Den profesjonelle norske dataspilleren Ruben «rubino» Villarroel under ESL Pro League i Odense i Danmark i helga.
Den profesjonelle norske dataspilleren Ruben «rubino» Villarroel under ESL Pro League i Odense i Danmark i helga.

Debatt

Skal NRK fortsette å vise e-sport jevnlig? Det gjenstår å se om stats­kanalen er aktøren som faktisk løfter norsk e-sport

- NRK har vist at de kan vise dataspillturneringer på en måte som appellerer til mange. Nå må de rette fokus mot - og vise fram norske lag, skriver Erling Rostvåg.

  • ERLING ROSTVÅG, turnerings- og ligaansvarlig for Telenorligaen. Kommentaren ble først publisert på Gamer.no

I helgen hadde vi gleden av å se statskanalen sette alle kluter til.

I en fantastisk storproduksjon, med høy faglig kvalitet, fikk vi se Counter-Strike: GO-finalen i ESL Pro League med nordmannen Håvard «rain» Nygaard i en av hovedrollene.

Det hele ble presentert i et format som kunne nytes og forstås av både kjennere og uinnvidde.

Faksimiler fra NRKs sending i helgen.
Faksimiler fra NRKs sending i helgen.

NRK gjorde det eneste rette da de valgte å inkludere også utenforstående med en nøktern og lett tilgjengelig presentasjon av Counter-Strike.

Den massive oppbyggingen og brede dekningen over flere av plattformer, viser at dette var godt planlagt og det er grunn til å la seg imponere av håndverket bak. Det er mange av oss som har ventet på noe som dette og det var gledelig å se hvor bra gjennomført det var og hvor populært det ble hos publikum.

Så hva skjer nå?

Erling Rostvåg, Turnerings- og ligaansvarlig for Telenorligaen.
Erling Rostvåg, Turnerings- og ligaansvarlig for Telenorligaen.

Skal NRK fortsette å vise e-sport jevnlig? Hvordan blir produksjonen når man ikke kan forberede en enkelt sending i månedsvis? Vil de kun sende de store internasjonale finalene, eller vil det bli fokusert på kvalifiseringsrundene også? Og ikke minst, hva med alt som skjer her hjemme?

I e-sportmiljøet ble det stadig sagt ting som «bra for norsk e-sport», «endelig fokus på norsk e-sport» og «bygge det norske miljøet» sist søndag, men hva har de faktisk gjort?

Det gjenstår å se om NRK er aktøren som faktisk løfter norsk e-sport.

Kanskje er Håvard Nygaard den neste Magnus Carlsen, men er det automatikk i at dette hjelper grasrota i norsk e-sport? Med sendingen sist søndag beviste NRK at de kan lage en helproff og engasjerende sending.

De har det neste året på å bevise at de kan være en støttespiller for de mange ildsjelene som brenner for e-sport i Norge.

Nå vet jeg jo ikke om NRK ønsker å være dette, men jeg har trua. Vi har alle sett reportasjer om loddsalg for bakgårdsklubber i fotball så vel som obskure sporter på sportsnyhetene. Vi har sett hvordan NRK sørger for dekning av også cupens første runder i fotballen.

Fakta om Telenorligaen

Telenorligaen er et divisjons- og sesongbasert seriespill i regi av gamer.no.

Serien fikk sitt navn da Telenor gikk inn som hovedsponsor i 2015.

Europas største nasjonale e-sportsliga.

Serien omtales ofte som Gamer.no-serien, og har tidligere hatt navnene «SteelSeries Starcraft League», og «Logitech G-series». Selve seriespillet er fordelt over fire spilltitler som deltakende klubber og spillere konkurrerer innenfor.

En sesong går over fire måneder, og er fordelt på henholdsvis vår-serien og høst-serien.

Kilde: Wikipedia

Men NRK kan ikke sove i timen her. Det er mange ting som beveger seg samtidig i norsk e-sport mens alle venter på «den store forløsningen» som skal gjøre e-sporten til allemannseie.

Kanskje var sendingen på søndag første skritt, men minst like viktig er det at Norges Idrettsforbund utreder sitt forhold til e-sport, at Norway Cup valgte å ha e-sport på Ekebergsletta og at TV 2 har hatt jevnlige sendinger i et år nå.

Vålerenga annonserte nylig et samarbeid med e-sportklubben BX3 og i tillegg ser vi at en rekke fotballklubber – inkludert Viking, Drammens Ballklubb og Strømsgodset  – snuser på e-sporten.

NRK kan umulig være eneste medieaktøren som ser at det beveger seg mange steder samtidig. For norsk e-sport sin del håper jeg det blir beinhard konkurranse om å dekke dette best mulig.

Så mens NRK fortjener honnør for det de gjorde sist søndag, vet jeg at jeg og mange andre vil følge dem med argusøyne i året som kommer.

Hvor lang tid tar det før Telenorligaen, norske lag og klubber og lokale tilbud til ungdommen er kjent for folk flest?

Vi venter i spenning.

Powered by Labrador CMS