må starte nettavis» - og imponerte en hel bransje med å pumpe ut stort og smått.
- Det har vært en reise, sier han og innser selv hvor dumt det hørtes ut og ler. Igjen.
- Men seriøst. Alle som har startet noe kjenner den unike følelsen av å ha begynt opp noe helt eget. Den følelsen er helt fantastisk, men du kan ikke være der for alltid. Nå har det blitt en av medienorges mest lønnsomme bedrifter, så da var det på tide å gjøre noe annet.
I store perioder av de siste årene har Medier24 vært livet hans. 32-åringen innrømmer at det har vært tøft - og spesielt i starten. Ingen lønn, ingen inntekt og lav trafikk. Sakte, men sikkert begynte å det å løsne.
- Men nå får du vel bra lønn?
Schibsted-direktøren drar på svaret. Innser at han ikke kommer unna å måtte svare på hvor mye han tjener, etter å ha krev innsyn i alle andres lønn de siste årene.
- Her må jeg vise åpenhet... Hmm... Jeg har en grunnlønn på 1,2 millioner kroner og har sikkert en god pensjons- og bonusordning også.
- Altså en dobling fra i dag?
- La oss bare si at jeg har tatt ut en beskjeden lønn som gründer, ler han.
Halvstudert røver og finanseliten
Michalsen tok «litt over halve videregående» og ett år på forfatterstudiet i Bø, men der stopper den påtroppende direktørens utdanningsmeritter.
- Altså, hvis noen har en «innføring i finans»-bok, så må de gjerne selge meg den, sier han og humrer.
Han beskriver seg som en engasjert og interessert leser av E24, Dagens Næringsliv og de andre finansavisene. Ja, også har han startet og drevet to lønnsomme mediebedrifter gjennom sitt relativt korte liv.
32-åringen har jobba i avis halve livet og sier han «vokste opp i et mørkerom». Så avis kan han.
- Jeg har ingen planer om å skrive så mange børskommentarer, men jeg skal sørge for at vi har de riktige folkene til å skrive om dem. Så skal jeg bruke tiden godt på å sette meg inn i finanslivet.
- Hvordan skal du få finanselitens respekt?
- Vi skal levere journalistikk, sette dagsorden og løfte de viktigste debattene, være synlig i næringslivet og være til stede der leserne er. Så får vi ta resten som det kommer.
- Hva er planen din med E24?
- E24 er Norges største nettavis for økonomi og næringsliv og har en større digital posisjon og lesere enn konkurrentene. Noe av min motivasjon for å ta jobben, er at vi går mot en verden der «end-gamet» er heldigitalt. Det er ingen grunn til at ikke E24 skal om være Norges største mediekanal for finans, økonomi og næringsliv om fem til 10 år.
- Hvordan skal du klare det?
- Vi må fortsette å være først, være kjappe og sette enda mer dagsorden. Så må vi ha mer dybde og bli enda mer relevante. Det er ikke sikkert E24 skal ha veldig mange som jobber tre måneder med en sak, men hvis vi har en kjempegod sak, bør man kunne det. Det er ingen grunn til at bare DN skal ha «Boligbygg»-saken, sier han og fortsetter:
- E24 har såvidt lansert brukerbetaling. Vi må lage enda mer av den journalistikken som er verdt å betale for.
- Hvordan blir det å gå fra å være fire ansatte til å lede 50?
- Nå har jeg ledet bedrifter tett opp mot 25 ansatte tidligere, men ja, dette blir en dobbelt så stor utfordring som det. Min erfaring er at når man kommer inn i en posisjon, så tar man den posisjonen - og lærer seg å stå i det. Men jeg må gå inn i dette med en viss ydmykhet og være en annen leder for 50 folk enn for 4-5.
Nå får 33-åringen en ledergruppe som består av fem personer.
- Men klarer du egentlig å sitte i ro?
- Hahahahaha. Jeg skal klare å sitte i ro, men jeg skal jo ut av kontoret også, men på andre måter enn før. Det blir andre møter, ut og møte næringslivet og stikke innom børsen og Aker Brygge og bli kjent med bransjen.
