Kjersti Løken Stavrum.

Stiftelsen Tinius skal møte staten i retten: – Kan gjennomføre vilkårlig masseovervåking

Stiftelsen Tinius og Varden-redaktøren har saksøkt staten for den nye e-loven. 

Publisert

Tidligere i år gikk Stiftelsen Tinius sammen med Varden – redaktør Tom Erik Thorsen til søksmål mot staten. Bakgrunnen er blant annet de vide fullmaktene PST og E-tjenesten har fått til å overvåke norske innbyggere i den nye E-loven kapittel 7.

De mener staten ved Forsvarsdepartementet ikke har lov til å innhente elektronisk kommunikasjon etter loven. 

– I strid med ytringsfriheten

I sluttinnleggene, som Medier24 har fått tilgang til, legger saksøker vekt på at innsamling, lagring og behandling av elektroniske kommunikasjonsdata er i strid med retten til ytringsfrihet, privatliv og personvern.

«Etter loven kan samtlige oppgaver i etterretningstjenesteloven kapittel 3 begrunne masseovervåking, selv om flere av disse oppgavene / formålene ikke er tungtveiende nasjonale sikkerhetsinteresser. Vilkårene i loven er også så vage / uspesifiserte at de åpner for kontinuerlig masseovervåking til enhver tid.», skriver de i sluttinnlegget.

I tillegg reagerer de på e – lovens § 6–9 og 6–10. om midtpunktinnhenting og endepunktsinnhenting.

Den gir E-tjenesten mulighet til å innhente elektronisk kommunikasjon i transitt, mellom avsender og mottaker, uavhengig av teknologi.

«Både gjennom §§ 6–9 og 6–10 hver for seg og i kombinasjon, kan etterretningstjenesten gjennomføre vilkårlig masseovervåking i egenregi uten domstolskontroll eller andre reelle rettssikkerhetsgarantier.»

Saksøker har også fått med seg flere partshjelpere. Både Norsk Redaktørforening, Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag, Mediebedriftenes Landsforening, Den norske Forleggerforening, Norsk Pen og Norsk Faglitterær Forfatter- og oversetterforening er med som partshjelper.

– Misvisende

Staten og regjeringsadvokaten er uenige.

I sitt sluttinnlegg skriver de at saksøkers redegjørelse bygger på flere juridiske og tekniske misforståelser.

«Det er misvisende når saksøkerne betegner TI (tilrettelagt innhenting) som «vilkårlig digital masseovervåking av personer i Norge», og at «det meste som personer i Norge foretar seg på internett kan (...) leses av norske myndigheter».», skriver de.

De mener e – loven setter Norge i stand til å avdekke og motvirke angrep fra utlandet, samtidig som den ivaretar både Grunnloven, Den europeiske menneskerettskonvensjonen og EØS-avtalen.

Det er satt av en uke til saken i Oslo tingrett, med oppstart neste mandag.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS