Gull og Gråstein-prisen til Drammens Tidende for First House-avsløring om sykehuskampen i Buskerud

G&G2015: Journalistpris til Drammens Tidende for å ha avslørt kommunens PR-kjøp i hemmelig lobby-kamp for nytt sykehus.

Publisert Sist oppdatert

Drammens Tidende fikk lørdag kveld Gull & Gråsteins journalistpris for avsløringene av hvordan Drammen kommune brukte store summer på å prøve å påvirke i kampen om nytt sykehus i Buskerud.

Prisen hedrer det beste av lokaljournalistikken i fylkene på Østlandet, og denne gang ble det altså en dobbel til Drammens Tidende.

Journalistprisen fikk DT for sakene der de blant annet avslørte hvilken rolle PR-byrået First House hadde i kampen for nytt sykehus.

Blant dem nåværende landbruksminister Sylvi Listhaug, og tidligere Ap-statsråd Bjarne-Håkon Hanssen. 

Bak avsløringene stod journalistene Silje S. Skiphamn og Ragnhild Ask Connell. Reportasjene ble publisert for snart to år siden, og denne prisen deles ut hvert andre år.

Siden den gang har forøvrig begge journalistene forlatt avisa; Skiphamn jobber for konkurrenten Dagsavisen Fremtiden, mens Connell er blitt kommunikasjonsrådgiver for Energiselskapet Buskerud.

Men begge uttrykte naturlig nok både glede og stolthet over prisen lørdag kveld, under Gull & Gråstein-konferansens festmiddag på Sundvollen Hotell. Prisen ble delt ut av juryleder Audun Solberg, avtroppende desksjef i VG.

Og som prisvinnerne Skiphamn og Connell uttalte:

- Dette er et arbeid alle kunne gjort. Man må bare kunne sin offentlighetslov, og gjøre et arbeid. 

Juryen uttaler følgende om prisvinneren:

Diskusjonen om hvor et nytt sykehus for Buskerud skal ligge har pågått i flere tiår. Som så mange andre saker, begynte også denne avsløringen som en tilfeldig nyhetssak – i dette tilfellet en sak om at Drammen kommune skulle bruke 1,6 millioner kroner på konsulenthjelp for å sikre at sykehuset skulle havne innenfor kommunegrensen. Men da journalistene vil vite hva pengene egentlig hadde gått til, var det bråstopp.

Takket være systematisk jobbing over lang tid, kom informasjonen sakte, men sikkert til overflaten. Med sin utholdenhet skapte Drammens Tidende et så stort press at kommunen til slutt ble nødt til å levere fra seg strategidokumentet kommunens ledelse – også overfor egne folkevalgte – hadde hevdet at ikke eksisterte. Redaksjonen avslørte hvordan sentrale politikere har latt seg påvirke. Og de ga oss et sjeldent innblikk i arbeidsmetodene til PR-byrået First House, med tidligere statsråd Bjarne Håkon Hanssen og nåværende statsråd Sylvi Listhaug i spissen.

Prisvinnerne har selv vært opptatt av å fremheve dette som en avsløring som «mange» kunne gjort og i den forstand at forutsetningen ikke var at de jobbet i en stor redaksjon med de ressursene det medfører. Det er i og for seg riktig, men de grunnleggende forutsetningene, journalistisk teft, utholdenhet, fokus og kreativ bruk av egne spalter for å drive saken fremover, er likevel et imponerende stykke arbeid som fortjener stor ære. Gratulerer!

Powered by Labrador CMS