Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK.

Ny avtale sikrer at norsk drama blir mer tilgjengelig for NRKs seere - når de vil

Dramatikerforbundet og NRK har inngått en avtale for at alle skal kunne se NRKs nye dramaproduksjoner når de vil. – Norsk TV-drama er på vei opp, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Publisert

I dag signerte NRK og Dramatikerforbundet en avtale som gir NRK tidsubegrenset rett til å publisere nye NRK-produksjoner.

Det betyr at kommende dramaserier fra NRK kan være tilgjengelig i nettspilleren «NRK TV» når publikum selv måtte ønske å se seriene, skriver NRK i en pressemelding.

NRK forhåndsbetaler for de nye og omfattende publiseringsrettighetene. Samtidig er NRK blitt enig med Dramatikerforbundet om at arbeids- og rettighetsvederlaget til dramatikerne skal økes vesentlig sammenliknet med tidligere avtaler, fortsetter meldinga.

Ny mediehverdag

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener avtalen vil gi et nytt løft for norsk TV-drama og for den norske dramabransjen.

– Norsk TV-drama er på vei opp. Samtidig har konkurransen om publikums oppmerksomhet aldri vært hardere. Folk har tilgang til dramaserier fra hele verden.

– Vårt mål er å tilby norsk drama som holder så høy kvalitet og som er så enkelt tilgjengelig at det faktisk blir valgt i konkurranse med et internasjonalt tilbud. Derfor har vi strukket oss langt for å få til denne avtalen. Den gir dramatikerne betydelig bedre arbeidsvilkår, sier Eriksen.

Kringkastingssjefen mener at avtalen sikrer et enda bedre samarbeid mellom NRK og den norske dramabransjen.

– Historisk løft

– Vi i Dramatikerforbundet er glade for å ha kommet frem til en midlertidig avtale med NRK som gir et historisk løft for norske TV-dramatikere, sier leder i Dramatikerforbundet, Monica Boracco i pressemeldingen.

– Avtalen innebærer omfattende rettighetsoverdragelser til NRK og det har vært et omstridt punkt i forhandlingene.  Nå gjør vi oss erfaringer i en treårsperiode og er fornøyd med at partene har forpliktet seg til å forhandle om en ny avtale om vederlag for fortløpende bruk.

– I motsetning til praksis hos kommersielle mediehus, er dramatikerne her sikret sine litterære rettigheter, kollektive rettigheter, samt gode royalty- og remakerater. Vi har en forventning om at listen nå vil legges høyere også på kommersielle produksjoner i fremtiden, fortsetter hun i pressemeldingen.

Avtalen gjelder fra 24. mars 2017 til 31. desember 2019. Det er en felles ambisjon at NRK og Dramatikerforbundet møtes til nye forhandlinger høsten 2019, før avtalen utløper.

Powered by Labrador CMS