Medier24 har fått innsyn i offentlige opplysninger som viser at NRK hadde minst 830 000 kroner i ekstrakostnader knyttet til dekningen av det amerikanske presidentvalget.
Av disse pengene gikk 450 000 til å lønne to lokale fotografer i fem-seks uker, som NRK leide inn på grunn av usikkerheten koronapandemien skapte om hvorvidt om man kunne sende folk fra Oslo til USA.
Et NRK-estimert beløp på 380 000 kroner gikk til reise,- bo og levekostnader for fire av de totalt seks NRK-korrespondentene mediehuset i ulike perioder hadde i landet, før, under og etter valget.
I tillegg ønsker NRK ikke å gå ut med sine kostnader knyttet til samarbeidet med nyhetsbyrået Associated Press (AP) i forbindelse med valget. Disse er ikke underlagt offentlighetsloven.
– Vesentlig for å gi innsikt
NRKs fagredaktør, Marius Tetlie, mener det hadde stor verdi for mediehuset å ha fotografer og reportere på plass i USA i forbindelse med valget.
– Det er helt vesentlig for å gi innsikt i det amerikanske samfunnet, og å gi en forståelse av hvor USA står som samfunn etter fire år med Donald Trump som president, sier Tetlie til Medier24.
Han mener også det var viktig å formidle hva det amerikanske folket er opptatt av, og hvordan de ser på sitt eget land og samfunn.
– Vi har hatt som mål å møte mange amerikanere, som representerer ulike deler av samfunnet, og det betyr at vi reiser rundt. Vi har vært i Midtvesten og i andre ulike deler av USA, og fått frem ulike synspunkter.
Derfor var også nødvendig å sende folk til forskjellige steder i USA.
– Dette betyr å være til stede på bakken, reise for å møte folk, fly lange distanser og kjøre milevis med bil for å få opp stemmene. Det gir nærhet og innsikt, og det var viktig for oss å ha et mannskap som kunne gjøre jobben der, sier Tetlie.
Og oppsummerer:
– Det reflekteres i reisekostnadene vi har hatt. Å fly til USA i disse tider koster penger, men vi mener dette var viktig å prioritere.
– Svært stor interesse
Fagredaktør Tetlie forteller at planleggingen av USA-valget allerede startet i fjor høst, og at det da ble pekt ut som en stor nyhetssatsing.
Ved siden av koronapandemien har den vært årets viktigste for NRK, forteller han.
– Dette var et ekstraordinært valg, fordi en sittende president på forhånd slo fast at om han tapte, ville det være et resultat av valgfusk. Det har vært stor splittelse i USA, og vi satset stort på dette valget, som er en viktig og stor nyhetsbegivenhet.
NRKs brukere har vist stort engasjement for dekningen, forteller Tetlie.
– Det har vært svært stor interesse hos publikum for NRKs dekning, og vi har hatt høye seertall på direktesendingene våre og på Dagsrevyen. Vi har også hatt svært stor digital trafikk, og høye lyttertall på radio, sier han.
Han viser til at mediehusets resultatservice har hatt flere millioner sidevisninger, og at NRK totalt sendte 81 timers direkte-TV i forbindelse med valget.
– Hvordan synes du NRKs dekning av USA-valget var, nå når vi har fått det litt på avstand?
– Vi skal selvsagt evaluere dekningen grundig, på en systematisk måte. Det finnes alltid læringspunkter og noe man kunne gjort annerledes og bedre, svarer Tetlie.
Til slutt legger han også til:
– I sum tror jeg vi har bidratt til å opplyse folk, og gi dem tett og god informasjon om ting som har vært viktige i en stor nyhetssak.
Samarbeidet med amerikanske tallknusere
Mens TV 2 var svært tidlig ute med å erklære Joe Biden som president basert på sine egne tall, ventet NRK med å konkludere med det samme.
De brukte tallene fra nyhetsbyrået Associated Press (AP), fortalte NRK-redaktør Knut Magnus Berge til Medier24.
– Kan du si noe om samarbeidet deres med Associated Press?
– Jeg vil si at samarbeidet har fungert bra. I forkant av valget så vi at små marginer kunne bli viktige, og en vesentlig del av dekningen. Derfor bestemte vi oss for å legge en plan for å sikre en solid resultatservice, og gikk så inn i samarbeidet med Associated Press, svarer Tetlie.
Han forteller at det på Marienlyst ble opprettet en egen tallgruppe, som var i dialog med det amerikanske nyhetsbyrået under resultatmålingene.
– Disse var i løpende kontakt med AP under opptellingen og i døgnene da resultatet ble klart. De ga oss innsikt og forklarte hvilke vurderinger de gjorde, knyttet til erklæringen av valgresultatene i ulike stater.
– For oss har APs kompetente talldesk i USA hatt stor verdi. Den har bestått av det vi forstår er svært kompetente folk, som vi har hatt løpende dialog med og gjort våre vurderinger basert på.
Samtidig understreker Tetlie at NRK på samme tid fulgte andre amerikanske mediers erklæring av resultater.