777 Esports, med kaptein Kristian «Akez» Kornbakk i midten, stakk av med seieren under Telialigaens finale i CS GO.Foto: Kent Olsen
Nesten ingen presse dekket Telialiga-sluttspillet: – Norske medier sover i timen nå
Da Norges beste e-sport-lag skulle kåres i helgen, glimret pressen med sitt fravær. – Vi henger milevis bak andre land som tar dette veldig seriøst, sier e-sport-reporter Donja Yabari.
(ELDORADO): I helgen ble sluttspillet i Telialigaen arrangert på Eldorado i Oslo. Turneringen er Norges største innenfor e-sport, og arrangeres to ganger i året. Da konkurrerer de beste lagene i serien om førsteplassen i tre forskjellige spilltitler.
Men pressen glimret med sitt fravær under turneringen, og kun tre medier var akkreditert; Aftenposten Junior, Level Up, og Medier24.
– Jeg tror folk undervurderer hvor mange som har et forhold til dette, sier daglig leder i Good Game, som står for turneringen, Erling Rostvåg til Medier24.
Tidligere år har TV 2 hatt rettighetene på å sende kampene i Telialigaen, men fra nyttår har NRK tatt over. De streamet samtlige av helgens kamper på sin Twitch-kanal for gaminghuset LL35.
I tillegg har gamer.no, som eies av Good Game, laget saker igjennom helgen.
– Et generasjonsskille
– Jeg har forståelse for at det er lettere å dekke ting man kjenner til fra før. Det er gjennomgående at de gangene journalisten skjønner hva det dreier seg om, er det mye lettere å få napp, sier han.
Rostvåg forteller at de har forsøkt å sende invitasjon og pressemelding til journalister som tidligere har skrevet om gaming, heller enn redaksjonsledelse.
– Det er et generasjonsskille her. Det er mange som tar beslutninger i redaksjoner som kommer fra en generasjon hvor gaming var noe du drev med som liten og sluttet med da du ble stor. Så kommer det en generasjon nå som er foreldre og fortsatt spiller.
I helgens siste finale gikk seieren til e-sportlaget 777 som tidligere ble kjent gjennom NRKs dokumentar «Enter e-sport».
– Henger milevis bak
E-sport-reporter Donya Jabari, var under mesterskapet reporter for sendingen til NRK. Hun har tidligere jobbet i både VG og TV 2, og jobber nå i Good Game.
Hun er også en av profilene som bor i NRKs nye gaming-villa LL35. Jabari synes det er trist at ikke flere er til stede.
– Jeg har i flere år vært i forskjellige redaksjoner. Jeg vet at det finnes mange journalister innad i de største mediehusene som er interesserte og som synes dette er verdt å lage noe på. Derfor synes jeg det er ekstra kjipt at jeg ikke ser dem når det faktisk skjer noe.
Hun mener gaming og e-sport-miljøet ofte blir urettferdig behandlet.
– Jeg opplever i hvert fall at vi får ekstremt mange flere negative saker enn positive. Og det er kjipt når du driver med noe som egentlig er veldig positivt for mange i dag. Vi har kommet til 2022, dette er ikke nytt lenger. Vi henger milevis bak andre land som tar dette veldig seriøst, vi trenger ikke reise lenger enn til Danmark og Sverige for å se det, sier hun.
– Har E-sport-miljøet et image-problem?
– Jeg tror det er en blanding av det, og gamle holdninger i redaksjoner som gjør at man ikke klarer å ta det seriøst. Så er det mange journalister som føler seg usikre på det, og forstår det ikke. Og når de ikke blir bedt av vaktsjefer om å komme hit, så går problemer bare nedover.
Hun tror løsningen kan være at journalistene selv er mer på.
– Og så må man lese seg opp. Som sportsjournalist har jeg skrevet om mange forskjellige idretter jeg ikke har peiling på. Da gjør man research og setter seg inn i det.
– Sover i timen
Level Up-journalist og spillanmelder for NRK, Rune Fjeld Olsen, var blant de få som dekket arrangementet.
– Det er en del norske medier som sover i timen nå. Når man ser stemningen her, og ser hvor mye e-sport betyr for så mange, da burde norsk presse vært mer på ballen, sier han til Medier24.
Han mener e-sport og gaming lenge har blitt oppfattet som en undergrunns-ting.
– Og det er sikkert ikke like stort som noen hevder. Men det er en utrolig viktig fritidsaktivitet, sport og hobby. Og det tror jeg ikke norske medier har forstått.
Fjeld Olsen legger til at miljøet fint vokser uten mediedekningen.
– Det er ikke krise for e-sporten, men man dekker så mange andre smale sporter, og så mye rart.