Denne gjengen stemmer omtrent som folk flest.

Drammens Tidende gikk lei av å høre at de var venstrevridde. Svarte med å gjennomførte en meningsmåling i redaksjonen

Hva viser resultatet? Journalistene stemmer omtrent som folk flest. Miljøpartiene ble bittelitt større. Og mens ingen stemmer Rødt, har Frp minst to fans i redaksjonen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

«DT er en gammel høyreavis, det vet alle.»

«LO eier DT, DT er en Ap-avis.»

«Drammens Tidende er en Venstre-avis.»

En dag høsten 2015 ble politisk redaktør Karianne Braathen i Drammens Tidende møtt med alle disse påstandene, skriver hun på DT.no mandag.

Karianne Braathen, politisk redaktør i Drammens Tidende.

For to uker siden var det Nordiske Mediedager i Bergen, hvor målingen til Frank Aarebrot nok en gang kunne slå fast at journalister er mye rødere enn folk flest.

Og forrige uke kommenterte Jan Petter Sissener dette i skarpe ordelag.

Da syntes Braathen at nok fikk være nok, forklarer hun til Medier24:

- Det blir så mye, ofte og intenst. Så fikk jeg en innskytelse: Hva om vi gjennomfører en enkel meningsmåling i redaksjonen for å se hva våre journalister faktisk stemmer?

 

Omtrent som folk flest

Og det gjorde mediehuset: Med stort og smått av faste ansatte, desk, frilansere og fotografer ble totalt 42 personer invitert til å være med i målingen.

34 av dem svarte, og det er med andre ord et begrenset utvalg vi snakker om.

Men til tross for det, antyder målingen ganske treffende at journalistene og redaktørene i DT stemmer omtrent som folk flest i Buskerud. Sammenlignet med en fersk meningsmåling i fylket, er DT-redaksjonen ganske lik:

  • De store partiene Ap og Høyre har så å si samme oppslutning.
  • De minste nisjepartiene MDG og Rødt er bittesmå, og sistnevnte har ingen velgere blant de som har deltatt i DT-målingen.

Dette i motsetning til den nevnte Medieundersøkelsen, hvor begge disse partiene får over 8 prosent og SV hele 12,2.

  • Rett nok får SV en oppslutning på 8,8 prosent i DTs måling, det dobbelte av hva Buskerud-målingen viste.
  • Og rett nok er Fremskrittspartiet mindre blant journalistene enn folk flest. Men det ofte er umulig å finne Frp-velgere i pressen, får de i DT en oppslutning på «hele» 5,9 prosent.

Det vil si at minst to DT-journalister stemmer Fremskrittspartiet.

 

Parti

Meningsmåling Buskerud

Drammens Tidendes redaksjon

Arbeiderpartiet

33,0 %

35,3 %

Fremskrittspartiet

12,4 %

5,9 %

Høyre

25,8 %

26,5 %

KrF

4,0 %

0 %

Venstre

3,3 %

5,9 %

SV

4,0 %

8,8 %

Sp

13,6 %

8,8 %

Rødt

1,5 %

0 %

MDG

1,8 %

2,9 %

Andre

1,2 %

0 %

  

Glad for resultatet

Overfor egen avis sier politisk redaktør Karianne Braathen det er «gledelig at journalister faktisk stemmer som folk flest», og gjentar samme budskap overfor Medier24.

Før målingen hadde hun ingen store fordommer eller forventninger til hvor resultatet skulle havne. Kanskje fordi man ikke snakker så mye om politisk tilhørighet på jobb:

- Jeg tror det ligger litt i ryggmargen som uavhengige journalister. Vi mener mye om mangt i lunsjen, men pleier sjelden å blottlegge åpent våre politiske ståsteder, sier Braathen.

- Dere stemmer mer som vanlige folk enn andre målinger i pressen viser. Nå er jo Drammen en relativt stor by, men tyder dette på at det kan være forskjell på hovedstadspressen og resten av landt?

- Vi er jo en byavis, men langt fra alle våre amedarbeidere er vokst opp på Bragernes torg. Det er vanskelig å si no eklokt om dette, men jeg tenker at det ikke er uvanlig at man kommer fra litt forskjellige ståsteder.

- Og så viser dette kanskje at «journalister» ikke er én gruppe. Det er forskjell på politiske journalister, nyhetsjournalister i riksmediene og journalister i lokale medier, mener Braathen.

 

Skal ikke overdrive, men trekke den fram i blant

Drammens Tidende har ingen planer om å overdrive bruken av målingen framover, eller løfte den fram i tide og utide.

Men kanskje ha den på lur til neste gang denne debatten måtte dukke opp. Og Braathen oppfordrer gjerne andre mediehus av en viss størrelse til å gjøre lignende undersøkelser, og så vise fargen på kortene:

- Faren med å legge for mye vekt på dette er at vi får det til å se ut som at dette er veldig vesentlig for journalistikken. Det tror jeg ikke det er, sier Karianne Braathen.

- Men norske medier er ikke alltid så åpne når det kommer til å formidle hvor vi står. Vi tenker at det ikke kan skade. Og når vi får så mange påstander mot oss, var det litt godt å få ryddet litt opp i det.

Med nesten fire måneder til valget, kan mye fortsatt skje - og det kan hende Drammens Tidende gjentar stuntet med en ny måling senere.

- Går dere nå rundt og leter etter disse to Frp-velgerne?

- Nei, definitivt ikke. Og jeg er nesten mer overrasket over hvor godt Senterpartiet gjør det her, sier Braathen.

- Forøvrig er jo vi en av de avisene i Norge som har ansatt en Frp-er. Morten Wold jobbet i DT før han ble stortingspolitiker, legger hun til.

 

Og hva mener Morten Wold om målingen? Les mer om det hos Drammens Tidende i dag, samt den nevnte kommentaren fra politisk redaktør:

 

 

Powered by Labrador CMS