Mandag setter NRK-journalist Tove Bjørgaas seg på flyet til Washington. Planen er å spille inn en ny sesong av podkasten «Krig og Fred», som skal ta temperaturen på det amerikanske folket før valget i november.
Hun sier at det er en «gruglede» situasjon å dra tilbake til USA nå, for å dekke et presidentvalg i et land som er sterkt preget av splittelse, demonstrasjoner og pandemien.
Men hun er også klar på at det er viktig å være der da ting forandrer seg fortløpende.
– Da jeg var der i mai så var det veldig dramatisk med demonstrasjoner, og da fikk jeg følelsen av at ting er i fritt fall. Samtidig er det vanskelig å sitte her i Norge å snakke med folk om hvordan de har det der borte, fordi du må kjenne det litt på kroppen, sier Bjørgaas til Medier24.
Krig i Amerika
Hun har jobbet som USA-korrespondent for NRK i periodene 2006-2010 og 2014-2018.
For tre år siden lagde hun podkasten «Krig og Fred», sammen med Tore Moland.
De skulle egentlig reise sammen over Atlanteren også denne gangen, men på grunn av reiserestriksjoner, drar bare Bjørgaas over. Hennes sønn er amerikansk statsborger, noe som gjør det enklere å komme inn i landet.
Etter å ha bodd i USA i over ti år, har hun førstehåndserfaringer med utviklingen.
– Jeg tenker at nå er det litt krig i Amerika. Jeg har lyst til å se på de forskjellige krigene folk står midt opp i og snakke litt ordentlig med dem om hvorfor det har blitt sånn, sier Bjørgaas og legger til:
– Det fine med podkastmediumet er at man kan få lyd uten å måtte reise for å møte absolutt alle man skal snakke med.
Selv om podkast gjør det enklere å nå ut til folk i en pandemi, legger ikke Bjørgaas skjul på at det har blitt vanskeligere å få amerikanere til å uttale seg til det de kaller «mainstream media» de siste årene.
– Vi som medium fra Norge blir ofte satt i mainstream-båsen. Men jeg har møtt mange på både høyre- og venstresida i USA, og min oppfatning er at hvis du lytter ordentlig og tar deg tid, så får man ganske god kontakt, sier Bjørgaas.
Podkast kan dra det litt lenger
Bjørgaas opplever at folk hjemme i Norge er veldig opptatt av å forsøke å forstå hvorfor stemningen i USA har blitt slik, og hva det vil føre til.
Hun ser også avspeilinger av de amerikanske debattene her hjemme, som «eliten mot vanlige folk» og «by mot bygd».
Men det er én debatt hun er særlig opptatt av i USA.
– Hva skjer med de unge som er veldig hardt rammet av denne koronakrisen? Hvordan vil de forandre landet, og hvordan står de opp mot eldre generasjoner? spør hun.
Hun tror disse temaene også angår oss i Norge. Hun mener podkastmediumet har flere fordeler enn bare intervjusituasjonen.
– Podkast kan dra ting litt lenger. Man kan gå litt dypere inn i historien bak eller hva debatten egentlig handler om. Det er også enklere å ta både deg selv og de man snakker med enda mer inn i en fortelling.