Skuespiller Kristofer Hivju i serien Twin, som nå rammes av streiken.
Skuespiller Kristofer Hivju i serien Twin, som nå rammes av streiken.

Dramastreiken får nye følger: Uenigheten går nå utover tre NRK-serier - og én på Viaplay

Norsk Filmforbund trapper opp streiken etter uenigheten med Virke: Nå rammes ikke bare Heimebane, men også produksjonene Twin, Exit og Seizure.

Publisert

I helga ble det kjent at Virke og Norsk Filmforbund (NFF) ikke kom til enighet når det gjaldt TV-drama. Dermed ble det streik.

NFF meldte først at streiken ville gå utover NRK-serien Heimebane, men nå er det også klart at det rammer ytterligere tre produksjoner:

  • Heimebane 2 (Motlys for NRK)
  • Twin (Nordisk Film Production for NRK)
  • Exit (Fremantle for NRK)
  • Seizure (Miso Film for MTG/Viaplay)
Forbundsleder Sverre Pedersen i NFF.
Forbundsleder Sverre Pedersen i NFF.

- Norsk filmforbund håper på en snarlig løsning på konflikten og inviterer Virke Produsentforeningen tilbake til forhandlingsbordet så snart de kan imøtegå våre medlemmers grunnleggende krav til anstendige og forutsigbare lønns- og arbeidsvilkår, opplyser forbundsleder Sverre Pedersen i NFF i en melding.

Partene meklet om to ulike overenskomster, TV-drama og TV-underholdning og ble enige på TV-underholdningsområdet som ikke blir rammet av streiken.

Minstelønnssystem

Forhandlingsleder Trond Teisberg i Virke.
Forhandlingsleder Trond Teisberg i Virke.

Bakgrunnen for streiken fra NFFs side er at de mener TV-dramasatsingene har vært en gullgruve for produsenter og distributører, men at deres medlemmer opplever fremdeles å måtte kjempe for å få en anstendig lønn for arbeidet hver gang de skal på et nytt prosjekt.

- En sentral målsetning for årets forhandlinger var derfor å etablere et minstelønnssystem med satser som tilsvarer arbeidet som utføres i disse prosjektene. TV-dramaproduksjoner ansetter i stor grad kompetente film og TV-arbeidere fra spillefilmområdet og det er derfor naturlig at deres lønn tilsvarer den tariffbaserte minstelønnen på spillefilm - lik lønn for likt arbeide, sier Pedersen i meldinga.

– Det var umulig for Virke å innfri kravet om etablering av et minstelønnssystem med lønnssatser høyere enn det som er dagens reelle lønnsnivå. Dette ville ført til en uakseptabelt høy kostnadsvekst som følge av årets lønnsoppgjør. I tillegg vil det ramme særlig de små og uavhengige produksjonsselskapene hardt, sier uttalte forhandlingsleder Trond Teisberg i Virke da nyheten sprakk i helga.

Powered by Labrador CMS