Prinsesse Märtha Louise skriver på Instagram at hun har funnet kjærligheten med sjaman Durek. Prinsessen og samarbeidspartneren, den amerikanske sjaman Durek, bekrefter på Instagram at de er et par.
Prinsesse Märtha Louise skriver på Instagram at hun har funnet kjærligheten med sjaman Durek. Prinsessen og samarbeidspartneren, den amerikanske sjaman Durek, bekrefter på Instagram at de er et par.

Sjaman Durek-party i norsk presse: Derfor er mediene så opptatt av prinsessens nye forhold

Artiklene om det nye superparet er noe av det mest leste i flere medier den siste tiden.

Publisert

På under to døgn er forholdet mellom «sjamanen» Durek Verrett og prinsesse Märtha Louise omtalt over 250 ganger i norske papir- og nettaviser.

Det viser en gjennomgang Medier24 har gjort i overvåkingsverktøyet Retriever.

Forholdet ble bekreftet søndag og siden den gang har det eksplodert i mediene. Og klikktallene er gode, skal vi tro VG, Dagbladet og NRK.

Nyhetssjef Eva Therese Loo Grøttum i VG.
Nyhetssjef Eva Therese Loo Grøttum i VG.

– Det er veldig god interesse for dette fra våre lesere nå – og helt klart noe av det mest leste den siste tiden, sier nyhetssjef Eva-Therese Grøttum i VG.

– Hvorfor er det relevant for VG å skrive om?

– Det er relevant for VG å skrive om på grunn av to ting. Den første er fordi prinsessen er en offentlig person og når hun deler på Instagram at hun har fått seg kjæreste, så er det selvfølgelig interessant for våre lesere å lese om. Det andre er at de skal på en turne flere steder i Norge og i Danmark og det er interessant for oss å se på virksomheten. Det er også relevant å se på hva slags bakgrunn han har og hva han har gjort og sagt tidligere. Dette er helt vanlig undersøkende journalistikk fra vår side.

I disse dager er også paret aktuelle med forestillingsturneen «The Princess og The Shaman», som blant annet handler om hvordan man kan komme bedre i kontakt med sin egen åndelighet.

Sendte pushvarsel på «sjamanen»

Redaktør for direkte i NRK, Espen Langfeldt Olsen, forteller til Medier24 at de merker stor interesse for sakene de kjører.

ESPEN OLSEN LANGFELDT, redaktør for Direkte i NRK.
ESPEN OLSEN LANGFELDT, redaktør for Direkte i NRK.

– Nyheter om personer tilknyttet kongehuset – også av privat karakter – kan være interessante for NRK under rette forutsetninger. Det ligger også i vårt samfunnsansvar å bringe mest mulig informasjon om for eksempel dette stoffområdet. 

– NRK sendte ut pushvarselet «Sjamanen har landet» i går. Hvorfor det?

– Man kan alltids diskutere om ulike pushvarsler er relevante eller ikke, men jeg kan si at det er stor interesse knyttet til temaet og det gjenspeiler også våre prioriteringer.

– Hvordan er klikkene?

– Jeg har ikke dypdykket i tallene, men det er stor interesse.

Nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet.
Nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet.

Også nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet forteller at sjaman-sakene går som ei kul hos dem også.

- Prinsesse Märtha Louise er fortsatt en del av kongefamilien og brukeren tittelen i sin kommersielle virksomhet – og nå har hun fått seg en kjæreste i samme bransje. Kongefamiliens valg av partnere har alltid vært diskutert i offentligheten og kongefamiliens symbolikk er stor, så det er dermed ikke overraskende at folk er opptatt av dette.

– Ingen grunn til dyneløfting

Nyhetsredaktør Sarah Sørheim i NTB forteller at de har hatt en diskusjon internt om dette er en sak de skal følge.

– Det er ikke helt åpenbart at alt prinsessen foretar seg er en sak for NTB, men i dette tilfellet ble vi enige om at relasjonen mellom henne og «sjamanen» er en sak av offentlighetens interesse. Både fordi hun bruker prinsessetittelen i næringsvirksomheten sin – og ikke minst hvem hun gjør forretninger med. 

– Hvorfor har NTB omtalt sjamanen og prinsessen flere ganger (sju publiseringer inklusive faktaboks og kalenderoppføring) i mai?

Nyhetsredaktør Sarah Sørheim i NTB.
Nyhetsredaktør Sarah Sørheim i NTB.

– NTB har også en rolle i å overvåke og reflektere det generelle nyhetsbildet i Norge og denne saken preget naturlig nok mediene. Det gjør den enda mer interessant for oss. Her må vi i mediene derimot være varsomme, for det kan bli en selvforsterkende effekt at alle skriver om den samme saken – og skaper dermed mer interesse for den, sier Sørheim. 

Nyhetsredaktøren mener at dersom pressens dekning går for mye inn i privatlivets fred, så kan det være å gå for langt. Sørheim understreker at også prinsessen har rett til privatliv – og er ingen arving til tronen.

– Det er ingen grunn til at norsk presse skal drive dyneløfting og folk må få leve sine privatliv, men det er en gråsone her. Prinsessen bruker også sin plass i kongehuset til å markedsføre foredragsserien sin i en kommersiell sammenheng. Derfor må de også tåle at de blir en gjenstand for journalistisk oppmerksomhet og granskning. 

– Så det kan det bli litt mye?

– Ja, det kan det. NRK hadde en pushmelding på at «sjamanen har landet», så det er kanskje et bevis på at man har tatt litt mye tran, ler hun.

– Det er en del reaksjoner i sosiale medier på at pressen håner det nye forholdet. Hva tenker du om det?

– Vi i NTB tar ikke stilling til forholdet – og det skal vi heller ikke. NTB har heller ingen prinsipiell holdning til sjamanisme, men vi er opptatt av å drive journalistikk på ting som har offentlighetens interesse. Det er også interessant at man har en mann, som omtaler seg selv om sjaman, som hevder han kan snu atomer. I så måte påstår han å kunne gjøre ting langt utover det vitenskapen så langt har bevist – noe han også tar seg betalt for å fortelle om. I så måte er det god forbrukerjournalistikk å se om de som betaler får valuta for pengene. Jeg skal ikke påstå at jeg kan mer enn sjamanen om hvordan atomkjerner fungerer, men jeg har i alle fall noen spørsmål til ham.

Se dette innlegget på Instagram

When you meet your twin flame, you know. I have been lucky enough to have met mine. @shamandurek has changed my life, like he does with so many. He has made me realize that unconditional love actually exists here on this planet. He embraces all of me without question or fear. He makes me laugh more than anyone, has the most profound wisdom to share and all the bits in between from the diversity of his being. I feel so happy and blessed that he is my boyfriend. Thank you my love, for including me so generously into your family. I love you from this eternity to the next. And to those of you who feel the need to criticize: Hold your horses. It is not up to you to choose for me or to judge me. I don’t choose my man to satisfy any of you or the norms or boxes you have chosen in your mind for me to be in. I don’t thrive there, nor do I exist in your illusion about me. I choose from love. And that’s it. Shaman Durek is merely a man I love spending my time with and who fulfills me. So thank you for respecting my actions and my choice of partner. All I know at this moment is that we love each other and I am super happy. Have a wonderful, loving Sunday and Mother’s Day(for the USA). 📸 @dhendersonphoto #love #unconditionallove #newlove #boyfriend #inlove

Et innlegg delt av Princess Märtha Louise (@princessmarthalouise)

Powered by Labrador CMS