Michalsen har selv en fortid i Sosialistisk Ungdom, men nå blir han en av blårussenes øverste beskyttere. Men E24 blir ikke venstrevridd, ler han.
- Nå er det 10-15 år siden jeg var aktiv i SU og jeg har ingen politisk tilhørighet i dag. Men jeg har siden min tid i SU skjønt at verdiene må skapes før de kan brukes.
- Næringslivet er nærmest et skjellsord i offentligheten, slik Kristin Clemet uttalte nylig. Men næringslivet er kiosken og butikken på hjørnet, fabrikken som hele bygda jobber i og reiseliv til handel, kommunikasjon og tjenesteyting, for å nevne noe. Hvis jeg kan hjelpe til å bidra med å vise frem alt dette og drive omdømmebygging for næringslivet, så er det bra.
- Så nå blir det masse gladsaker om blårussen?
- Nei, vi skal avsløre og undersøke også, det kan jeg love.
Ansatt sin største kritiker?
Medier24-gründeren Michalsen har vært en av Schibsteds mest kritiske røster, enten det er snakk om millionlønninger, kvinneandel eller å ta #MeToo på alvor.
- Har Schibsted ansatt sin største kritiker?
- Det finnes nok flere som har vært mer kritisk enn meg. Jeg kjenner meg ikke igjen i den beskrivelsen. Når man driver en bransjenettsted for medier, så er det naturlig å skrive om Schibsted, Amedia, NRK og de største mediehusene, enten det handler om kvinneandel eller millionfest på toppen. Det er helt naturlig for Medier24 og hadde vi ikke gjort det, hadde vi ikke gjort jobben vår.
- Og nå skal du være en del av det?
- Av gubbeveldet, mener du? Helst burde jeg hett Gerd og ikke Gard, sånn kjønnsmessig, men jeg får være den jeg er, så kan jeg legge ved en fotnote om at det burde vært flere kvinner i Schibsted.
- Og nå skal du være en intern kritiker, eller skal du holde kjeft?
- Jeg skal nok bli mer ydmyk, men i et slikt konsern dukker det sikkert opp forventinger til tempo og det finnes sikkert mye vi er uenige om. Vi får se. Men slik er det å være en del av noe større.
Blir ikke noe horn på veggen
- Kort til slutt, overlever Medier24 uten deg?
- Jaja, det er mange uerstattelige folk på kirkegården. I en liten mediebedrift tar en redaktør som meg stor plass. Så når én slutter, blir det plass til andre som kan ta posisjon. Den daglige produksjonen og drifta på både kommersiell og redaksjonell side går veldig bra uten meg også. Dere ansatte har i betydelig grad vært med å etablere det vi ser i dag.
- Forlater du et synkende skip?
- Nei, på ingen måte. Jeg forlater det som var Norges mest lønnsomme medieselskap i fjor - og som er på vei til å bli det i år også. Og som har omsetningsvekst på 50 prosent så langt i år.
- Hvis jeg hadde trodd at M24 gikk under, ville jeg ikke dratt.
- Var det en enkel avgjørelse?
- Nei, på ingen måte, for dette gjøres ikke med et lett hjerte.
- Blir du et horn på veggen her?
- Hahaha. Jeg skal ikke bli noe gjenferd som går igjen, men jeg håper at kulturen og ånden fortsetter videre. Jeg kommer gjerne innom og hilser på, men jeg vil ikke ringe om kommafeil og overskrifter.
- Har du et råd til oss som blir igjen?
- Tro på det dere gjør, gjennomfør strategien etter de lange linjene og fortsette å prioritere knallhardt. Og ikke slutt å skrive kritisk om Schibsted. Da går det dere vel.
- Blir du hårsår om vi lager drittsaker på E24 nå?
- Redaktører er hårsåre av instinkt, så det blir jeg helt sikkert. Heldigvis har jeg ikke mye hår igjen.