Thor Gjermund Eriksen, sjef i NRK.

Thor Gjermund Eriksen om fremtidens NRK: – Endringstrykk vi aldri har vært borti før

Hvordan ser fremtidens statskanaler ut? Sveriges Television, NRK og Danmarks Radio tok debatten.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Vi må følge med på ny teknologi, produkt – og «spilleren». At vi skal kjenne konsumenten like godt som for eksempel Netflix blir viktig, sier Thor Gjermund Eriksen.

Onsdag ble han, Hanna Stjärne og Maria Rørbye Rønn, sjefer i henholdsvis NRK, SVT (Sveriges Television) og DR (Danmarks Radio) intervjuet av Svein Tore Bergestuen på Nordiske Mediedager, under temaet «PBS i praksis: Hvordan blir fremtidens statskanal?».

Harde kutt i Danmark

I dag får NRK, DR og SVT henholdsvis 5,6 milliarder kroner, 4,9 milliarder kroner og 7,6 milliarder kroner i lisensinntekter.

– Dagens situasjon er ganske bra. Vår streamingtjeneste går bra, og tv-kanalene går bra. Det finnes mange utfordringer for oss – og vi utvikler både nyheter og streaming, sier Stjärne.

Hanna Stjärne, administrerende direktør i Sveriges Television.

– Men det jeg lurer mye på er hva som skjer om noen år. Hvordan kommer virkeligheten til å se ut? legger hun til

Det spørsmålet stiller trolig også danske Rørbye Rønn seg.

Den danske regjeringen fikk i 2018 med støtte fra Dansk Folkeparti parlamentarisk flertall for å fjerne TV-lisensen. Planen innebærer at kanalens budsjett kuttes med 20 prosent, og at lisensen fjernes.

– Flere politikere ønsker å redusere lisensen. De mener at dersom DR blir mindre, vil det skape mer plass til de andre aktørene.

– Vi må endre en hel masse ting. Vi må omprioritere økonomisk. Men vi har store ambisjoner om at vi skal nå alle – også i framtiden.

Hos DR blir tre kanaler borte – og de må lage mindre sport og underholdning. Blant annet må kanalen kutte Champions League i håndball, og Tour de France.

– Det er en spare- og utviklingsplan. Om vi bare fokuserer på sparing, kveler en institusjonen.

– DR har godt omdømme

Om dagens situasjon sier hun likevel tindrende klart:

– Folk setter pris på oss, og vi blir sett på den mest troverdige nyhetstjenesten. Vi blir brukt, oppsøkt og scorer veldig høyt. Vi har et godt omdømme, sier hun.

Og selv om de tre kringkastingssjefene sitter i hvert sitt land, har de god kontakt, ifølge Eriksen.

Maria Rørbye Rønn, administrerende direktør i Danmarks Radio.

– Vi har kontakt hele tiden, og de er mine nærmeste kolleger. Vi samarbeider mye, sier han.

Han fortsetter:

– Jeg håper Maria (DR) lykkes, men det er ingen tvil om at de totalt sett må prioritere, og skape mindre innhold enn ellers.

For egen del ser Eriksen følgende utfordringer for fremtidens NRK:

– Det er så mye mere penger i serier som Game of Thrones. Vi må øke kvaliteten på måten vi produserer på, og innholdet som skal konkurrere, sier han.

– Vi er i en situasjon med et sånt endringstrykk, ny teknologi og innovasjon som vi aldri har vært borti før, sier Thor Gjermund Eriksen.

Større tyngdepunkt rundt streaming

Kollega Hanna Stjärne i SVT forteller at det er brei enighet om at fremtidens statskanaler skal være både streaming og tv.

– SVT er til for alle. Vi skal være både streaming og tv. 90 prosent av svenskene ser på SVT hver uke – men det blir et mye større tyngdepunkt rundt streaming og digitale kanaler, sier hun.

Debattleder Svein Tore Bergestuen, Thor Gjermund Eriksen, sjef i NRK, Maria Rørbye Rønn, administrerende direktør i Danmarks Radio, og Hanna Stjärne, administrerende direktør i Sveriges Television.

Stjärne legger til:

– Det finnes en ung generasjon der ute som vi går glipp av i de tradisjonelle tv-programmene.

Om den redaksjonelle biten av SVT sier hun:

– Vi går mot strømmen. Mens andre medier stenger redaksjonslokaler, åpner vi nye. Nå har vi 37 redaksjoner.

Powered by Labrador CMS