Yngve Brox i Domstoladministrasjonen er opptatt av å tilrettelegge for at pressen kan overholde smittevernreglene.

– Jeg må innrømme at jeg ble litt skuffet over måten journalistene oppførte seg på

Tirsdag møttes presseorganisasjonene og Domstoladministrasjonen for å diskutere hvordan man kan legge til rette for at smittevernreglene opprettholdes i forbindelse med rettssaker og rettsmøter.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Bildene av et samlet pressekorps tett i tett rundt Tom Hagens advokat Svein Holden utenfor Nedre Romerike tingrett løftet nok en gang debatten om smittevern og journalister.

Leder for visuell kommunikasjon i NTB, Christina Dorthellinger Nygaard, kalte det flaut og pekte på at det var pressens skyld at situasjonen oppstod.

– Dersom vi skal utfordre andre på hvilke sikkerhetsrutiner de har, må vi selv kunne stå inne for at vi også følger rådene, sa hun til Medier24.

Norsk Journalistlag (NJ) var blant aktørene som i etterkant av seansen sendte brev til Domstoladministrasjonen og ba om bedre tilrettelegging for pressen, slik at det blir enklere å overholde smittevernreglene.

Onsdag møttes NJ, Domstoladministrasjonen, Norsk Redaktørforening og Norsk Presseforbund for å diskutere hvilke smitteverntiltak som skal igangsettes. 

– Overrasket og skuffet

 

Kommunikasjonssjef for Domstoladministrasjonen, Yngve Brox, sier til Medier24 at han opplever diskusjonen om smittevern med presseorganisasjonene som god, men at han ikke synes noe om forrige ukes situasjon. 

Yngve Brox

– Jeg ble både litt overrasket og skuffet over måten journalistene og fotografene oppførte seg på i forbindelse med saken i Nedre Romerike tingrett. Der var det laget en sone, og så valgte journalistene å stå så tett som de gjorde, sier Brox til Medier24 og legger til: 

– Vi må kunne kreve at voksne mennesker har fått med seg smittevernreglene – og at man i en så spesiell situasjon må ta andre hensyn enn man vanligvis gjør. 

Han forteller at rettsapparatet står i en krevende situasjon, ettersom det formelt sett er slik at de ikke lenger har noe ansvar i det retten heves og har knapt med ressurser å bruke på tilrettelegging. 

– Vi hadde et godt og konstruktivt møte – og fikk gode innspill fra medieorganisasjonene. Vi har små ressurser hos oss og våre medarbeidere er mer enn fullt belagt når det gjelder arbeidsoppgaver, men vi ønsker selvsagt å legge til rette for at pressen og rettens aktører kan få snakket sammen på en god måte etter at retten er hevet, sier han. 

– Umulig situasjon

Også presseorganisasjonene opplever dialogen som god. 

Leiar Hege Iren Frantzen i Norsk Journalistlag.

– Vi opplever at Domstoladministrasjonen er lydhøre og interessert i å finne gode løsninger for pressen i situasjonen som er nå – som er annerledes og ny for alle, sier NJ-leder Hege Iren Frantzen til Medier24. 

Hun er opptatt av at man ikke skal fokusere på å fordele skyld for situasjonen som oppstod utenfor Nedre Romerike tingrett.

– Her blir journalistene stilt i en nærmest umulig situasjon. Alle journalistene trenger å få med seg sitater hjem i en så viktig sak. Å skaffe den viktige informasjonen, på dét tidspunktet, ligger i alle journalistenes ryggrad, sier hun og understreker at det nettopp er derfor det er viktig med god tilrettelegging. 

Hun peker på at et enkelt bord, hvor man kan sette fra seg mikrofonene, samt gode strømmeløsninger, vil gjøre det betydelig enklere for journalistene i en slik situasjon. 

– Journalistene prøver så godt de kan å holde avstand, men sirkelen blir rett og slett for liten.

Domstoladministrasjonen skal følge opp møtet og komme med avklaringer i forbindelse med rettssaken mot Philip Manshaus, som starter i Asker og Bærum tingrett torsdag.

Powered by Labrador CMS