Nyhetsredaktør Espen Sandli i Drammens Tidende. Foto: Anne Marthe Lilleby. Anne Marthe Lilleby
Espen Sandli (47): – Noen lurer jo på hva i alle dager jeg driver med som går tilbake til lokalavis
(DRAMMEN): Så lenge nyhetsredaktør Espen Sandli i Drammens Tidende har jobbet, så har bransjen vært i en kontinuerlig nedgang, men nå har det snudd: - Det her er min første gullalder.
Espen Sandli har snart vært nyhetsredaktør i Drammens Tidende i ett år. Før dette kom Sandli fra stillingen som nyhetsleder i Dagbladet og som leder av Magasinet.
I over ti år pendlet Sandli fra Drammen til Oslo, og han stortrivdes i Dagbladet.
– Særlig med det miljøet som er i Dagbladet, som er helt unikt. Et sosialt, nyhets-sterkt og digitalt miljø. Men når du jobber i Oslo med store nasjonale eller internasjonale saker, så gjør du det aldri med den samme entusiasmen eller med hjertet som du gjør når du er i en by som betyr noe deg, sier Espen Sandli til Medier24.
– Noen lurer jo på hva i alle dager jeg driver med som går tilbake til lokalavis.
Men Sandli har alltid elsket, og bodd i Drammen.
– Så for meg har det egentlig vært en kjempe opptur å komme tilbake til min egen by, større enn jeg trodde selv. Det å finne et så bra nyhetsmiljø som egentlig bare trenger å bli justert litte grann før de er helt der oppe.
Vil sette dagsorden, berøre eller engasjere
– Hva var målene dine når du begynte i stillingen som nyhetsredaktør i DT?
– Det var å tydeliggjøre hva som er nyheter, og at det er det vi først og fremst driver med. Og at alle saker enten skal sette dagsorden, berøre, eller engasjere noen. Og hvis du ikke treffer en eller flere av de faktorene, så finner vi på noe annet.
Drammens Tidende gikk fra å være den fjerde beste i Amedia på plusslesing i sin klasse, til å være rett bak Nordlys.
– Så sånn sett har vi virkelig fått snudd, og fått fart på en nyhetsorganisasjon. Den var veldig fin fra før, men det skulle lite til for å heve den to hakk. Så nå er vi er midtveis i en prosess til dit vi vil ligge.
– Hva er de største forskjellene fra å gå fra en nasjonal til en lokalavis?
– Nyhetsavdelingen i Dagbladet er utrolig godt drilla. Man vet hvordan ting løses raskt og de er ekstremt gode på hendelser. I Drammens Tidende har du den samme spisskompetansen, men ikke på like mange hender. Så finnes det noen som er spesialister på hendelser, men ikke i bredden.
Og det er den kompetansen Sandli mener de fleste journalister trenger i en lokalavis.
– Så vi jobber jo med å heve kompetansen og kunnskapen, både med å jobbe med hendelser, men også ikke minst med etikken.
Satt ny rekord
Sandli understreker at etikk er utfordrende i alle aviser uansett nivå.
– VG er for eksempel stort sett veldig godt drilla, det ligger i ryggmargen på veldig mange, men også der er det jo en læringsprosess. Hver gang det kommer inn noen nye så skal kulturen overføres.
– Det er ikke nødvendigvis noen forskjell på kompetansen hos journaliser i lokalaviser eller nasjonale. Det jobber flinke folke med gode etiske reflekser i Drammens Tidende, men vi ønsker alltid å bli bedre.
Om sommeren handler det mye om å få inn gode vikarer, mener Sandli. Drammens Tidende har i år tilsatt seks sommervikarer til nyhetsavdelingen.
– Sommeren er gulltid, fordi vi har lesere også om sommeren. Vi satte nylig rekord med det høyeste ukesnittet vi noen gang har hatt, og det nest høyeste i Amedia noen gang. Og det handler jo blant annet om at du får inn gode vikarer som er sultne og som har gode ideer - som vi har troen på å gir tillit til.
I en lokalavis mener Sandli det beste tipset er å se seg rundt, hva er det folk er opptatt av, og hva er det som har forandret seg.
– Gå ut å snakk med folk, da kommer sakene fort, sier han og fortsetter:
– Det er det samme som gjelder som alle de andre dagene av året. Jeg syntes for eksempel at mange journalister er alt for dårlige til å bruke postlister - de er en gullgruve. Der er det så mange saker som handler om ekte mennesker, hvor det finnes skjebner og gode historier å fortelle. Uansett hva vi holder på med så trenger vi den gode historien.
– Det her er min første gullalder
Sandli har ikke vært en del av journalistikkens gullalder, men hele nedgangstiden, ifølge han selv.
– Første gangen jeg fikk fast ansettelse så var det eks antall år siden noen før meg hadde fått en fast ansettelse, og det var også eks antall år noen etter meg fikk fast ansettelse. Alt gikk bare nedover.
Men utviklingen hvor mange aviser opplever at flere er villige til å betale for abonnement, opplever Sandli som sin første gullalder.
– Det her er min første gullalder - hvor folk er villig til å betale for journalistikk. Så den digitale pluss-revolusjonen, hvis vi kan kalle det det, er vel den første oppturen.
Foreløpig jobber DT for at papiravisen består, og ledelsen har ikke laget noen prognose for slutt.
– Foreløpig går det veldig bra, men som alle andre så går det ikke like bra, men det er ikke sånn at vi har sett behovet for å regne på en slutt ennå. Men en dag i fremtiden så er nok hverdagspapiret borte, så får vi se hva som skjer med helgeavisen.