Sjefredaktør Erik H. Sønstelie i Oppland Arbeiderblad. Her utenfor sine lokaler i Gjøvik.

Avisredaktør Erik Sønstelie fikk drapstrusler levert hjem i posten. Nå har mediehuset satt inn ekstra sikkerhetstiltak

Politiet har innledet etterforskning etter at redaktøren mottok drapstrusler i et brev på sin hjemmeadresse.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I midten av oktober mottak OA-redaktøren en mistenkelig pakke i postkassen sin. Innholdet var av en slik karakter at politiet ble kontaktet - og forholdet ble anmeldt.

Medier24 får bekreftet fra Øst politidistrikt at saken ble anmeldt 17. oktober og at det går på trusler. De opplyser at det er Lillestrøm politistasjon som etterforsker saken og at de nå jobber med undersøkelser.

– Alvorlig frykt

OA-redaktør Sønstelie bekrefter hendelsen:

– Det er drapstrusler som er kommet på døra til meg og min familie. Politiet har funnet grunn til å etterforske forholdet. De forteller til meg at innholdet er egnet til å skape alvorlig frykt - og at de ser alvorlig på denne type saker, forteller Sønstelie.

Redaktøren forteller at sikkerheten rundt mediehuset også er gjennomgått med det lokale politiet, uten at han ønsker å gå innpå hva det er snakk om. Han vil heller ikke si hvilke tiltak som er satt inn.

– Vi har gjort det vi har funnet riktig å gjøre.

Truslene kommer i etterkant av at Oppland Arbeiderblad og redaktøren var delaktige i en demonstrasjon 7. oktober mot SIAN (Stopp Islamiseringen av Norge) på jernbanetorget i Gjøvik.

Truslene kommer i etterkant av tumultene som oppstod i forbindelse med arrangementet SIAN(Stopp Islamiseringen av Norge) gjennomførte på jernbanetorget i Gjøvik 11. oktober. Det vakte stort engasjement lokalt, det ble tillyst motdemonstrasjoner og flere hundre mennesker møtte frem.

Oppland Arbeiderblad skrev om saken og trykte deretter plakater og t-skjorter der det sto «Vend hatet ryggen» og «Jeg elsker Gjøvik».

I ettertid ble redaktøren og avisen av SIAN og andre kritisert for angivelig å ha arrangert motdemonstrasjonen.

Redaktøren ble også ansvarliggjort for opptøyene. Tumultene førte til at to politimenn ble skadet og tre personer pågrepet.

– Ubehagelig

Sønstelie knytter truslene direkte opp mot det som skjedde tidlig i oktober:

– Ja, jeg knytter det til at vi tok til orde for å vende alle former for hat ryggen. Vi gikk ikke i allianse med noen, men ønsket å holde frem at Gjøvik er et fredelig fellesskap. Vi advarte mot en utvikling i samfunnet hvor det marsjeres i gatene og hvor terror skaper frykt. Derfor løftet vi en verdibasert parole som vi mener de fleste nordmenn kunne stille seg bak, det samme budskapet som ble fremført etter 22. juli 2011.

Han beskriver at de har fått svært mange støtteerklæringer, men også noen negative tilbakemeldinger. 

– Vi har fått klapp på skuldra, blomster og støtte, men postkassene våre er også fylt opp med alle mulig slags karakteristikker, hatmeldinger og noen mer eller mindre direkte trusler. 

– Hvordan er det å få trusler?

– Dersom man inntar et standpunkt, må man kanskje forvente at det vekker reaksjoner. Men det er klart det er ubehagelig å stå i det når det skjer. I den grad ytringer blir trusler om handlinger, så må vi si fra.

– Angrer du?

– Jeg står støtt på standpunktet. Jeg mener det vi gjorde var innenfor både OAs formålsparagraf og tradisjon. En meningsbasert lokalavis må på lederplass kunne stå for noe. Som redaktør kan man ikke bare trykke opp plakater når det er byfest - eller når fotballaget rykker opp. Vi har alle et ansvar for å si fra om hatefulle ytringer, radikalisme og ekstremisme, sier Sønstelie.

Medier24 har vært i kontakt med etterforskningsledelsen ved Lillestrøm politistasjon, som ikke ønsker å kommentere saken, utover at de har mottatt anmeldelsen.

Powered by Labrador CMS