To avdelinger blir til én hos TV 2.
TV 2-logoen.

Mann dømt for trusler mot TV  2-journalist

En mann i 30-årene er dømt til 45 dagers fengsel for trusler mot en journalist.

Publisert

Mannen er dømt til 45 dager fengsel i Gulating lagmannsrett for å ha fremsatt trusler mot en daværende journalist i TV 2-hjelper deg, under en telefonsamtale i mai 2022.

Dommen ble avsagt tidligere denne måneden.

I samtalen med journalisten uttalte mannen ifølge dommen: «Jeg kutter deg i fuckings strupen din, morrapuler» og «Jeg skal fuckings finne deg og fange deg», eller lignende.

«De to utsagnene tiltalen gjengir og som lagmannsretten finner bevist fremsatt av tiltalte er, i den sammenheng de ble uttalt, utvilsomt egnet til å fremkalle alvorlig frykt, og utsagnene ble fremsatt med forsett om å få journalisten til å føle seg truet for å opptre på en bestemt måte. Utsagnene er utvilsomt straffbare», står det i dommen.

Mannen er også dømt til å betale 5.000 kroner i saksomkostninger.

Medier24 har vært i kontakt med forsvareren til mannen i 30-årene. Han har ingenting kommentar til dommen.

– Vi synes dommen er viktig fordi den både viser at påtalemyndigheter og domstol tar trusler rettet mot journalister som er på arbeid på alvor, sier CEO i Mastiff, Jostein Olseng, til Medier24.

I tingretten ble mannen dømt til 45 dagers fengsel, men anket.

Lagmannsretten peker på at det ikke foreligger noen bevis i saken, utover tiltaltes forklaring, som indikerer noen kritikkverdig adferd fra journalistens side.

Deler av anklagene mot selskapet der domfelte jobbet, endte ikke i omtale i tv-programmet.

«I alle fall i relasjon til å rette trusler mot journalistisk virksomhet, anses det ikke relevant om det spor journalisten følger til sist viser seg å føre til en avsløring og publikasjon av noe kritikkverdig eller ikke, så lenge selve undersøkelsesprossesen fremstår som journalistisk saklig og faglig forsvarlig utført», står det i dommen.

Lagmannsretten bemerker at de ikke er enig med tingretten i at det journalistiske undersøkelser som ikke endte i publisering skal regnes som en formildende omstendighet for straffeutmålingen.

«Som nevnt må normalt og saklig journalistisk arbeid nyte samme beskyttelse hva enten det leder til en publisering eller ikke», skriver lagmannsretten.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS