George Clooney og Donald Trump.Wikimedia Commons/Siebbi
Satire
Trump og George Clooney er uenige om Clooney er død
SATIRE: Trump sier Clooney er død. Skuespilleren insisterer på at han er i live. Hvem har rett? Her er noen betraktninger fra en USA-korrespondent.
Publisert
Denne artikkelen er over to år gammel.
ANDERS TANGENES, USA-korrespondent (neida)
Her i Washington DC, the Big Apple, er stemningen spent etter at president Donald Trump nylig erklærte at skuespiller George Clooney er død.
Uttalelsene har møtt sterke reaksjoner, blant annet fra Clooney selv. Han hevdet forrige søndag hardnakket at han fortsatt er i live.
For en USA-korrespondent fra lille Norge er det vanskelig å vite hvem man skal tro. Som alltid i The Land of the Free ligger nok sannheten et sted midt imellom.
Det eneste som er sikkert er at hvis jeg leser nøyaktig én artikkel fra både CNN og Fox News, og deretter gjengir disse med en perfekt 50–50 balanse på Dagsrevyen, vil dekningen min bli nyansert og hundre prosent nøytral.
På en pressekonferanse i dag gikk Trump enda lenger i sine uttalelser.
«George Clooney er død og det var John Lennon som drepte ham», sa Trump.
Han rokker dermed ved en gammel og etablert sannhet i amerikansk politikk, nemlig at John Lennon døde i 1980.
Lennon selv har ennå ikke avvist anklagene fra presidenten, noe mange mener at bekrefter Trumps uttalelser.
Det er interessant å merke seg at flere av Trumps demokratiske motstandere i Kongressen var blant de raskeste med å hevde at Lennon ble drept for nesten 40 år siden. Mye tyder derfor på at dette ikke nødvendigvis er en kamp om sannheten, men et politisk spill hvor begge parter har tunge egeninteresser å ta hensyn til.
Det hele kan minne om en scene fra Game of Thrones eller House of Cards eller That's So Raven. Ikke be meg utdype dette.
Trump har slitt på det som her kalles «the polls». Kun 17 prosent av amerikanere vil ha ham som president. Det viser en meningsmåling hos nettstedet hamsterordrumpf.covfefe, som også viser at hele 83 prosent av befolkningen heller vil ha en hamster som president.
Det er imidlertid god grunn til å tro at denne saken vil styrke Trumps oppslutning blant ordinære amerikanerne. For «The average John» i arbeiderklassen er milliardæren med gulltoalettet et folkelig alternativ til Hollywood-eliter som potensielt avdøde Clooney.
Det har jeg lest såpass mange ganger på kommentatorplass i New York Times at det bør være greit å presentere som fakta uten å sjekke.
(Det kan virke som om korrespondenten på dette tidspunktet har glemt at Clooney helt sikkert ikke er død, red.anm.)
Nyheten om Clooneys død slo ned som en bombe i kjendisverden. Mange var raskt ute med å tweete kondolanser (og deretter korreksjoner, red.anm.).
Filmingen av Clooneys siste prosjekt, «Women Who Peek At Sheep», skal ha blitt stanset (og umiddelbart gjenopptatt, red.anm.igjen).
Det er for tidlig å si nøyaktig hvor død Clooney er, men som de siste tre årene har vist oss: I Trumps Amerika er ingenting sikkert. Bortsett fra at jeg gjør en kjempegod jobb.
For ordens skyld: Anders Tangenes er ikke USA-korrespondent, men komiker. Vi gjør oppmerksomme på at dette er et satire-innlegg.