Stiftelsen Tinius og Varden-redaktør Tom Erik Thorsen har saksøkt staten. De mener den nye e-loven gir E-tjenesten vide fullmakter til overvåking, og at det bryter med ytringsfrihet, privatliv og personvern.
Mandag starter rettssaken, med flere presseorganisasjoner som støtter søksmålet til stede.
Målet er å få klarhet i loven, sier styreleder i Stiftelsen Tinius, Ole Jacob Sunde til Medier24 mandag morgen.
– Vi håper å få klarhet i loven. Det truer ytringsfriheten, mener vi, fordi uklarhetene ikke beskytter i tilstrekkelig grad den pressefriheten som vi også kjemper for, sier han.
Kjersti Løken Stavrum, CEO i Stiftelsen Tinius, og prosessfullmektig Jon Wessel-Aas.Foto: Kent Olsen
Sunde utdyper at uklarheten ligger i hvor langt man kan gå inn i området til det enkelte individ i samfunnet.
– Sammenligner du med det fysiske samfunnet så kan du ikke gjøre en husransakelse uten at du har fått en dom. Men nå kan du i prinsippet gjøre det i den elektroniske verdenen, mener han.
Staten og regjeringsadvokaten er uenig i at det er uklarhet i e-loven.
– Staten mener at reglene i e-loven er forenlig både med EMK og EØS-avtalen, sier statens prosessfullmektig advokat Ida Thue, og viser til sluttinnlegget.
Der skriver det blant annet:
«Det er misvisende når saksøkerne betegner TI (tilrettelagt innhenting) som «vilkårlig digital masseovervåking av personer i Norge», og at «det meste som personer i Norge foretar seg på internett kan (...) leses av norske myndigheter».».
De mener e-loven setter Norge i stand til å avdekke og motvirke angrep fra utlandet, samtidig som den ivaretar både Grunnloven, Den europeiske menneskerettskonvensjonen og EØS-avtalen.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no